Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Természetes stressz-csökkentőnk: a csillagos ég

2021. augusztus 9. 4:00
Évezredek óta csodáljuk az éjszaki égboltot, de talán soha nem volt annyira szükségünk arra, hogy egy pillanatra megálljunk és elmerüljünk a csillagok varázsában, mint ma.

Az emberiség mindig is megszállottja volt a csillagoknak. Az ókori kultúrák legendákat és mítoszokat szőttek köréjük, istenekként azonosították őket, majd tudósok kutatták titkaikat, s feljegyzéseket készítettek az egyes mintázatokról. Felfedezők indultak útra, abban bízva, hogy az éjszaka jelzőfényei a végtelen tengeren is elnavigálják őket, és művészek örökítették meg szépségüket.

A sötét égbolt iránti vonzódásunk ma sem csökken, sőt. A pandémia alatt – más mulatság híján – milliók fordultak az éjszakai ég felé s kezdték el lelkesen figyelni a csillagképeket, a ritka bolygóállásokat, a meteorokat és az erre látogató üstökösöket. Az üzletekben hirtelen hiánycikkekké váltak a teleszkópok és egyre többen próbálták ki magukat az asztrofotózás területén. A Forbes cikke szerint a tavalyi évben még az is így tett, aki addig egyébként nem sok érdeklődést mutatott a csillagászat iránt.

Fotó: Michal Mancewicz/UnsplashFotó: Michal Mancewicz/Unsplash

Az új helyzet pedig rámutatott, hogy az éjszakai égbolt pásztázása olyasmi, amire nagyon is szüksége van a mentális egészségünknek. Még ha csak az erkélyről vagy az ablakból nézi is az ember a csillagokat, valahogy átjárja a végtelenség és a szabadság érzése, a friss levegő, az állatok neszezésének hangja, a lelassulás és a befelé figyelés pedig nyugtatóan hat az idegekre.

De az éjszakai égbolt megfigyelésének további hasznai is vannak – azon túl, hogy rendkívül különleges látványban lehet részünk, ha egy kicsit jobban elmélyülünk a csillagászatban. Mark Westmoquette, a Mindful Thoughts for Stargazers című könyv szerzője szerint azzal sok ember tisztában van, hogy a természetben töltött idő mennyire jótékony hatással bír a szervezetünkre és a mentális egészségünkre – legyen szó egy kirándulásról az erdőben vagy akár csak arról, hogy kertészkedünk egy órát. Azt azonban sokan elfelejtik, hogy a csillagos égbolt ugyanúgy a természet része. És ahhoz, hogy élvezni tudjuk az előnyeit, nem is kell messze menni, elég csak kilépni az udvarra vagy elhúzni a függönyöket.

Éppenséggel azonban aki akarja, össze is kötheti a kellemeset a kellemessel. Rebecca Douglas fotográfus a csillagok megszállottjaként például évek óta „csillagtúrázik”, a National Geographic cikke pedig erősen ajánlja, hogy mi is tegyünk így. Maga a tevékenység egyébként csupán annyit takar, hogy éjszakai túrára indulunk kevésbé fényszennyezett helyeken, s közben egyszerre élvezzük a csillagok látványát és a vándorlás örömeit, a haszna azonban jóval nagyobb, mintha csupán a kertbe ülnénk ki bámulni az éjszakai eget. Amikor az ember épp az utat tapossa és arra figyel, hogy a sötétben hova lépjen, nincs ideje azon agyalni, hogy amúgy milyen problémák emésztik a munkahelyen vagy a magánéletben. Egyszerűen csak jelen van. Ezáltal pedig csökken a vérnyomás és a pulzusszám, valamint a stressz szint, de az éjszakai séta az alvásunkat is javítja azáltal, hogy helyrebillenti a szervezet cirkadián ritmusát.

Fotó: Jonathan Forage/UnsplashFotó: Jonathan Forage/Unsplash

Ha valaki szeretne felkerekedni és kipróbálni a csillagászatnak ezt a fajtáját, annak az elkövetkezendő napok tökéletes alkalmat szolgáltatnak erre, hiszen érkezik a Perseidák meteorraj, amit a legjobb egy kevésbé fényszennyezett helyről megfigyelni. Persze csak akkor tegyünk így, ha gyakorlott túrázók vagyunk, s akkor is érdemes olyan helyszínt választani, ahol már korábban jártunk nappal, illetve mindig értesítsünk előtte egy családtagot vagy barátot, hogy baj esetén tudja, merre járunk.

Aki ennyire nem bevállalós, de nem akarja kihagyni az augusztusi csillaghullást, s szívesen tudna meg többet az égbolt csodáiról, annak remek lehetőség az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozat augusztus 7-15. között. A tavalyi rendezvény sikere után immár több mint 40 helyszínen várják az érdeklődőket a csillagvizsgálók, egyesületek, szakkörök és egyénileg kitelepülő amatőrcsillagászok, akik a klasszikus távcsöves bemutatókon túl előadásokkal, csillagképtúrákkal, naptávcsövezéssel, meteoritbemutatókkal és hullócsillaglessel is készülnek, sőt a vakokra és gyengénlátókra is gondolnak. Hozzánk legközelebb Ajkán, Bakonybélben, Balatonföldváron, Balatonrendesen, Taliándörögdön és a Tagyoni Birtokon tartanak majd bemutatókat, az alábbi bontás szerint:

  • Ajka, Feketegyémánt u. 5. Csingeri Közösségi Ház - augusztus 13. péntek Program jellege: csillagászati előadás / távcsöves bemutató / hullócsillag-les 
  • Bakonybél, Pannon Csillagda – augusztus 11-13. Program jellege: előadás / távcsöves bemutató / lézeres csillagképtúra / planetáriumi műsor / hullócsillag-les
  • Balatonföldvár, Hajózási Látogatóközpont melletti park – augusztus 13. péntek 21:00-tól (esőnap: aug. 14. szombat) Program jellege: csillagászati előadás / hullócsillag-les
  • Balatonrendes, Fő u. 9. – augusztus 8-15. Program jellege: nappali és éjszakai távcsöves bemutató / hullócsillag-les
  • Tagyonhegy, Tagyon Birtok – augusztus 12. csütörtök 20:00-tól Program jellege: csillagászati előadás / távcsöves bemutató / hullócsillag-les / lézeres csillagképtúra
  • Taliándörögd, Kossuth u. 32. Könyvtár - augusztus 13. péntek Program jellege: csillagászati előadás / távcsöves bemutató / hullócsillag-les / interaktív meteorit bemutató

További információk a programokról a Csillagvizsgáló blogon, az esemény hivatalos Facebook-oldalán és ezen a napi bontású Google térképen találhatók.

Nyitókép: Ryan Hutton/Unsplash

Bertalan Melinda
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.