Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A túl sok szabadidő lehangolttá tesz

2021. szeptember 27. 4:00 // Forrás: The Guardian
Amerikai kutatók szerint nagyjából öt órányi szabadidő az, ami még jól esik, ennél több viszont már inkább rombolja a közérzetünk.

A mediterrán gondolkodás szerint a boldog élet titka abban rejlik, hogy megtanulunk bűntudat nélkül semmit tenni. Ugyan ebben kétségtelenül van igazság és fontos, hogy ne legyünk a produktivitás rabjai, ne akarjunk minden percben szüntelenül hasznosak lenni, úgy tűnik, szabadidőből is megárt a sok.

Amerikai kutatók ugyanis azt találták, hogy míg napi egy-két szabadon eltöltött óra kifejezetten jól esik és javítja a mentális egészségünket, ha túl nagy mennyiségben áll rendelkezésünkre szabadidő, az a tétlenség és a céltalanság érzetét hívja elő bennünk és csökkenti a jó közérzetet. A kulcs itt is a mértékletesség tehát – mutatott rá dr. Marissa Sharif, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, a Journal of Personality and Social Psychology szaklapban megjelent tanulmány társszerzője.

Fotó: Anna Shvets/PexelsFotó: Anna Shvets/Pexels

Minderre Sharifék két kutatás és két online kísérlet alapján jöttek rá, melyeket 2012 és 2013, illetve 1992 és 2008 között végeztek több mint 35 ezer résztvevő bevonásával. Az első kutatás válaszadói szerint általában két óra szabadidő volt az a mennyiség, ami még kifejezetten pozitívan hatott a lelkiállapotukra, öt órányi szabadidő viszont épp az ellenkező hatást váltotta ki és csökkentette a jóllétet. A második kutatás ilyen konkrét eredményeket ugyan nem hozott, az egyértelműen kiderült ott is, hogy a szabadidő növekedése nem hozza magával a jó közérzet növekedését is.

Ez még akkor is így van, ha társaságban töltötték az alanyok az idejüket. A tanulmány szerint a túl sok szabadidő negatív mentális hatásait leginkább akkor érezzük, ha azt egyedül töltjük vagy olyan tevékenységgel, amit nem tartunk különösebben produktívnak. Míg ha közösségben vagyunk vagy olyasmit csinálunk, ami belátásunk szerint gyarapít bennünket – legyen szó akár csak olyan egyszerű dologról, mint egy jó könyv elolvasása –, az javítja a lelkiállapotunkat, ám itt is elérjük azt a platót, amin túl ez a hatás már nem érvényesül.

Hiába állítjuk tehát, hogy legszívesebben végtelen szabadidővel rendelkeznénk, a tapasztalat ellentmond ennek: ahelyett, hogy hátat fordítanánk az összes kötelességünknek, a kutatók szerint akkor tudunk igazán kiegyensúlyozott és boldog életet élni, ha minden nap jut egy-két óra szabadidőnk, amit értelmesen tudunk eltölteni, mintha hirtelen zuhanna ránk nagy mennyiségben.

Bertalan Melinda
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.