2023. április 1.
//
Hugó névnap

Pihenőparkot avattak Királyszentistvánon

Mozgalmas hosszú hétvégéjük van a királyszentistvániaknak: pénteken az államalapításról emlékeztek meg, szombaton pihenőparkot avattak a településen.

Itt dőlt el Magyarország sorsa

Pénteken a közösségi házban rendezték meg a település ünnepi megemlékezését, melyen Ovádi Péter parlamenti képviselő szónokolt. A politikus arról beszélt: augusztus 20-án az államalapítást, Magyarország születését ünnepeljük – ebben a kontextusban "Szent Istvánt nyugodtan hívhatjuk Magyarország édesapjának, aki óvta, védelmezte gyermekét, ha pedig szükség volt rá, erős kézzel nevelte, hogy a gyermek túlélvén az apját egy erős, erkölcsileg stabil felnőtt legyen."

Ovádi rámutatott: Magyarország azóta felnőtt, az elmúlt küzdelmes ezer évet pedig azért élhette túl, mert ismerjük Szent István intelmeit és azt az utat, amit kijelölt nekünk a kereszténységen keresztül. A politikus megjegyezte: a királyszentistvániak büszkék lehetnek arra, hogy a település az államalapító nevét viseli, hiszen a király ezeken a földeken vívta végső küzdelmeit Koppánnyal, és itt dőlt el az, hogy Magyarország évezred távlatában is megmaradt független, erős keresztény államnak Európában.

Új parkban pihenhetnek a királyszentisvániak

A hosszú hétvége azonban a nemzeti ünnepet követően is tartogatott ünnepelnivalót a településen. Szombat délelőtt avatták fel a község új, a Leader program keretében megvalósult kultúr- és pihenőparkját. 

A programban három civil szervezettel - a Balatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesület, a Litéri Zöldág Kulturális Egyesület és a Királyszentistváni Polgárőr Egyesület - együttműködve nyújtott be pályázatot az önkormányzat, amivel 4,4 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el. Ehhez még 2,9 millió forintos önerőt kellett mellétennije a községnek ahhoz, hogy a füvesítés, dísznövények telepítése, pihenőpadok és játékasztalok elhelyezése, a napelemes világítás kialakítása megvalósulhasson - mutatta be a projektet Kőszegi Ilona polgármester.

Ovádi Péter a parkavató ünnepségen megjegyezte: az elmúlt másfél év nehézségei után különösen jó érzés, hogy a közösségek újra együtt lehetnek, megünnepelhetik településük fejlődését. E fejlődésben Királyszentistván élen jár, a képviselő szerint jól sáfárkodik a kormány által biztosított lehetőségekkel. Ezt mutatja az is, hogy a falu már hat sikeres pályázatot tudhat maga mögött a Magyar Falu Programban. 

 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Várakozáson felüli sikere volt a Vehír sportkvízének
Péntek este lezárult a Vehír kvízjátéka, amelyben sportszerető olvasóink tesztelhették tudásukat, hogy mennyire vannak képben a hazai és a nagyvilág sporteseményeivel. Április 4-én pedig kiderül, hogy ki nyeri meg az aláírt Telekom Veszprém mezt, valamint a 30 ezer forint értékű utalványt a Saiko no Sushi ázsiai étterembe.
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Bagolycsalád, kitüntetések és szegedi zakó márciusban
Állami és városi kitüntetések, bagolycsalád a belvárosban és Szeged-verés az arénában. Ez mind március hónapban történt Veszprémben, amiket aktuális hírösszefoglalónkban idézünk fel.
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon
Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
A tavaszi szünetben is ingyen utazhatnak az általános iskolások Kajla útlevelükkel
A tavaszi szünetben is ingyen utazhatnak az általános iskolások Kajla útlevelükkel
Április 6. és 11. között minden gyerek, aki a jegyvásárlás során felmutatja pecsétgyűjtő Kajla útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát, korlátlan számban díjmentesen utazhat a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi helyközi járatain - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pénteken, a budapesti Déli pályudvaron tartott sajtótájékoztatón.