2021. október 16.
//
Gál névnap

Stájer vendégekkel zenélt a Gárdonyi Kamarazenekar

Közös hangversenyt adott a Landesjugendsinfonieorchester Steiermark és a Gárdonyi Kamarazenekar szombat este a Pannon Egyetem aulájában.

A Csermák Antal Zeneiskola növendékeiből alkotott Gárdonyi Kamarazenekart nem kell bemutatni a veszprémi közönségnek: rendszeresen adnak koncerteket a városban, visszatérő fellépői az Auer Fesztiválnak. 2015-ben megyei Prima Díjat kaptak magyar zeneművészet kategóriában, és egyben elnyerték a Prima közönségdíját is. Veszprém város, a művészeti értékeinek gazdagításáért, a város nemzetközi hírnevének öregbítéséért Gizella-díjat adományozott számukra.

Vendégük, a Landesjugendsinfonieorchester Steiermark – Stájer Országos Ifjúsági Szimfonikus Zenekar – idén ötéves: 2017-ben alapította meg közösen a Joseph Johann Fux Konzervatórium, a stájer közösségi zeneiskolák és a Grazi Művészeti Egyetem. A csapatot a felsorolt intézmények tanárai válogatták össze a több mint száz jelentkezőből. Az együttes megalapításával az volt a céljuk, hogy a fiatalok zenekari tapasztalatokat szerezzenek, magasan képzett oktatókkal működhessenek együtt, fontos benyomásokat szerezhessenek további személyes fejlődésükhöz és bővítsék hangszeres tudásukat.

A koncerten Porga Gyula polgármester köszöntötte a zenekarokat és a közönséget. Elmondta: azért, hogy 2023-ban méltó birtokosai legyünk az Európa Kulturális Fővárosa címnek, sokan keményen dolgoznak a háttérben, de a pandémia miatt két dologban hátrányt szenvedtünk. Egyfelől a korlátozások miatt a felvezető évek számos programját elvesztettük. Szerettük volna a 2023-as évet úgy kezdeni, hogy megannyi felemelő pillanat áll mögöttünk, de ennek egy jelentős részére nem kerülhetett sor.

A másik fontos terület, ahol lemaradásban vagyunk, a nemzetközi kapcsolatok; érthető okok miatt a határokon átívelő személyes találkozások lehetősége egy időre elapadt. Ez a közös koncert ezt a két hiányosságot egyszerre enyhíti – mutatott rá a polgármester. Hozzátette: az ilyen együttműködések igazi gyümölcsét nemcsak a 2023-as évben élvezhetjük, hanem utána is, hiszen a közös zenélésből hosszan tartó együttműködések, igazi barátságok születnek.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Az ország legnagyobb szamizdat-gyűjteménye jöhet létre Veszprémben
Az ország legnagyobb szamizdat-gyűjteménye jöhet létre Veszprémben
A Laczkó Dezső Múzeum a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával új projektet indított „Szamizdat – Erjedés a felszín alatt” címmel. A projekt célja a rendszerváltás történetét és korszakát bemutató kiállítás anyagának gyűjtése és feldolgozása, ezzel az ország egyik legfontosabb ilyen jellegű irategyüttese jön létre.
Elhunyt Gombor József, festőművész
Elhunyt Gombor József, festőművész
Életének 60. évében elhunyt Gombor József, festőművész, akinek egyedi, szürreális képeiért az egész országban sokan rajongtak.
A 230 millió évvel ezelőtti veszprémi őstenger élővilága elevenedik meg a Sintér-árok új alagútfestményén
A 230 millió évvel ezelőtti veszprémi őstenger élővilága elevenedik meg a Sintér-árok új alagútfestményén
Kavicsfogú álteknősöket, cápákat és más tengeri ősállatokat is ábrázol a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület kezdeményezésére megalkotott óriásfestmény.
Bemutatták Máté P. Gábor nagyjátékfilmjét
Bemutatták Máté P. Gábor nagyjátékfilmjét
Egy kilencvenperces nagyjátékfilm rendezőjeként mutatta meg új oldalát Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, aki A Szerenád címmel rendezett mozifilmet.
Október végéig ismét várja a kreatív művészeti-kulturális ötleteket az EKF
Október végéig ismét várja a kreatív művészeti-kulturális ötleteket az EKF
Október eleje óta ismét nyitva a pályázati kapu: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program várja azokat az ötletterveket, kreatív kezdeményezéseket, amelyek tovább tudják majd színesíteni a felvezető 2022-es év kulturális kínálatát és ezzel jó alapot adnak a 2023-as programévhez. A felhívás több újdonságot is tartalmaz, amelyek egyrészről gyorsítják és megkönnyítik a programgazdák előkészítő munkáját, másrészről azt segítik, hogy a pályázatok minél jobban kapcsolódjanak az EKF célkitűzéseihez, elveihez.