Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Veszprém első világháborús veszteségeiről született könyv

2021. szeptember 8. 22:07
A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárában szerda délután mutatták be Összetört emlékezet című, Veszprém első világháborús veszteségeiről szóló könyvet, mely a levéltári források tükrében íródott.

Elsőként Boross István főlevéltáros köszöntötte a könyvbemutató résztvevőit, és elmondta, bár a járvány miatt pontosan egy évvel ezelőtt volt lehetőség eseményt tartani, a munka mégsem állt meg, ennek eredménye az Összetört emlékezet is.

Az ünnepi beszédet Porga Gyula polgármester, a Veszprémi Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság elnöke mondta, aki a bizottság múltjának történetével, és céljával kezdte. Mint elmondta, a városi önkormányzat még 2013-ban hozta létre az emlékbizottságot, amelynek a város kulturális intézményei, valamint a civil szervezetek is részesévé váltak, sőt, a honvédség is képviselteti magát.

Ahogy fogalmazott, egy olyan programsorozat összeállítása volt a cél, amely emléket állít a száz éve történt eseményeknek, hiszen fontos, hogy a ma emberével is megismertessük, hogy pontosan mi zajlott a háború időszakában. A harci események mellett pedig az sem maradhat leplezetlenül, hogy mi történt a hátországban, mit csináltak és milyen körülmények között éltek.

Porga Gyula, beszéde után tiszteletpéldánnyal jutalmazta azokat, akik a könyv hiteles elkészítése érdekében emléktárgyakat adtak a Levéltár részére. Ahogy a polgármester fogalmazott, azokon a tárgyakon keresztül, amelyek a fiókban porosodnak, vagy régi utazótáskákban, szintén közelebb lehet hozni a szóban forgó korszakot. Mint elmondta, az első világháborús kiállítások is fontosak, de annál még jobban, hogy a korszakról dokumentáció is szülessen, pláne akkor, ha ilyen szakmai közösség „vállalja”.

A könyvet Karika Tímea szerkesztette, aki 1992 óta dolgozik a Levéltárban, akkor még az ügyfélszolgálati ügyekkel foglalkozott, majd megragadta érdeklődését az első világháborús hadigondozási iratanyag. Saját őseinek eseteivel foglalkozva látta, milyen gazdag forrásanyag van, gondolta, másokkal is érdemes lenne mindezt megosztani.

A könyvet részletesen Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Nagy Háború blog szerkesztője, az MNL Országos Levéltár főosztályvezetője mutatta be. A könyv két nagy részből, egy törzsanyagból, és egy függelékből áll. Előbbi például az első világháború hősi halottak és hadirokkantak életrajzát mutatja be, méghozzá Veszprém, Gyulafirátót, és Kádárta térségéből.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.