2021. október 21.
//
Orsolya névnap

Bécsy Tamásról, az iskolaalapítóról tartottak kerekasztalbeszélgetést

A Papírkutya Kultúrbisztróban már a harmadik olyan kerekasztalbeszélgetésnek lehettünk tanúi, melyet a Pannon KultúlKlub szervezett. Kedd este olyan színháztörténészek beszélgettek Bécsy Tamásról, akik az iskolaalapítóval hallgatói, kollegiális viszonyban voltak.

Bécsy Tamás nevét ma már jórészt csupán azok ismerik, akik valamilyen módon színházzal, színháztörténettel foglalkoznak. Éppen ezért is tett kíváncsivá a Pannon Egyetem ötlete, vagyis, hogy egy nyilvános beszélgetés keretében legyen szó Bécsy Tamásról; de vajon mit mondhatnak, mit üzenhetnek ma az iskolaalapító történetei számunkra?

Komáromi SándorKomáromi Sándor

A beszélgetést Komáromi Sándor drámapedagógus vezette, vendégei pedig Kiss Gabriella színháztörténész, Gajdó Tamás szintén színháztörténész, valamint Nagy András drámaíró, színháztörténész, a Pannon Egyetem docense voltak. A múltba révedés, a tanár úrról való visszaemlékezés azok számára is pontos képet adott a Színháztudományi Tanszék alapítójáról, akiknek a beszélgetést megelőzően semmilyen benyomásuk nem volt.  

Humoros, a munkájáért élő és lelkesedő tanár, olykor a szabályokat felrúgva nyűgözte le, és kellő szigorral, kemény követelményrendszerrel nevelte ki hallgatóit, akik ma a színházi szakma valamely szegmensének jeles képviselői.

Azon túl, hogy egyetemi tanár és színháztörténész volt, még esztéta és kritikus is, tizenhét önálló könyv írója, és számos idegen nyelvű tudományos publikáció szerzője.

A dráma mibenlétével foglalkozó írásai, valamint a drámaelméleti modelljei hiánypótlók voltak akkor is, ma pedig valódi alapanyag.

Kiss GabriellaKiss Gabriella

A beszélgetés során számos szépemlék is előkerült, sőt olyan történetek is, amelyek inkább utólag szépültek meg, és amelyek végigkísérték a vendég színháztörténészek eddigi pályáját. Ilyenek például a nagy számonkérések; amikor egy évben több mint százötven drámát kellett nem csupán elolvasni, de tűpontosan megérteni. A kemény számonkérést akkor egyrészt soknak, másrészt pedig jövedelmezőnek élték meg.

Az elmondások szerint a már-már legendás Bécsy Tamás oly annyira a szakmájának élt, hogy halálos ágyán még Ibsenről beszélt a hallgatóknak, akik tisztelték, szerették.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

Meghalt Kádár Tibor festőművész
Meghalt Kádár Tibor festőművész
Az 1990 óta Veszprémben élő és alkotó festő 76 éves volt. Legutóbbi kiállítása szeptemberben nyílt meg a Várgalériában.
Paloznakon zajlott az első Hangzó Csipke fesztivál
Paloznakon zajlott az első Hangzó Csipke fesztivál
A veszprémi Gizella Nőikar 2021. augusztus 28-án 15 órától Paloznakon életre hívta a Hangzó Csipke rendezvényt Borbásné Gazdag Gabriella karnagy, projektmenedzser, szakmai vezető irányításával.
Innen és túl - halottak napi koncert
Innen és túl - halottak napi koncert
Húsz éve ápolják német örökségüket
Húsz éve ápolják német örökségüket
Fennállásának húsz éves jubileumát ünnepelte vasárnap a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és Dalkör.
Nagy sikerrel zárultak a design gyerekfoglalkozások a Dubniczayban
Nagy sikerrel zárultak a design gyerekfoglalkozások a Dubniczayban
A DEMO Egyesület a VEB 2023 EKF támogatásával design tematikájú gyerekfoglalkozásokat tartott a Dubniczay-palotában helyi kulturális kötődésű témákban. Az egyes szekciókra, mint például a textiltervezés vagy a formatervezés öten jelentkezhettek, de a csapat nyitott volt a túljelentkezésre is, amennyiben a figyelem megosztását nem akadályozta. A DEMO elnökével, Berta Barnával és feleségével Berta-Szénási Pannával – négygyermekes családfőkkel - beszélgettünk a program lezárásának apropójából…