2021. október 20.
//
Vendel névnap

Az írót és az olvasót is gyógyító mesék

Jóvátételi program keretében írtak és illusztráltak mesekönyvet a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai.

A jóvátételi program nem ismeretlen a veszprémi börtön lakói számára: az elmúlt évek során számtalan közterület, városi és egyházi intézmény szépítésén, megújításán működtek közre. A program fő üzenete, hogy a fogvatartottak megbánásuk jeleként igyekeznek kárpótolni a közösséget, jóvá tenni a társadalom ellen elkövetett bűnüket. 

Különösen szép példája ennek a mostani projekt, hiszen a fogvatartottak a Bárka Alapítvány fogyatékkal élő ellátottjai részére állítottak össze egy mesekönyvet Lélekmesék címmel. A kötetben 24 mese szerepel 22 szerző tollából, az illusztrációkat 39 rajzoló készítette. 

A mesekönyv születésének körülményeiről Jády Ágota Luca EFOP-tanácsadó árult el részleteket pénteken, az intézetben megrendezett sajtónyilvános ünnepségen, ahol az elkészült kötetet átadták a Bárka Alapítvány képviselőinek. A tanácsadó elmondta: az ötlet a fogvatartottakkal folytatott beszélgetések során körvonalazódott, hiszen közülük sokan írnak, történeteikben, meséikben fogalmazzák meg érzéseiket, gondolataikat, fájdalmaikat – a mesék nemcsak az olvasónak, hanem az írónak is terápiát jelenthetnek. 

A Bárka Alapítvány keresztény szellemiségű lakóotthonában tizenkét sérült felnőttnek ad otthont, emellett műhelyükben nappali ellátást és fejlesztő foglalkozást biztosítanak fogyatékkal és autizmussal élők számára. 

Söge
Simon Dani

További cikkek

Együttműködés a nyelvtanulásért
Együttműködés a nyelvtanulásért
Együttműködési megállapodást írt alá a Veszprémi Szakképzési Centrum és a Veszprémi Tankerület több intézményével az Insedo Kft. és az ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft.
Gála, táncház, előadások a német nemzetiségi napok programjában
Gála, táncház, előadások a német nemzetiségi napok programjában
Négynapos programsorozatot rendezett a hétvégén a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub.
Már csaknem 2600-an regisztráltak a gazdijogsi programra
Már csaknem 2600-an regisztráltak a gazdijogsi programra
Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre - mondta a program hétfői sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos. Ovádi Péter, miniszteri biztos szerint reális cél, hogy Magyarország 5 éven belül Európa élmezőnyébe tartozzon állatvédelem területén.
A PET-palackok hanyagolására és a tiszta víz fogyasztására nevelik az alsósokat
A PET-palackok hanyagolására és a tiszta víz fogyasztására nevelik az alsósokat
Egy környezetvédelmi program keretében kaptak felvilágosítást és kulacsot a veszprémi általános iskolások.
Új népmesei motívumokkal is bővül a város egyik legkedveltebb játszótere
Új népmesei motívumokkal is bővül a város egyik legkedveltebb játszótere
Az önkormányzat, a VKSZ Zrt. és az Európa Kulturális Főváros 2023 program együttműködésével újul meg a város egyik legnépszerűbb játszótere a Veszprémvölgyben. Decemberre nem csak a meglévő játékokat újítják fel, hanem vadonatúj elemek is érkeznek a parkba.