2021. december 9.
//
Natália névnap

Jön a Kávéházak Éjszakája Veszprémben is

Most hétvégén a veszprémi kávéházak és kávézók is megidézik azt a kulturális pezsgést, amit egykor a „kávéváros” kávéházai képviseltek. Irodalom, zene, humor és sok-sok csésze kávé vár mindenkire az ingyenes Kávéházak Éjszakáján, immáron Veszprémben is.

Kosztolányi Dezső fogalmazta meg a maga korában Budapestről azt, hogy a magyar főváros egyszerűen csak „kávéváros”. Utalva ezzel az úton, útfélen nyüzsgő kávéházakra, amelyek abban az időben a kultúra fellegvárainak számítottak. Hiszen kávéházakba nem csupán a fekete italért járnak az emberek, hiszen azt akár otthoni körülmények közt is el lehet készíteni, ráadásul újabban megközelítőleg olyan jó minőségben, mintha egy fehér inges barista készítené el. A kávéházakba a hangulat, a találkozások, a nagy beszélgetések és adott esetben a kulturált véleménycsere miatt járnak az emberek. Mindezt összegezve, a kávéházak a kultúra közvetítői is egyben.

Ezt a századeleji hangulatot ébresztik fel az előttünk álló hétvégén a Kávéházak Éjszakája névre keresztelt programsorozattal, a főváros (kávéváros) mellett immáron Veszprémben is.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program által is támogatott rendezvényt szeptember 25-én és 26-án tartják, Veszprémből pedig nem kevesebb, mint 14 kávézó és étterem csatlakozott a kezdeményezéshez.

Így tehát szombaton és vasárnap a Cafe Freiben, a Papírkutyában, a Koko Teraszon, a Tizen1-ben, Mákmoiselle-ben, Kávé és Teaház az Íródeákhozban, Fügében, a Kunsztban, a Maricában, a Fricskában, a Hangvillában, az Incognitoban, Daiquiriben és a Csacskában könnyen belefuthatunk egy-egy irodalmi, vagy zenei előadásba, olyan művészek prezentálásában, mint például Hobo, Gerendás Péter, Czutor Zoli, vagy éppen Saiid, Akkezdet Phiai-ból.

A programsorozat nem titkolt célja az sem, hogy az emberekkel még inkább megismertessék azokat az egyedi kávézókat, amelyek a város szívében, vagy esetleg egy-egy eldugott pontján vannak, hiszen, ahogy a szervezők megfogalmazták: „minden kávéháznak van egy lelke”.

De, ha a kávéházaknak lelke van, akkor lélek illata a gőzölgő kávéra hasonlíthat, amely esetében a magyarok is egyre inkább kísérletezőkedvűek lettek, tudtuk meg egy belvárosi kávézó pultjánál üldögélve nem olyan régen. Főleg 2012-2013-tól kezdve gyűrűzött be az újhullámos kávékultúra, amikor már elkezdtek a kávéfogyasztók érdeklődni, tájékozódni a különböző kávék után, főleg a pörkölési módszerekről, amelyek leginkább meghatározzák, hogy milyen aromája lesz a „feketének”. Hiszen kevesen tudják, de a kávé alapvetően savanyú ízű, a jellegzetes kesernyés ízét a pörkölés után nyeri el. Ugyanígy arról is megoszlanak a vélemények, hogy a kis pohár vizet, amit kapunk a csésze mellé, pontosan milyen célból és mikor érdemes meginni. Nos, ahogy megtudtuk a hozzáértőktől, érdemes a kávé elfogyasztása előtt kihörpinteni a vizet, hiszen így felfrissült ízlelőbimbókkal élvezhetjük a jó kávé igazi zamatát.

Most hétvégén tehát számos indok lesz arra, hogy teszteljük ízlésünket a kávékultúrában, miközben változatos előadások mellett kapcsolódhatunk ki Veszprém valamelyik kávéházában.

A Kávéházak Éjszakájáról még több információt, valamint a részletes programot az esemény hivatalos honlapján lehet megtalálni, ide kattintva.

vehir.hu

További cikkek

Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ünnepélyesen felavatta a Lech Kaczyński-emléktáblát, a Hangvilla előtti zöldterületen található Magyar-Lengyel Barátság Parkban.
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Szombaton a Március 15. utcai sportcsarnokban rendezték a VeszprémSztár tehetségkutató táncos előválogatóját. A közel 200 indulóból végül 12 egyéni és páros versenyző jutott a december 11-ei döntőbe.
Kiemelkedő érdeklődés kíséri az Európa Kulturális Főváros 2022-es pályázatát
Kiemelkedő érdeklődés kíséri az Európa Kulturális Főváros 2022-es pályázatát
Az optimista várakozásokat is felülmúlóan sok kulturális-művészeti projekt-ötlet érkezett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) által kiírt pályázat első fordulójában. Akik az ötletforduló után továbbjutottak, azok december 10-ig adhatják be részletes terveiket. A döntést január végén hozza meg a bíráló bizottság: a második fordulóban nyertes pályázatok a 2022-es felvezető EKF évben valósulhatnak meg. A 2023-as évben megvalósítható kulturális-művészeti programokkal a jövő tavaszi pályázaton lehet jelentkezni.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.