2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Színes évaddal, fiataloknak szóló kurzussal nyit a Petőfi Színház

A Veszprémi Petőfi Színház hétfő délután tartotta évadnyitó ünnepségét. Mondhatni jelképes nyitásról van szó, hiszen a nyáron a pandémia miatt eddig is gőzerővel zajlottak az események a színház falai között. Fiatalokat érintő rendhagyó kurzussal is jelentkezik a színház.

Az évadnyitó ünnepségen – többek között – bejelentették a következő, 2021/2022-es évad repertoárját, ezen kívül pedig ismertették a teátrum mögött álló időszakot. Bár a pandémia a legtöbb kulturális csemegétől megfosztotta az embereket, az Oberfrank Pál vezette társulat ez idő alatt sem tétlenkedett.

Az évadnyitón jelen volt Brányi Mária alpolgármester is, aki egyrészt köszönetét fejezte ki a színháznak, amiért az elmúlt időszakban is kultúrával látta el a várost, ezen kívül pedig arra kérte a társulat tagjait, őrizzék meg egészségüket, hogy továbbra is adni tudjanak.

Nemcsak a társulat, de a közönség is hűséges volt, hiszen az újranyitást követően 26.581 nézőt fogadhatott a színház szabadtéri és beltéri előadások során, sőt, a bérletesek száma is meghaladta az ötezer főt.

2021/2022-es évad:

Nagyszínházi darabok:

 • Ken Ludwig – A hőstenor, bohózat két részben Tasnádi Csaba rendezésében
 • Anthony McCarten, Lőkös Ildikó – A mindenség elmélete, ősbemutató Stephen Hawking életéről Gulemino Sándor rendezésében
 • Huszka Jenő, Martos Ferenc – Lili bárónő, operett darab Forgács Péter rendezésében
 • William Shakespeare – Ahogy tetszik, vígjáték Oberfrank Pál rendezésében
 • Lévay Szilveszter, Michael Kunze – Mozart! musical Somogyi Szilárd rendezésében.

Gyermekszínházi darabok:

 • Weöres Sándor – A holdbéli csónakos, mesejáték Tóth Géza rendezésében
 • Bozsó József, Kocsák Tibor – Hagymácska, mesemusical egy orosz népmese alapján, az ősbemutatót Bozsó József rendezi
 • Bonbon matiné

Ifjúsági színházi darabok:

 • Erich Kästner – A két Lotti, Oberfrank Pál rendezésében
 • Dvořák Patka Színház – Egypercesek, groteszkek 60 percben 10-100 éveseknek, az író és rendező Dvořák Gábo
 • „De szeretnék gazdag lenni...” - József Attila est, szintén a Dvořák Patka Színháztól
 • Katona József – Bánk bán, koprodukció a Kabóca Bábszínházzal, Markó Róbert rendezésében

Latinovits-Bujtor Játékszín darabjai:

 • Abigél titkai – töredékek az írónő életéből, Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész önálló estje Szabó Magda emlékére
 • Lengyel Nagy Anna – Élet.történetek.hu... A mi Józsink / Erzsike – két himnusz az élethez, Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka rendezésében
 • Gyökössy Zsolt – Móricz múzsái, dráma Gyökössy Zsolt rendezésében
 • Lezsák Sándor – 80 vödör levegő – tragikomédia, amit az író még a rendszerváltás előtt írt, aktualitása viszont a mai napig megvan, mindez Oberfrank Pál rendezésében
 • Pilinszky 100 – Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából.

Újító, mondhatni egyedülálló kezdeményezést jelentett be a színház, az úgynevezett Petőfifiakadémiát, amely egy két évadon át tartó oktató-tanító elméleti és gyakorlati kurzus, gondolva tehát ezzel az utánpótlásra.

Az ötletgazda Kellerné Egresi Zsuzsanna, a színház igazgatóhelyettese, kreatív managere elmondta, a képzés célja, a fiatal (13-18) korosztálynak megalapozni egy olyan terepet, amelynek megismerésével könnyebben dönt majd a pályaválasztás során, hogy a színház berkein belül milyen irányba indul.

Vagyis, ez nem egy színészképzés, hiszen a színháznak sokkal szélesebb spektrumát megismerteti, kezdve a műszaki dolgoktól, egészen a színházmesterségig.

A képzés végén a fiatalok számot adnak tudásukról. A kurzus hét tárgyból áll, ezeknek megnevezése a szójátékokra épül, ezzel is vonzóbbá kívánták tenni a fiatalok számára az adott elsajátítandó területet. Ilyen például az AkusztiKaland, MegVilágosodás vagy a MűszAkik. A színház „együttműködése” az ifjúsággal koránt sem kezdetleges, hiszen például a Carpe Diem táborokkal már szorosan összefonódtak. A szóban forgó kurzus kezdeményezésével, és annak céljával az EKF2023 is teljes mértékben azonosul, mondta el Varga Richárd

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
A legveszprémibb évadjára készül a Pannon Várszínház
Kedd délután a Hangvilla kávézójában ismertették a 2023/24-es színházi évad bemutatóit.
A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál
A magyar virtus a kulcs – jön a hatodik Operett Fesztivál
A Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál hatéves történetében első alkalommal saját bemutatóra is készül a Veszprémi Petőfi Színház társulata, méghozzá a Csárdáskirálynővel. Június 15-18. között tehát az operetté lesz a főszerep.
Ünnepélyes keretek közt zárult a Bűvös Bábos Fesztivál
Ünnepélyes keretek közt zárult a Bűvös Bábos Fesztivál
Vasárnap délután az Acticity nagytermében a négynapos fesztivál záró gondolataira került sor.
A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól
A tánc fesztiválja, ami nem csak a táncról szól
Hamarosan indul a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál. Május 14-21. között a város a tánc műfajának különleges egyvelegét látja vendégül. Viszont a fesztivál összművészeti jellegű, így senki se lepődjön meg, ha a Kossuth utcán szembejönnek vele például gólyalábasok, Lajkó Félix vagy éppen egy óriás ruhalabda.
A reményteljes jövő a Bűvös Bábos Fesztiválon
A reményteljes jövő a Bűvös Bábos Fesztiválon
A Pápai Művelődéstörténeti Társaság és a Pegazus Színház közös szervezésében indult útjára a Bűvös Bábos Fesztivál Gyermek Bábcsoportok Nemzetközi Találkozója. A fesztivál az EKF támogatásával valósul meg.