Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is

2021. szeptember 22. 14:36
Most hétvégén a veszprémi kávéházak és kávézók is megidézik azt a kulturális pezsgést, amit egykor a „kávéváros” kávéházai képviseltek. Irodalom, zene, humor és sok-sok csésze kávé vár mindenkire az ingyenes Kávéházak Éjszakáján, immáron Veszprémben is.

Kosztolányi Dezső fogalmazta meg a maga korában Budapestről azt, hogy a magyar főváros egyszerűen csak „kávéváros”. Utalva ezzel az úton, útfélen nyüzsgő kávéházakra, amelyek abban az időben a kultúra fellegvárainak számítottak. Hiszen kávéházakba nem csupán a fekete italért járnak az emberek, hiszen azt akár otthoni körülmények közt is el lehet készíteni, ráadásul újabban megközelítőleg olyan jó minőségben, mintha egy fehér inges barista készítené el. A kávéházakba a hangulat, a találkozások, a nagy beszélgetések és adott esetben a kulturált véleménycsere miatt járnak az emberek. Mindezt összegezve, a kávéházak a kultúra közvetítői is egyben.

Ezt a századeleji hangulatot ébresztik fel az előttünk álló hétvégén a Kávéházak Éjszakája névre keresztelt programsorozattal, a főváros (kávéváros) mellett immáron Veszprémben is.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program által is támogatott rendezvényt szeptember 25-én és 26-án tartják, Veszprémből pedig nem kevesebb, mint 14 kávézó és étterem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Így tehát szombaton és vasárnap a Cafe Freiben, a Papírkutyában, a Koko Teraszon, a Tizen1-ben, Mákmoiselle-ben, Kávé és Teaház az Íródeákhozban, Fügében, a Kunsztban, a Maricában, a Fricskában, a Hangvillában, az Incognitoban, Daiquiriben és a Csacskában könnyen belefuthatunk egy-egy irodalmi, vagy zenei előadásba, olyan művészek prezentálásában, mint például Hobo, Gerendás Péter, Czutor Zoli, vagy éppen Saiid, Akkezdet Phiai-ból.

A programsorozat nem titkolt célja az sem, hogy az emberekkel még inkább megismertessék azokat az egyedi kávézókat, amelyek a város szívében, vagy esetleg egy-egy eldugott pontján vannak, hiszen, ahogy a szervezők megfogalmazták: „minden kávéháznak van egy lelke”.

De, ha a kávéházaknak lelke van, akkor lélek illata a gőzölgő kávéra hasonlíthat, amely esetében a magyarok is egyre inkább kísérletezőkedvűek lettek, tudtuk meg egy belvárosi kávézó pultjánál üldögélve nem olyan régen. Főleg 2012-2013-tól kezdve gyűrűzött be az újhullámos kávékultúra, amikor már elkezdtek a kávéfogyasztók érdeklődni, tájékozódni a különböző kávék után, főleg a pörkölési módszerekről, amelyek leginkább meghatározzák, hogy milyen aromája lesz a „feketének”. Hiszen kevesen tudják, de a kávé alapvetően savanyú ízű, a jellegzetes kesernyés ízét a pörkölés után nyeri el. Ugyanígy arról is megoszlanak a vélemények, hogy a kis pohár vizet, amit kapunk a csésze mellé, pontosan milyen célból és mikor érdemes meginni. Nos, ahogy megtudtuk a hozzáértőktől, érdemes a kávé elfogyasztása előtt kihörpinteni a vizet, hiszen így felfrissült ízlelőbimbókkal élvezhetjük a jó kávé igazi zamatát.

Most hétvégén tehát számos indok lesz arra, hogy teszteljük ízlésünket a kávékultúrában, miközben változatos előadások mellett kapcsolódhatunk ki Veszprém valamelyik kávéházában.

A Kávéházak Éjszakájáról még több információt, valamint a részletes programot az esemény hivatalos honlapján lehet megtalálni, ide kattintva.

vehir.hu
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.