2021. október 16.
//
Gál névnap

Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt

Október elsejétől már lehet pályázni a vállalati továbbképzési program első keretére. A részletekről és a 2021-27-es pályázati időszak forrásairól dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár adott tájékoztatást csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

Dr. György László a helyi vállalkozásoknak tartott előadásában kifejtette, a kormány legkésőbb 2030-ig konkrét programot fogalmazott meg a gazdaság növekedésével kapcsolatban. „A Harmonikus növekedés, harmonikus Magyarország elv lényege, hogy egy olyan Magyarországot képzelünk el, amelyben mindenki úgy érezheti, hogy tud évről évre előrébb lépni” – hangsúlyozta.

Ennek eleme a teremtett és az épített környezetünk fejlesztése és védelme, így például a körforgásos gazdaság feltételeinek megteremtése, a munka becsületének visszaadása, amelynek köszönhetően mintegy 70%-kal nőttek a reálbérek az elmúlt időszakban, a segélyek alapvetően munkához való kötése, a családtámogatások bevezetése, a szépkorúak foglalkoztatása, a felsőoktatási intézmények, illetve a hazai vállalkozások támogatása.

Ami utóbbit illeti, az Európai Unióban elsőként Magyarországon indult el a 2021-2027-es fejlesztési időszak, a gazdaság újraindítása érdekében pedig 587 milliárd pályázati forrás áll a magyar vállalkozások rendelkezésére. Hozzátette, ezek a támogatások elsősorban a társas vállalkozások számára elérhetőek, de az egyéni vállalkozók sem maradnak ki a pályázati lehetőségekből.

A rendelkezésre álló lehetőségek közül az egyik a 70 milliárd forint keretösszegű vállalati továbbképzési program, melynek első, 15 milliárdos keretére október elsejétől lehet pályázni. Az államtitkár elmondta, a program legfőbb célja elősegíteni az új technológiák bevezetését és sikeres alkalmazását a vállalatoknak. Becslések szerint az új technológiák, a mesterséges intelligencia az elkövetkezendő években, évtizedekben világszerte mintegy 80 millió munkahelyet szüntet meg, ugyanakkor kb. 90 millió új megteremtéséhez járul hozzá – nem mindegy tehát, hogy a munkavállalók mennyire felkészültek már most.

A program ugyanakkor nemcsak azoknak a vállalkozásoknak biztosít lehetőséget, akik technológiát váltanának, hanem azoknak is, akik kapacitást bővítenének vagy képeznék a munkavállalóikat. A pályázati források így nyelvi, digitális, szakmai és kompetenciaképzésre is igénybe vehetők, melyekhez az állam 50-70%-os arányban nyújt támogatást annak függvényében, hogy 50 fő alatti kisvállalkozásról (70%), 50-250 fős vállalkozásról (60%) vagy nagyvállalatról (50%) van szó.

Az államtitkár emellett bemutatta a vali.hu nevű vállalkozói információs portált is, melyen keresztül a cégek személyre szabottan, pár kattintással érhetik el az összes támogatott vállalkozásfejlesztési lehetőséget.

A támogatási lehetőségeket üdvözölte dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki szerint vétek lenne kihagyni a most rendelkezésre álló pályázatokat. Bár Veszprém megye viszonylag jól vészelte át a járvány okozta gazdasági válságot, az idegenforgalomban már nagyobb volt a visszaesés. Érdemes azonban előre menekülni, hiszen a jelen beruházása a jövő növekedése, s ki tudja, jönnek-e még ilyen sűrűn ennyire jó támogatási időszakok.

Bertalan Melinda
Domján Attila