Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik

2021. szeptember 6. 18:02
Közel félmilliárd forintot osztottak szét a települések között a Magyar Falu Programon belül, hogy minél több négylábúnál végezhessék el az ivartalanítást, valamint a kötelező chipelést és a védőoltások beadását. Mindez országosan 14 ezer négylábút érint majd. Ovádi Péter, a Magyar Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt ígérte, jövőre is folytatódik a program.

Még idén februrában hirdette meg Ovádi Péter, miniszteri biztosi feladatkörében azt a kérdőívet, amelyben 13 kérdésen keresztül mérték fel a magyarok állatvédelemmel kapcsolatos véleményét. A konzultációban két olyan kérdés is volt, amely kifejezetten az ivartalanítási programról, valamint a felelős állattartásról szólt. Mindkettő esetében kimagasló volt azok aránya, akik támogatják a minisztréium ezirányú törekvéseket.

Mindezt alapul véve áprilisban a Magyar Falu Program keretében hirdették meg az önkormányzatok számára azt a programot, amelynek célja a kisebb településen élő kutyák és macskák ivartalanítása, valamint a kötelező chip-el és védőoltással való ellátása.

Az Ultimátum gondozásában lévő kutya ismerkedik a média világávalAz Ultimátum gondozásában lévő kutya ismerkedik a média világával

"A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik" - fogalmazott Ovádi Péter hétfő délután a Szentgálon tartott sajtótájékoztatóján, ahol ennek a programnak az eredményeit ismertette.

Mint kiderült, a közel félmilliárdos pályázati keretösszegre összesen 479 település adott be sikeres pályázatot - egy település maximum 1,5 millió forintra pályázhatott - és ebből fogják finanszírozni a következő 12 hónapban a négylábúak műtéteit és oltásait. A miniszteri biztos elmondta, hatalmas érdeklődés volt a pályázatra, a teljes keretösszeget kimerítették a települések, aminek köszönhetően

14 ezer kutya és macska ivartalanítása történik meg a következő egy évben.

A program sikerét az is bizonyítja, hogy nem volt olyan megye az országban, ahol ne lett volna nyertes település.

Weisz Elvira, polgármester, Ovádi Péter, miniszteri biztos és Pintér Krisztián az Ultimátum Alapítvány részérőlWeisz Elvira, polgármester, Ovádi Péter, miniszteri biztos és Pintér Krisztián az Ultimátum Alapítvány részéről

Ilyen falu volt Szentgál is, ahol 35 családban tudják finanszírozni a házi kedvencek ivartalanítását a pályázatból. Weisz Elvira, a település polgármestere elmondta, korábban komoly problémát okoztak a gazdátlan, kóbor állatok, mostanra viszont az Ultimátum Állatvédő Alapítvánnyal - akik az ebrendészeti feladatokat is ellátják a településen - sikerült felszámolni a gócpontokat, a mostani pályázattal pedig még nagyobbat léphetnek előre az állatok védelmében és egészségében.

Az önkormányzatok és civil szervezetek együttműködése amúgy is sarkallatos pont az állatvédelem területén, erről már szintén Ovádi Péter beszélt, aki ismét megköszönte a civilek áldozatos munkáját az állatvédelem területén, valamint elárulta, a mostani tapasztalatokat és az önkormányzatok javaslatait is feldolgozzák és beépítik a jövőben a pályázati kiírásba, ami a miniszteri biztos ígérete szerint folytatódni fog, így még több kóbor állat megszületését tudják meggátolni Magyarországon.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.