2021. november 28.
//
Stefánia névnap

Közös üggyé vált a csetényi kastély felújítása

Teljeskörűen felújították a csetényi Holitscher-kastélyt, az épületet szombaton adták át a közösségnek.

A kastélyt az Eszterházy család építtette barokk stílusban a 18. század első felében, és ebben az időben elsősorban alkalmi szállásként, nyaralóként, vadászházként használhatták. Az épület állaga folyamatosan romlott, így 1817-ben Eszterházy Mihály egy komolyabb összeget volt kénytelen felújításra fordítani. A század közepére aztán az épületegyüttes Zitterbarth Mátyás építész tulajdonába került, aki élete során folyamatosan bővítette, formálta azt. A kastély utolsó tulajdonosa Holitscher Károly volt, mielőtt az államosítás során elvették a családtól a birtokot. A szocializmus idején közintézmények működtek itt, az épület állaga gyorsan romlott, a rendszerváltás után közművelődési célokra újították fel, teljes pompáját azonban csak most, évtizedekkel később nyerhette vissza.

Az épület felújításának részleteiről és körülményeiről Nagy Attila polgármester számolt be. Mint mondta, nagy fába vágták a fejszéjüket a kastély rekonstrukciójával, hiszen egy műemlék jellegű épület számos olyan rejtett hibával rendelkezhet, amik jelentősen megnövelhetik a költségvetést és gazdaságilag maga alá temethetik az önkormányzatot. 

A felújítás teljes költségvetése bruttó 340 millió forint volt, melyből 170 millió uniós támogatás, 50 millió forintot a kormányzat, közel 80 millió forintot Csetény önkormányzata és lakossága tett hozzá. Csetényben számos sikeres vállalkozás működik, amit az is bizonyít, hogy a kivitelezésben szinte kizárólag helyi és környékbeli szakemberek vettek részt. 

Nagy AttilaNagy Attila

A felújítás révén teljesen megújult a villamoshálózat, a belső és a közvilágítás, korszerűsítették a fűtést, burkolatokat cseréltek. Rendbe tették az angolkertet és csaknem eredeti formájára állították helyre a franciakertet, ami teljes szépségét majd a telepített növényzet fejlődésével néhány év múlva nyerheti el. 

A projekt sikeréhez közel nyolcvan fő társadalmi munkája és a helybéli vállalkozók önzetlen adományai is nagyban hozzájárultak. A munka azonban nem állhat meg – hangsúlyozta a polgármester – a rendbe tett épületet meg kell tölteni élettel, és itt még akad tennivaló. A kastély pincéjében egy klubhelyiséget szeretnének kialakítani a fiatalok számára, ahol zenés-táncos rendezvényeket is meg lehetne tartani. Nagy Attila hozzátette: a kastély felújításával mindent megvalósított, amit első polgármesteri ciklusa előtt megfogalmazott a programjában, az igazi hagyatékát azonban ezután szeretné letenni a református templom felújításával és a kastélykertben található katolikus kápolna rekonstrukciójával – ez utóbbi végül azért nem fért bele a most lezárt felújítási csomagba, mert kiderült, hogy süllyed az alapzata, és így a megmentéséhez az előzetesen tervezettnél jóval nagyobb forrásra lesz majd szükség. 

Ovádi PéterOvádi Péter

A szombati kastélyavatón Ovádi Péter parlamenti képviselő a helyi közösséget méltatta. Mint mondta, mindössze három héttel ezelőtt adták át a felújított iskolát, amivel a csetényiek egy régi álma vált valóra; az pedig, hogy ilyen rövid időn belül egy újabb álmot is megvalósítottak, azt a jó polgármesternek, az erős önkormányzatnak, a tettre kész közösségnek köszönhetik. A csetényiek nemcsak álmodni mernek, hanem a két kezük munkájával tesznek is a falu fejlődéséért. 

Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a csetényi fejlesztések messze túlmutatnak a település határain, az egész megye arculatára és vonzerejére pozitív hatással vannak.

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Lezárult a csetényi iskola felújítása
Lezárult a csetényi iskola felújítása
A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskolában megvalósuló projekt célja az volt, hogy az infrastrukturális fejlesztéssel minőségi oktatásban, értékközvetítő, támogató nevelésben részesüljenek a tanulók.
Megújult iskolában kezdődött a tanév Csetényben
Megújult iskolában kezdődött a tanév Csetényben
Az intézményt egy év alatt újították fel, az új tanévet pedig már itt nyitották meg kedd délután.
Átadták a Dudar és Csetény között felújított útszakaszt
Átadták a Dudar és Csetény között felújított útszakaszt
2,3 kilométer hosszan, állami támogatásból újult meg a Zircet Mórral összekötő út Dudar és Csetény közötti szakasza.
Kulturális vonzerőkön alapuló hálózat létrehozása a Csetényi kastély látogatóközpont kialakításával
Kulturális vonzerőkön alapuló hálózat létrehozása a Csetényi kastély látogatóközpont kialakításával
A TOP-1.2.1-15-VE1-2016-00005 azonosítószámú projekt keretében megújul a Holitscher kastély. A fejlesztés által a kastély a turisztikai szolgáltatáskínálatával hozzájárul a régió turizmusának minőségi és fenntartható fejlődéséhez, a turisztikai potenciál erősítéséhez, eredményességének javításához, valamint a munkahelyteremtéshez. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósul meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 218.584.836 Ft. A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021. március 31.
Dupla diadal: taroltak a Veszprém megyei települések a Nemzeti Vágtán
Dupla diadal: taroltak a Veszprém megyei települések a Nemzeti Vágtán
A junior kategóriát Csetény, a felnőttek futamát Porva lovasa nyerte.