2022. augusztus 8.
//
László névnap

100 éve született Kasza László, a veszprémi állatkert megálmodója és későbbi igazgatója

Sírját csütörtök délelőtt koszorúzták meg a Vámosi úti temetőben.

1958-ban Budapest és Debrecen után Veszprémben nyílt meg Magyarország harmadik állatkertje, melynek létrehozása a Hazafias Népfront Természetvédelmi Akciócsoportjához, nevezetesen Fuchs Antal, dr. Zákonyi Ferenc, és Nagy Ernő mellett az akkor még a megyei úttörő szövetség vezetője, Kasza László nevéhez köthető.

Korabeli fénykép az állatkert megnyitásáról. Forrás: Veszprémi Állatkert.Korabeli fénykép az állatkert megnyitásáról. Forrás: Veszprémi Állatkert.

Az állatkert első igazgatója, Répási László volt, őt követte a sorban Kasza László. Sírját születésének 100. évfordulója alkalmából csütörtök délelőtt többek között a város polgármestere, országgyűlési képviselője, valamint az állatkert nyugalmazott és jelenlegi igazgatója, továbbá a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör elnöke és a Vetési Albert Gimnázium igazgatója koszorúzta meg a Vámos úti temetőben.

"Kasza László 1921. szeptember 23-án született Szabadkán. Iskolai tanulmányokat Budapesten és Sopronban folytatott, mezőgazda képesítést szerzett. Előbb tanítani kezdett, majd Veszprémbe a II. világháború után került, ahol a sport- és úttörőmozgalom szervezőjeként dolgozott, a járási úttörőszövetség titkára volt. 1958-ban aktív résztvevője volt a második magyar vidéki vadaspark, a Kittenberger Kálmán Állat és Növénypark szervezésének és megépítésének. 1963 és 1983 között az állatkert második igazgatójaként a hazai és a világ más részein élő állatfajok (Böbe majom, Nóra oroszlán), egzotikus példányok bemutatása mellett széles körű tudományos és ismeretterjesztő tevékenységnek is lehetőségeket adva teremtette meg az állatkert szakmai tekintélyét és rendkívüli népszerűségét. Kasza László vezetése alatt vált a veszprémi állatkert jelentős gyűjteménnyé. Az állatállomány megsokszorozódott, új kifutók és új állatházak épültek, az alapterület pedig közel háromszorosára nőtt.

Kasza László. Forrás: Veszprémi Állatkert.Kasza László. Forrás: Veszprémi Állatkert.

Kapcsolatai révén nemzetközi kutatási projektekbe, tudományos megfigyelési programokba, állatcserékbe kapcsolódott be Veszprém. Kiváló szervezőképességére mi sem jellemzőbb, mint hogy számtalan gyárral, üzemmel, sőt laktanyával ápolt olyan kapcsolatot, amellyel mindkét fél jól járt. Szorgalmazta a közművelődési tevékenységet: az óvodások, illetve az általános és középiskolák diáksága rendszeres látogatója volt az állatkertnek, és szabadegyetemi előadássorozatot is szerveztek a Tudományos Ismeretterjesztő Társaságon keresztül. Gyerekek több nemzedéke tanulta meg tőle az állatok szeretetét, a róluk való helyes gondoskodást.

Munkásságát számos nemzetközi és hazai kitüntetéssel ismerték el, Veszprém városa 1983-ban díszpolgárává avatta. Sajnos nem érhette meg szeretett állatkertje fennállásának 50. évfordulóját, 2008. június 6-án, 86 éves korában hunyt el"- hangzott el a csütörtöki megemlékezésen.

 A város polgármestere, országgyűlési képviselője, valamint az állatkert nyugalmazott és jelenlegi igazgatója is részt vett a megemlékezésen A város polgármestere, országgyűlési képviselője, valamint az állatkert nyugalmazott és jelenlegi igazgatója is részt vett a megemlékezésen

-Amikor Kasza László alakját felidézzük, sok régi vidám perc jut az ember eszébe, azok az évek, amikor sok régi gyermek érezte jól magát egykor az állatkerben. Köszönetet kell mondanunk munkájáért, hisz Laci bácsinak sok érdeme van abban, hogy a veszprémi állatkert mára világhírűvé vált. Hatalmas tudása volt, és ő alapozta meg az itt folyó szakmai munkát is -mondta az egykori igazgatóról a megemlékezők egyike, Molnár Erzsébet.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Többször használható, visszaváltható poharakat vezettek be az állatkertben
Nem használnak többé eldobható műanyagpoharakat a Veszprémi Állatkertben, helyettük betétdíjas, visszaváltható “repoharakban” kaphatók az italok.
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
Felpezsdült a madárröpte csütörtök délelőtt az állatkertben
A madarak és fák napja alkalmából régi hagyománya szerint ismét vendégül látta a Veszprémi Állatkert a Kozmutza Flóra óvoda és általános iskola gyermekeit.
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Dromedár kislánnyal bővült a Veszprémi Állatkert csapata
Az állatkert a közösségi médiában számolt be az örömteli az eseményről.
'S a medvének mindig igaza van'
'S a medvének mindig igaza van'
A hagyomány szerint a medvék minden évben február 2-án megmondják, hogy közel van-e a tavasz, vagy még kemény hidegek várnak ránk. Ha barlangjukból kibújva meglátják az árnyékukat, visszamennek, mert még korai a tavasz köszöntése, viszont ha felhős az idő és nincs árnyékuk, elől maradnak, hiszen közeleg a jó idő a hiedelem szerint. Szerdán délelőtt a veszprémi állatkert három fekete medvéje is megtette ezt az időjóslást.
500 forintért látogatható az állatkert az ünnepi időszakban
500 forintért látogatható az állatkert az ünnepi időszakban
Kedvezményes áron, egységesen 500 forintért látogatható a Veszprémi Állatkert december 24. és január 2. között.