2021. október 16.
//
Gál névnap

A túl sok szabadidő lehangolttá tesz

2021. szeptember 27. 4:00
The Guardian
Amerikai kutatók szerint nagyjából öt órányi szabadidő az, ami még jól esik, ennél több viszont már inkább rombolja a közérzetünk.

A mediterrán gondolkodás szerint a boldog élet titka abban rejlik, hogy megtanulunk bűntudat nélkül semmit tenni. Ugyan ebben kétségtelenül van igazság és fontos, hogy ne legyünk a produktivitás rabjai, ne akarjunk minden percben szüntelenül hasznosak lenni, úgy tűnik, szabadidőből is megárt a sok.

Amerikai kutatók ugyanis azt találták, hogy míg napi egy-két szabadon eltöltött óra kifejezetten jól esik és javítja a mentális egészségünket, ha túl nagy mennyiségben áll rendelkezésünkre szabadidő, az a tétlenség és a céltalanság érzetét hívja elő bennünk és csökkenti a jó közérzetet. A kulcs itt is a mértékletesség tehát – mutatott rá dr. Marissa Sharif, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, a Journal of Personality and Social Psychology szaklapban megjelent tanulmány társszerzője.

Fotó: Anna Shvets/PexelsFotó: Anna Shvets/Pexels

Minderre Sharifék két kutatás és két online kísérlet alapján jöttek rá, melyeket 2012 és 2013, illetve 1992 és 2008 között végeztek több mint 35 ezer résztvevő bevonásával. Az első kutatás válaszadói szerint általában két óra szabadidő volt az a mennyiség, ami még kifejezetten pozitívan hatott a lelkiállapotukra, öt órányi szabadidő viszont épp az ellenkező hatást váltotta ki és csökkentette a jóllétet. A második kutatás ilyen konkrét eredményeket ugyan nem hozott, az egyértelműen kiderült ott is, hogy a szabadidő növekedése nem hozza magával a jó közérzet növekedését is.

Ez még akkor is így van, ha társaságban töltötték az alanyok az idejüket. A tanulmány szerint a túl sok szabadidő negatív mentális hatásait leginkább akkor érezzük, ha azt egyedül töltjük vagy olyan tevékenységgel, amit nem tartunk különösebben produktívnak. Míg ha közösségben vagyunk vagy olyasmit csinálunk, ami belátásunk szerint gyarapít bennünket – legyen szó akár csak olyan egyszerű dologról, mint egy jó könyv elolvasása –, az javítja a lelkiállapotunkat, ám itt is elérjük azt a platót, amin túl ez a hatás már nem érvényesül.

Hiába állítjuk tehát, hogy legszívesebben végtelen szabadidővel rendelkeznénk, a tapasztalat ellentmond ennek: ahelyett, hogy hátat fordítanánk az összes kötelességünknek, a kutatók szerint akkor tudunk igazán kiegyensúlyozott és boldog életet élni, ha minden nap jut egy-két óra szabadidőnk, amit értelmesen tudunk eltölteni, mintha hirtelen zuhanna ránk nagy mennyiségben.

Bertalan Melinda

További cikkek

Képes-e kezelni a társadalmat érintő problémákat a Facebook?
Képes-e kezelni a társadalmat érintő problémákat a Facebook?
A közösségi oldal múltheti leállása ismét ráirányította a figyelmet a cég balhéira. A szivárogtató szerint a vállalatnál tudnak mindenről, de nem tesznek semmit. Vajon lesz-e hosszútávú változás? Kommentár.
Találkozás a „közösséggel”, olyan volt, mint elmesélték
Találkozás a „közösséggel”, olyan volt, mint elmesélték
A veszprémi közösség nagyon erős – szokták mondani, de találkozott már valaki ezzel a közösséggel? Véleménycikk.
Rózsaszínű séta a mellrák ellen
Rózsaszínű séta a mellrák ellen
A mellrák elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet az immáron 10. alkalommal megrendezett prevenciós séta alkalmával Veszprémben péntek délután. Magyarországon évente több ezer embernél diagnosztizálják ezt a betegséget, amely ellen a korai felismerés az egyik leghatékonyabb fegyver.
Ahol veszpréminek veszprémi az ellensége
Ahol veszpréminek veszprémi az ellensége
Avagy a csoport, amelyben a királynék városából udvari bolondot csinálnak.
Filléres emlékeim – avagy meddig cipeljük gyerekkorunkat?
Filléres emlékeim – avagy meddig cipeljük gyerekkorunkat?
Hátra hagyni egy korszakot nem csupán lelkileg, de fizikailag is megterhelő. Az új kezdet felé való robogás felszabadító, de mi van, ha fut utánunk a múlt, vagy esetleg utolér?