2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Bécsy Tamásról, az iskolaalapítóról tartottak kerekasztalbeszélgetést

A Papírkutya Kultúrbisztróban már a harmadik olyan kerekasztalbeszélgetésnek lehettünk tanúi, melyet a Pannon KultúlKlub szervezett. Kedd este olyan színháztörténészek beszélgettek Bécsy Tamásról, akik az iskolaalapítóval hallgatói, kollegiális viszonyban voltak.

Bécsy Tamás nevét ma már jórészt csupán azok ismerik, akik valamilyen módon színházzal, színháztörténettel foglalkoznak. Éppen ezért is tett kíváncsivá a Pannon Egyetem ötlete, vagyis, hogy egy nyilvános beszélgetés keretében legyen szó Bécsy Tamásról; de vajon mit mondhatnak, mit üzenhetnek ma az iskolaalapító történetei számunkra?

Komáromi SándorKomáromi Sándor

A beszélgetést Komáromi Sándor drámapedagógus vezette, vendégei pedig Kiss Gabriella színháztörténész, Gajdó Tamás szintén színháztörténész, valamint Nagy András drámaíró, színháztörténész, a Pannon Egyetem docense voltak. A múltba révedés, a tanár úrról való visszaemlékezés azok számára is pontos képet adott a Színháztudományi Tanszék alapítójáról, akiknek a beszélgetést megelőzően semmilyen benyomásuk nem volt.  

Humoros, a munkájáért élő és lelkesedő tanár, olykor a szabályokat felrúgva nyűgözte le, és kellő szigorral, kemény követelményrendszerrel nevelte ki hallgatóit, akik ma a színházi szakma valamely szegmensének jeles képviselői.

Azon túl, hogy egyetemi tanár és színháztörténész volt, még esztéta és kritikus is, tizenhét önálló könyv írója, és számos idegen nyelvű tudományos publikáció szerzője.

A dráma mibenlétével foglalkozó írásai, valamint a drámaelméleti modelljei hiánypótlók voltak akkor is, ma pedig valódi alapanyag.

Kiss GabriellaKiss Gabriella

A beszélgetés során számos szépemlék is előkerült, sőt olyan történetek is, amelyek inkább utólag szépültek meg, és amelyek végigkísérték a vendég színháztörténészek eddigi pályáját. Ilyenek például a nagy számonkérések; amikor egy évben több mint százötven drámát kellett nem csupán elolvasni, de tűpontosan megérteni. A kemény számonkérést akkor egyrészt soknak, másrészt pedig jövedelmezőnek élték meg.

Az elmondások szerint a már-már legendás Bécsy Tamás oly annyira a szakmájának élt, hogy halálos ágyán még Ibsenről beszélt a hallgatóknak, akik tisztelték, szerették.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.