2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Lezárult az EKF kérdőívezése, mutatjuk hogyan válaszoltak a lakótelepen élők

Lezárult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szervezett kérdőívezés a Jutas-lakótelepen. Az eredményeket a közelmúltban hozták nyilvánosságra, amelyekből kiderül, milyen fejlesztéseknek örülnének legjobban a lakótelepen élők és mi az, amin semmiképpen sem változtatnának.

Összesen négy lakótelepi rész, a Táborállás park, a Kálvin park, Diósy Márton utca és a Bóbita óvoda közötti park, valamint a Deák Ferenc Általános Iskola előtti terület kapcsán kérdezték az EKF önkéntesei a veszprémieket - kiváltképp az érintett környéken élőket - május 17. és július 5. között. A kérdőív több kérdésen át taglalta azokat a tényezőket, hogy mivel elégedettek, mivel kevésbé és milyen fejlesztéseknek örülnének legjobban a lakótelepen.

A kérdőíveket kétféle módon lehetett kitölteni, vagy online, vagy pedig az önkénteseknél, akik naponta járták a környéket és személyesen szólították meg az embereket.

Korábbi videónkban mi is foglalkoztunk ezzel a felméréssel, valamint további érdekességeket is elárultunk Veszprém és a megye legnagyobb lakótelepéről.

A kulturális főváros menedzsmentje által kiadott közlemény szerint összesen 526-an éltek a véleménynyilvánítás lehetőségével, az alábbiakban mutatjuk az eredményeket.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kérdőívezés csupán első lépése egy hosszabb közösségi tervezési folyamatnak - írja az EKF. Ez nem közvéleménykutatás, nem egy statisztikai alapú mintavételi eljárással készült felmérés, aminek eredményeit egyszerűen általánosítani lehet, hanem a részvételiség jegyében készült, bárki számára kitölthető alapkutatás. Célja az volt, hogy mindenki, aki számára fontos a terület, szabadon véleményt nyilváníthasson, és ezzel is segítse a felkészülést az őszi közösségi tervezési alkalmakra. Az itt megismert problémákat, vágyakat, elképzeléseket a találkozókon majd részletesen átbeszéljük, hogy megszülethessen a fejlesztés alapjául szolgáló kompromisszumos elképzelés.

A kérdőívet több nő töltötte ki, mint férfi, közülük is a legaktívabbak a 30-39 korosztály tagjai voltak. A statisztikából jól látható, hogy ezek az emberek valóban részei a lakótelep közösségi életének, hiszen legtöbbjük naponta, de minimum hetente többször tölt el hosszabb-rövidebb időt a parkokban, amelyek fejlesztéséről is szólt a kérdőív.

Mind a négy nevesített parknál a terület adottságaira kérdeztek rá, ezek népszerűségét vizsgálták, valamint minden esetben szóba került az is, hogy a válaszadók miben látják a legnagyobb problémákat. Továbbá a jövőbeni tervezett fejlesztésekhez való viszonyulásra is kíváncsiak voltak az EKF-nél, ezért külön kérdésben szerepelt, hogy minek örülnének leginkább és minek legkevésbé.

Az alábbiakban mutatunk néhány összesítő grafikont a négy parkról, a teljes tanulmányt pedig ezen a linken lehet elérni, itt részletes magyarázatot is kapunk a módszertanról és az eredményekről.

vehir.hu

További cikkek

Most bárki beleshet a városban zajló építkezések kulisszatitkaiba
Most bárki beleshet a városban zajló építkezések kulisszatitkaiba
Egy új kezdeményezés indult az önkormányzat, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program és a Veszprém 2030 Kft. kezdeményezésére, melynek keretében a lakosság vezetett bejáráson vehet részt a legújabb EKF-ben érintett építkezéseken. Elsőként a Ruttner-házba lehet ellátogatni.
A Ruttner-ház sómentesítése
A Ruttner-ház sómentesítése
2021. novemberében az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva a VEB 2023 Zrt. támogatásával és a Veszprém2030 Kft. irányításával megkezdődött a Jókai utcában található országosan védett műemlék épület felújítása.
Számos szökés és elfogás tanúja volt a veszprémi Várbörtön őrbódéja
Számos szökés és elfogás tanúja volt a veszprémi Várbörtön őrbódéja
A Jókai utca egyik oldalát magas kőfal szegélyezi és sokáig csak egy falra erősített apró bódé hirdette, a fal mögött bizony egy másik, sokkal sötétebb világ létezett egykor. Ez a bódé volt a veszprémi várbörtön ikonikus megfigyelő állomása, amelynek már megépítése is kuriózum volt, az évek alatt pedig több szökési kísérletnek volt a tanúja. Ezekről a történetekről Szijártó József, nyugalmazott alezredes mesélt, aki majdnem 40 éven át dolgozott a Veszprémi Büntetés Végrehajtási Intézet régi és új falai között is.
Tisztázták az Európa Kulturális Főváros programmal kapcsolatos kérdéseket
Tisztázták az Európa Kulturális Főváros programmal kapcsolatos kérdéseket
Ismét ülésezett a városházán az a munkacsoport, amit azért hívtak életre, hogy hatékonyabb legyen az információáramlás az Európa Kulturális Főváros program szervezői, a városi döntéshozók és a képviselők között. A találkozó konstruktív szellemben zajlott, ahol több tévhitet is tisztáztak, valamint egyértelművé tették a következő hónapok prioritásait.
Zenei virtuális közösség épül Veszprémben
Zenei virtuális közösség épül Veszprémben
Zenél a város címmel az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával indítja útjára legújabb projektjét a Szabad Sajtó Egyesület. A rendhagyó program bemutatkozási lehetőséget nyújt mindenkinek, aki kapcsolódik a zenéhez Veszprémben és vonzáskörzetében. Pethő Imrével, a projekt vezetőjével beszélgettünk.