2022. június 27.
//
László névnap

Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt

Október elsejétől már lehet pályázni a vállalati továbbképzési program első keretére. A részletekről és a 2021-27-es pályázati időszak forrásairól dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár adott tájékoztatást csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Dr. György László a helyi vállalkozásoknak tartott előadásában kifejtette, a kormány legkésőbb 2030-ig konkrét programot fogalmazott meg a gazdaság növekedésével kapcsolatban. „A Harmonikus növekedés, harmonikus Magyarország elv lényege, hogy egy olyan Magyarországot képzelünk el, amelyben mindenki úgy érezheti, hogy tud évről évre előrébb lépni” – hangsúlyozta.

Ennek eleme a teremtett és az épített környezetünk fejlesztése és védelme, így például a körforgásos gazdaság feltételeinek megteremtése, a munka becsületének visszaadása, amelynek köszönhetően mintegy 70%-kal nőttek a reálbérek az elmúlt időszakban, a segélyek alapvetően munkához való kötése, a családtámogatások bevezetése, a szépkorúak foglalkoztatása, a felsőoktatási intézmények, illetve a hazai vállalkozások támogatása.

Ami utóbbit illeti, az Európai Unióban elsőként Magyarországon indult el a 2021-2027-es fejlesztési időszak, a gazdaság újraindítása érdekében pedig 587 milliárd pályázati forrás áll a magyar vállalkozások rendelkezésére. Hozzátette, ezek a támogatások elsősorban a társas vállalkozások számára elérhetőek, de az egyéni vállalkozók sem maradnak ki a pályázati lehetőségekből.

A rendelkezésre álló lehetőségek közül az egyik a 70 milliárd forint keretösszegű vállalati továbbképzési program, melynek első, 15 milliárdos keretére október elsejétől lehet pályázni. Az államtitkár elmondta, a program legfőbb célja elősegíteni az új technológiák bevezetését és sikeres alkalmazását a vállalatoknak. Becslések szerint az új technológiák, a mesterséges intelligencia az elkövetkezendő években, évtizedekben világszerte mintegy 80 millió munkahelyet szüntet meg, ugyanakkor kb. 90 millió új megteremtéséhez járul hozzá – nem mindegy tehát, hogy a munkavállalók mennyire felkészültek már most.

A program ugyanakkor nemcsak azoknak a vállalkozásoknak biztosít lehetőséget, akik technológiát váltanának, hanem azoknak is, akik kapacitást bővítenének vagy képeznék a munkavállalóikat. A pályázati források így nyelvi, digitális, szakmai és kompetenciaképzésre is igénybe vehetők, melyekhez az állam 50-70%-os arányban nyújt támogatást annak függvényében, hogy 50 fő alatti kisvállalkozásról (70%), 50-250 fős vállalkozásról (60%) vagy nagyvállalatról (50%) van szó.

Az államtitkár emellett bemutatta a vali.hu nevű vállalkozói információs portált is, melyen keresztül a cégek személyre szabottan, pár kattintással érhetik el az összes támogatott vállalkozásfejlesztési lehetőséget.

A támogatási lehetőségeket üdvözölte dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki szerint vétek lenne kihagyni a most rendelkezésre álló pályázatokat. Bár Veszprém megye viszonylag jól vészelte át a járvány okozta gazdasági válságot, az idegenforgalomban már nagyobb volt a visszaesés. Érdemes azonban előre menekülni, hiszen a jelen beruházása a jövő növekedése, s ki tudja, jönnek-e még ilyen sűrűn ennyire jó támogatási időszakok.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Az elismerést hétfő délután vehette át Porga Gyula polgármestertől a Csermák Antal zeneiskolában.
50 éve Krisztus szolgálatában
50 éve Krisztus szolgálatában
Vasárnap a Szent Margit templomban mutatta be Nagy Károly atya aranymiséjét papi felszentelésének 50. évfordulója alkalmából.
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Hat Veszprém megyei településen polgármestert, ezek közül négyben képviselő-testületi tagokat is választottak vasárnap.
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.