Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Nyílik a Kunszt, Veszprém új dizájnboltja és közösségi tere

2021. szeptember 14. 15:51
Az Óváros téri Rosenberg-ház saroküzlete a tervek szerint a Bakony-Balaton régió kreatív kulturális erőközpontja lesz. A boltnyitást az EKF-program támogatta.

A 2023-as EKF-program lehetőséget adott Veszprémnek arra, hogy megfogalmazza problémáit és ezekre a kultúra, valamint a művészetek által találjon megoldást. Egyik ilyen célkitűzés, hogy a történelmi belvárosba pezsgő, kulturális életet hozzanak, ezért elindították az Utcakép Fejlesztési Programot, melyen korábban már két másik vállalkozás, a Papírkutya bisztró és a Füge fagyizó sikeresen szerepelt. (További két hely, a Pekedli – Szatócs bolt, illetve a Wine & Vinyl hamarosan nyit, valamint 2021 őszén indul az Óváros téri piac.)

Szeptember 15-én a Kunszt is megnyílik, ahol amellett, hogy a balatoni, veszprémi és a régióból származó dizájnerek termékeivel találkozhatunk, az ígéretek szerint egy reggelire, kávéra, de akár egy munkaebédre is beugorhatunk.

-A Kunszt megnyitása nem csak a belváros felpezsdítését támogatja, hanem azt is, hogy Veszprémet a Bakony-Balaton régióval együtt egy kreatív, kulturális térként, veszprémi erőközponttal definiálják, és a kreatívipari szereplőkre irányítsák a figyelmet- magyarázta Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója a boltnyitás alkalmából tartott kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

Can Togay János, az EKF-program művészeti és kreatív főtanácsadója a kulturális erőközpont tervről azt mondta, ennek célja, hogy Veszprém és a régió vonzó legyen a művészek, alkotók, médiaszakemberek, kézművesek, fesztiválszervezők és a kreatíviparban dolgozók számára, -és hogy a város megtartsa fiataljait, miközben a veszprémiek számára a megyeszékhely egy még izgalmasabb és szerethetőbb hellyé válik. Ezekhez a folyamatokhoz elengedhetetlen a vízió, a tettrekészség, és az olyan helyek megnyitása, mint a Kunszt.

Tóth Andrej Aranyrajzszög-díjas grafikus, a Kunszt megálmodója és alapítója szerint a Balaton és a környék változóban van, amelynek egyik ékes példája Veszprém 2023-as rangja. Úgy látja, egyre több igényes és ehhez a címhez méltó kulturális tér és vendéglátóhely nyílik, - ebbe a társaságba kíván becsatlakozni az új dizájnerbolt is. Úgy fogalmazott, a Kunszt egy olyan hely szeretne lenni, ahol a dizájnerek, alkotók méltó körülmények között tudják bemutatni termékeiket, és ahol a művészek találkozhatnak közönségükkel, és workshopot is tarthatnak. „Itt a gyerekek is belekóstolhatnak a mindennapi alkotás és kreativitás csodálatos világába, és veszprémiek is otthon érezhetik magukat."

Can Togay János, Markovits Aliz és Tóth Andrej a 2021. szeptember 14-én tartott megnyitón az Óváros téri Kunsztban.Can Togay János, Markovits Aliz és Tóth Andrej a 2021. szeptember 14-én tartott megnyitón az Óváros téri Kunsztban.

Tóth Andrej azt is mondta, hogy szerinte nem hoztak létre új dolgot, a Kunszt inkább Veszprém polgári hagyományát folytatja: a Rosenberg-házban felújított bolt ötvözi a helyit a hagyományossal a kortárssal és az újítással, miközben bemutatja a magyarországi és környékbeli iparművészeti márkák magas minőségét és szemléletét, valamint "úgy mutat fel lokális értékeket, hogy közben becsatlakozik Magyarország és Európa kulturális vérkeringésébe."

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.