2021. november 28.
//
Stefánia névnap

Kívül-belül megújult a Csermák Antal Zeneiskola

A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megvalósult fejlesztés részeként új tan- és hangszeres termek, megszépült folyosók, valamint nagyobb ruhatár és büfé várja a tanulókat az új tanévben.

Régi adósságát törlesztette a város a Csermák Antal Zeneiskola épületének megújításával: bár az intézmény 2015-ben már átesett egy nagyobb felújításon, melynek keretében többek között visszaállították az eredeti homlokzatot, akadálymentesítették a főbejáratot, korszerűbb víz-és hőszigetelést alakítottak ki, valamint rendezték az iskola előtti teret is, az épület belseje sokáig még a régi időket idézte.

Mostanra ennek nyoma sincsen: az iskola tanulói és oktatói egy minden ízében modern, 21. századi épületbe léphetnek be a tervező I-quadrat Hungária Kft. munkatársai és elsősorban Magyari Éva belsőépítész elképzeléseinek, valamint a kivitelező Vemévszer Kft.-nek köszönhetően. A fejlesztés részeként megszépültek a folyosók és az egyes terek, a hangelnyelő burkolatoknak köszönhetően javult a hangszeres és a hangverseny termek akusztikája, a meglévő 40 mellé öt új tantermet alakítottak ki, valamint a déli szárny megmagasításával 10 új, átlagosan 18 m²-es hangszeres terem is helyet kapott. (Mivel az átalakítás során a korábbi hangszeres termek közül néhányat el kellett bontani, az eredeti termek számához képest összességében néggyel több hangszeres terem van ma.)

A felújítás részeként emellett a földszintre került a könyvtár, nagyobb méretű ruhatárat és büfét alakítottak ki, amivel némileg megnőtt az előcsarnok alapterülete, a bejárati szinten pedig létrehoztak két akadálymentesített hangszertermet és egy szolfézs termet, továbbá egy akadálymentesített mosdót is kialakítottak.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárDr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár

A Modern Városok Program keretében több mint 1,6 milliárd forintos állami támogatásból megújult épület ünnepélyes átadóját kedden tartották, ahol dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár emlékeztetett, a kormány célja az, hogy megfelelő infrastruktúrát biztosítson a köznevelésben tanulóknak, és így a gyerekek minél felkészültebben tehessék majd meg a következő lépést a felsőoktatás vagy éppen a munkaerőpiac felé. Ennek részeként az elmúlt időszakban országos szinten mintegy 350 milliárd forintból 900 helyszínen zajlottak beruházások, részben a Modern Városok Program támogatásával.

„Az épület felújítása ugyanakkor nem csupán a kormány egyedüli döntése volt. A Modern Városok Program lényege éppen az, hogy a települések maguk mondhatják el, milyen fejlesztésekhez igényelnének támogatást. Veszprém pedig kétségtelenül jól döntött, amikor oktatási projekteket is megjelölt a programban. Bár a projekt meglehetősen időigényes volt – hiszen a támogatásáról még 2017-ben született döntés –, az eredmény magáért beszél” – mondta el az államtitkár.

Ovádi Péter országgyűlési képviselőOvádi Péter országgyűlési képviselő

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint büszkék lehetünk rá, hogy a Modern Városok Programban megfogalmazott álmok szép lassan mind megvalósulnak: így a sportuszoda vagy a hamarosan elkészülő tornászgyakorló, de zajlik a Petőfi Színház rekonstrukciójának első üteme is. „Iskolavárosként pedig természetesen a zeneiskola felújításáról sem feledkezhettünk meg. Teljen hát meg élettel és zeneszóval az épület” – fogalmazott, s egyben köszönetet mondott azoknak a támogatóknak, tervezőknek és kivitelezőknek, akik csapatmunkájának köszönhetően egy gyönyörű, impozáns épülettel gazdagodott Veszprém.

 

Porga Gyula felelevenítette, ahogy az épület megújulása, úgy a jogelőd Városi Zenede létrejötte is történelmi időkben zajlott. A Zenede 1916. szeptember 1-jén nyitotta meg eredetileg kapuit – a világháború kellős közepén, a városlakók adományaiból. Bár vészterhes időkben nem ez tűnt a legkézenfekvőbb lépésnek, az elődök talán mégis arra gondolhattak, a mindennapi kihívások legyűrése mellette fontos a jövőre is gondolni, egy stabil lábakon álló közösséget alapjait lerakni. „Veszprém ehhez a kultúrát, a zenét választotta eszközeként, s hiszem, a 105 éves zeneiskola nélkül ma nem lenne olyan a város, amilyen. Veszprém kétségtelenül azért nyerhette el 2019-ben az UNESCO Zene városa címet, s azért lehetnek népszerű fesztiváljai, mert értő, a minőséget szem előtt tartó zeneközönséggel bír, s ez annak is köszönhető, hogy a gyerekek igényes oktatásban részesülnek az iskolában, amire felnőttként tudnak alapozni.”

Az elődök által megkezdett munkát tehát folytatni kell a polgármester szerint, ugyanakkor nem szabad megelégedni azzal, amit kaptunk: hozzá is kell adni valamit az örökséghez. „Ezt szolgálta ez a fejlesztés is, mely ugyanúgy nehéz időkben zajlott, ahogy annak idején a Zenede létrejötte, s ami majd talán száz év múlva ugyancsak példamutató lesz az utódoknak.”

Porga Gyula polgármesterPorga Gyula polgármester

Kedden tartották a zeneiskola tanévnyitó ünnepségét is, ahol Uher Bertalan igazgató köszönetét fejezte ki a segítségért, valamint a diákoknak a kitartásukért, hiszen az elmúlt egy évben a pandémia nehézségei mellett azzal is meg kellett küzdeniük, hogy a felújítás miatt átmenetileg a Pannon Egyetem tereiben zajlottak a tanórák. Uher szerint a felújítással egy több évtizedes álom vált valóra: mióta 1982-ben beköltöztek a Megyeház téri épületbe, céljuk volt, hogy megszépülhessen az intézmény.

Képek
Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Átadták a Veszprémi Tornacsarnokot
Átadták a Veszprémi Tornacsarnokot
Egy évvel az alapkőletétel után, szerdán hivatalosan is átadták a Veszprémi Tornacsarnokot, amely európai szinten is kiemelkedő sportlétesítmény lett. A Veszprémi Torna Club (VTC) növendékei már birtokba is vehették új, álomszerű otthonukat, amely továbbra is a Városi Stadionban található.
Elkészült az uszoda, épül a színház, tervezik a völgyhidat
Elkészült az uszoda, épül a színház, tervezik a völgyhidat
A Modern Városok Program idén átadott projektjeiről és folyamatban lévő beruházásairól számolt be hétfői sajtótájékoztatóján Hegedűs Barbara alpolgármester.
Jövő héten elindul Veszprém legnagyobb belterületi útfejlesztési programja
Jövő héten elindul Veszprém legnagyobb belterületi útfejlesztési programja
Jövő héten elindul az a nagyszabású útfelújítási program, amelynek keretében több, mint 30 belterületi út újul meg Veszprémben. Elsőként a Festő utcában kezdik meg a munkát, ahol az építkezést megelőzően Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő tartottak sajtótájékoztatót, amelyen a többi útszakasz helyzetéről és a munkák tervezett ütemezéséről is szó esett.
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új nagymacska bemutató komplexum és háziállat kifutó épül a Veszprémi Állatkertben
Új otthont kapnak a tigrisek, hiúzok és hópárducok. Összesen 3 hektáron újul meg a megyeszékhely vadasparkja.
Magyar Építők: A tervek szerint zajlik a Veszprémi Petőfi Színház komplex felújítása
Magyar Építők: A tervek szerint zajlik a Veszprémi Petőfi Színház komplex felújítása
A színház melléképületeinek átépítéséről számolt be a minap a Magyar Építők építészeti portál.