Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C
2024. szeptember 19. Vilhelmina
Veszprém
18°C

Ma este látható a legtöbb hullócsillag

2021. augusztus 12. 4:00
Ha augusztus, akkor meteorhullás. A Perseidák meteorrajjal idén is találkozik bolygónk, a legtöbb hullócsillagra pedig ma éjszaka lehet számítani. Az előrejelzések szerint idén a veszprémi időjárás is kedvez ennek az égi látványosságnak.

A Persediák meteorraj és az ebből származó hullócsillagok kedvező időjárási viszonyok esetében minden évben augusztus közepén érik el a Földet.a tetőpontjánál percenként 60, de akár 100 hullócsillagot is láthatunk, amennyiben a Holdról visszaverődő napfény nem világítja meg a sötét égboltot, illetve nem felhős az égbolt. A Hold amúgy is fontos tényező csillaghullás idején, az elmúlt két évben a fénye sokat rontott a hullócsillagok észlelésekor.

Az előrejelzések szerint idén szerencsések lesznek azok, akik képesek sokáig fennmaradni és az égboltot kémlelni, ugyanis augusztus 12-én éjszaka tetőzik a Persediák.

A Persediákból származó hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Japán, kínai, koreai megfigyelések már a 8. és 9. században is előfordultak, később azonban a 12. század körül már csak szórványosan említik őket. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető. A Perseidák szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös.

Korábbi cikkünkben sorra verrük, hogy Veszprém közelében honnan érdemes figyelni az égi látványosságot.

Kapcsolódó cikk
Csillagok fognak cikázni a fejünk felett! De honnan érdemes nézni őket?
A nyár állandó vendége a Perseidák meteorraj, amely idén augusztus 12-én okozza a leglátványosabb csillaghullást az éjszakai órákban. Összeszedtük, hogy Veszprémből honnan érdemes fürkészni az eget.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.