Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szombat a krumpliról szólt Olaszfaluban

2021. szeptember 5. 12:00
Igaz, hogy az idei szárazság miatt kevesebb lett a burgonya, de a krumplifesztivál nem maradhatott el a bakonyi településen. A megnyitón a helyi fejlesztésekről beszéltek.

Minden évben van egy őszi nap, amikor a burgonyáé a főszerep Olaszfaluban. A magyar konyha egyik legkedveltebb zöldségének idén szeptember 4-én hódolt a helyi közösség. A gumós növény itt akkora népszerűségnek örvend, hogy már a 18. alkalommal megszervezett Bakonyi Krumpliszüreti és Művészeti Fesztivál előtt, az augusztusi betakarításkor meghirdették „a legkisebb krumpli, a legsúlyosabb krumpli és a legérdekesebb figura krumpli versenyeket, hogy kezdjék el azokat gyűjteni a hétvégi eseményre. Szombaton nem csak megversenyeztették a kolompérokat, hanem főzőversenyeket is szerveztek a helyi csapatoknak.

-A szárazság miatt idén kevesebb lett a káposzta és a krumpli – mondta a fesztivál megnyitóján Boriszné Hanich Edit polgármester, majd rátért arra, hogy különösen örömteli, hogy egy év szünet után a falu népe ismét együtt lehet ezen a rendezvényen. De nem csak ez, hanem a fejlesztések miatt is van ok az örömre-hangsúlyozta, hisz a kormányzati támogatásoknak köszönhetően idén megújult a Babits utca, a 82-es út bevezető része, tanyagondnoki autóbuszt szereztek be, fejlesztették a temetőt, és hamarosan a játszótér is megújul. Friss hír Olaszfaluval kapcsolatban, hogy a települést Eplénnyel összekötő murvás kerékpárút és az Alsópere-Olaszfalu közti útszakasz is a napokban készült el.

A krumplifesztiválra a térség parlamenti képviselője, Ovádi Péter is hivatalos volt, aki köszöntőjében Olaszfalu fejlődéséről beszélt. Mint mondta, bár az elmúlt másfél év csökkentette a személyes találkozások számát és lelassult az élet, a polgármester által felsorolt fejlesztések mutatják, hogy van mire büszkének lenni, hisz a kormány támogatásának köszönhetően tudtak fejleszteni.

Ovádi Péter, Boriszné Hanich Edit és Taras Silviu a burgonyafesztivál szeptember 4-i megnyitóján.Ovádi Péter, Boriszné Hanich Edit és Taras Silviu a burgonyafesztivál szeptember 4-i megnyitóján.

Ugyanezen fejlesztések fontosságát, és a kormány támogatását domborította ki Olaszfalu Székelyföldről érkezett testvértelepülésének, Kökösnek polgármestere. Taras Silviu úgy fogalmazott, évről-évre látszik a befektetett munka eredménye a bakonyi településen. Érzékeltetésként azt mondta: becsüljék ezt meg, hisz ahonnan ő jön, a magyar kisebbségnek nehezebb ilyesfajta fejlesztéseket és támogatásokat kilobbizni.

A 18. Bakonyi Krumpliszüreti és Művészeti Fesztiválon a megnyitót követően felléptek a helyi óvodások, műsort adtak az iskola pedagógusai és több környékbeli táncos-zenei formáció. A krumpliból készült étkek főzősversenye mellet a kisebbeket ugrálóvár és népi játékok várták, a nagyobbaknak a focikupa, a burgonyabemutató és kóstoló, valamint a helyi arcképtár bemutatója és az esti sátras buli szólt.

A helyi arcképcsarnok egy részlete.A helyi arcképcsarnok egy részlete.

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.