2021. december 2.
//
Melinda névnap

Lezárult az EKF kérdőívezése, mutatjuk hogyan válaszoltak a lakótelepen élők

Lezárult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szervezett kérdőívezés a Jutas-lakótelepen. Az eredményeket a közelmúltban hozták nyilvánosságra, amelyekből kiderül, milyen fejlesztéseknek örülnének legjobban a lakótelepen élők és mi az, amin semmiképpen sem változtatnának.

Összesen négy lakótelepi rész, a Táborállás park, a Kálvin park, Diósy Márton utca és a Bóbita óvoda közötti park, valamint a Deák Ferenc Általános Iskola előtti terület kapcsán kérdezték az EKF önkéntesei a veszprémieket - kiváltképp az érintett környéken élőket - május 17. és július 5. között. A kérdőív több kérdésen át taglalta azokat a tényezőket, hogy mivel elégedettek, mivel kevésbé és milyen fejlesztéseknek örülnének legjobban a lakótelepen.

A kérdőíveket kétféle módon lehetett kitölteni, vagy online, vagy pedig az önkénteseknél, akik naponta járták a környéket és személyesen szólították meg az embereket.

Korábbi videónkban mi is foglalkoztunk ezzel a felméréssel, valamint további érdekességeket is elárultunk Veszprém és a megye legnagyobb lakótelepéről.

A kulturális főváros menedzsmentje által kiadott közlemény szerint összesen 526-an éltek a véleménynyilvánítás lehetőségével, az alábbiakban mutatjuk az eredményeket.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kérdőívezés csupán első lépése egy hosszabb közösségi tervezési folyamatnak - írja az EKF. Ez nem közvéleménykutatás, nem egy statisztikai alapú mintavételi eljárással készült felmérés, aminek eredményeit egyszerűen általánosítani lehet, hanem a részvételiség jegyében készült, bárki számára kitölthető alapkutatás. Célja az volt, hogy mindenki, aki számára fontos a terület, szabadon véleményt nyilváníthasson, és ezzel is segítse a felkészülést az őszi közösségi tervezési alkalmakra. Az itt megismert problémákat, vágyakat, elképzeléseket a találkozókon majd részletesen átbeszéljük, hogy megszülethessen a fejlesztés alapjául szolgáló kompromisszumos elképzelés.

A kérdőívet több nő töltötte ki, mint férfi, közülük is a legaktívabbak a 30-39 korosztály tagjai voltak. A statisztikából jól látható, hogy ezek az emberek valóban részei a lakótelep közösségi életének, hiszen legtöbbjük naponta, de minimum hetente többször tölt el hosszabb-rövidebb időt a parkokban, amelyek fejlesztéséről is szólt a kérdőív.

Mind a négy nevesített parknál a terület adottságaira kérdeztek rá, ezek népszerűségét vizsgálták, valamint minden esetben szóba került az is, hogy a válaszadók miben látják a legnagyobb problémákat. Továbbá a jövőbeni tervezett fejlesztésekhez való viszonyulásra is kíváncsiak voltak az EKF-nél, ezért külön kérdésben szerepelt, hogy minek örülnének leginkább és minek legkevésbé.

Az alábbiakban mutatunk néhány összesítő grafikont a négy parkról, a teljes tanulmányt pedig ezen a linken lehet elérni, itt részletes magyarázatot is kapunk a módszertanról és az eredményekről.

vehir.hu

További cikkek

Közösséggel lehet teljes a siker!
Közösséggel lehet teljes a siker!
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz gondolatban gyakran társítjuk a régóta várt kulturális infrastruktúra fejlesztési beruházásokat és a 2023-as kulturális-művészeti gigaprogramokat.
Elkezdődött a régi gyermekkórház átépítése – 2023-ra megvalósul az ActiCity
Elkezdődött a régi gyermekkórház átépítése – 2023-ra megvalósul az ActiCity
Felvonultak a munkagépek és elkezdődött a régi Heim Pál Gyermekkórház épületének átalakítása, hogy 2023 első felében immáron a mozgáskultúra és a helyi közösségek szolgálatába álljon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében megvalósuló fejlesztés az ActiCity nevet kapta, ami magyarra lefordítva aktív várost jelent.
Ismét Veszprémbe érkezett a hazai zenei ipar színe-java
Ismét Veszprémbe érkezett a hazai zenei ipar színe-java
Ismét Veszprémben találkoznak a hazai zeneipar legfontosabb szereplői. Szerdán kezdetét vette a IX. Music Hungary Konferencia, amely szakmai előadásainak tavalyhoz hasonlóan idén is a Hangvilla ad otthont. A szervezők most először egy olyan újdonságot is megvalósítottak, amely minden helyi zenekedvelőt érint.
Márton-napi hangulat az Óváros téri piacon
Márton-napi hangulat az Óváros téri piacon
A kéthetente, vasárnaponként reggeltől kora délutánig nyitva tartó pezsgő hangulatú piacra minden alkalommal új és új témákkal készülnek a szervezők: a november 14-i piacot a Márton-nap határozza meg.
Nem csak Veszprém épül-szépül 2023-ra
Nem csak Veszprém épül-szépül 2023-ra
Összesen közel kétmilliárd forint értékben nyertek el infrastrukturális beruházásokra támogatást az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programban Veszprém megyei városok.