2021. július 23.
//
Lenke névnap

Mérföldkő az állatvédelmi program megújításában: online kérdőíven bárki elmondhatja véleményét

Újabb szakaszába lépett a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítása, a párbeszédbe immár bárki bekapcsolódhat a vasárnap elindított online felületen. Az agrárminiszter és Ovádi Péter Budapesten, az ország legnagyobb állatmenhelyén mutatták be azokat a témákat, amelyekben egy hónapig várják mindenkinek a véleményét.

Vasárnaptól már elérhető az allatvedelem.kormany.hu oldalon az a kérdőív, amelyben 2 gondolatmenet mentén és 13 kérdésben lehet elmondani a véleményt az állatvédelem jogi és gyakorlati helyzetéről.

A pérbeszéd elindítása annak a munkának az újabb mérföldköve, amit Ovádi Péter, Veszprém térségének országgyűlési képviselője kezdett tavaly ősszel, amikor képviselői feladata mellett a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és annak végrehajtásáért felelős miniszteri biztosnak nevezték ki.

Ovádi Péter, miniszteri biztos, Nagy István, agrárminiszter és Nyitari Zsolt, miniszterelnöki megbízottOvádi Péter, miniszteri biztos, Nagy István, agrárminiszter és Nyitari Zsolt, miniszterelnöki megbízott

A mostani párbeszéd kapcsolódik a Kormány azon törekvéséhez, amely biztosítja, hogy az embereknek ne csak négyévente legyen lehetősége elmondani véleményüket, hanem két választás között is üzenhetnek a kormánynak.

Ezt Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta vasárnap délelőtt a NOÉ Állatotthon előtt tartott sajtótájékoztatón, ahol Nagy István agrárminiszer és Ovádi Péter miniszteri biztos bemutatta a kérdőívet.

Nyitrai hozzátette, eddig már több, mint 10 alkalommal folytattak sikeres párbeszédet valamilyen témában – például az alaptörvény módosításáról, szociális és gazdasági témában, a bevándorlással, vagy éppen a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban – és ehhez kapcsolódik most az állatvédelmi kérdőív is.

Fontos, hogy a párbeszédet mindig tettek, konkrét szabály- és törvénymódosítások követték a beérkezett vélemények, javaslatok alapján.

Nagy István, agrárminiszer kiemelte, az állatvédelem nem csak erkölcsi és etikai kérdés, hanem természetvédelmi, közegészségi és közbiztonsági jelentősége is van.

Már hosszú évek óta dolgoznak az állatok védelme érdekében, felléptek az állatkínzás ellen és ma már az ezzel kapcsolatos bűncselekmények büntethetőségéről Magyarországon a törvények egyértelműek és európai viszonylatban is a szigorúbb szabályozások közé tartoznak.

Nagy hangsúlyt fektetnek az edukációra, évről évre biztosítanak pályázati forrásokat és támogatásokat. A központi költségvetésben 2017 óta az agrártárca kezdeményezésére külön forrás áll rendelkezésre, amely 100%-ban állatvédelmi célokra fordítható - közölte a miniszter.

Kitért arra is, hogy emellett figyelmet fordítottak az ivartalanításra is: 2019-ben a kormány 100 millió forintot biztosított az ezzel kapcsolatos programra.

Törekvéseik folytatásaként pedig tavaly az állatvédelem tematikáját miniszteri biztosi szintre emelték.

Ez utóbbiért felel Ovádi Péter, aki a sajtótájékoztatón mérföldkőnek nevezte a most elindított párbeszédet az állatvédelem területén, amely azt a céljukat segíti elő, hogy Magyarország 5 éven belül Európa élvonalába tartozzon az állatvédelem területén is.

Ehhez viszont őszinte kommunikációra és együttműködésre van szükség, hangsúlyozta.

Elmondta, hogy eddigi miniszteri biztosi munkája során már számos civil szervezettel került kapcsolatba, akiknek az állatévdelem nem munka, hanem hivatás. Az országjárást a jövőben is folytatja, viszont addig is, a mostani kérdőívvel kiterjesztik ezt a párbeszédet a széles társadalomra is.

Ovádi úgy fogalmazott: ez a kommunikáció egy eszköz ahhoz, hogy olyan Magyarországot építsünk, amelyre gyermekeink is büszkék lehetnek.

A kérdőívet elsőként Schneider Kinga, a NOÉ Állatotthon vezetője töltötte ki a miniszter és a miniszteri biztos társaságában.

Összesen 13 kérdés szerepel benne, amelyek az állatvédelem jogszabályi környezetéről, valamint a felelős állattartás helyzetéről szólnak:

  • a civil szervezetek támogatási rendszere;
  • az oktatás;
  • a kóbor állatok helyzete;
  • a bántalmazást elszenvedő haszonállatok helyzete;
  • a nem megfelelő állattartással szembeni fellépés;
  • az eljárások gyorsítása;
  • az állatkínzás büntetése;
  • a tiltott állatviadalok szabályainak szigorítása;
  • az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács működése;
  • a pirotechnikai eszközök használata;
  • a cirkuszi vadállatok helyzete.

A kérdőív elérhető az allatvedelem.kormany.hu oldalon és egészen 2021. március 7-ig van lehetőség kitölteni azt.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Senki ne etesse a vízimadarakat!
Senki ne etesse a vízimadarakat!
A vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot; etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat – hívta fel a figyelmet hétfőn a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
Megnyílt a Magyar falu program állatvédelmi pályázata
Megnyílt a Magyar falu program állatvédelmi pályázata
Szombattól nyújthatják be pályázataikat az ötezer lakos alatti települések önkormányzatai a Magyar falu program keretében korábban meghirdetett felelős állattartás elősegítését célzó alprogramra - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t.
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
Kétnapos akcióban gyűjtik a magyarországi Interspar áruházakban, köztük a veszprémiben is a macska- és kutyaeledeleket a „Mancs a bajban!” kezdeményezés keretében. Szombat délelőtt Veszprémben volt a program részleteit bemutató sajtótájékoztató.
Eltiltanák az állattartástól a kutyáit sorsukra hagyó férfit
Eltiltanák az állattartástól a kutyáit sorsukra hagyó férfit
A Veszprém Megyei Főügyészség ebtartástól eltiltás érdekében perli azt a 45 éves férfit, aki 2020 áprilisában anyakutyáját és annak hét kölykét a lakóhelyéhez közeli erdőbe vitte, majd sorsára hagyta.
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul
Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn a falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Az eseményen Ovádi Péter miniszteri biztos többek közt az állatvédelemmel kapcsolatos kérdőív eredményeire alapozva is támogatta a programot.