Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Hétvégén megnyílt az időkapu Balatonfüreden

2021. szeptember 26. 19:30
Egészen a reformkorig utazhattak vissza azok, akik hétvégén Balatonfüredre látogattak, ahol a Romantikus Reformkor rendezvény keretében testközelből ismerhették meg a XIX. századi Balatonfüred hangulatát. Képriportunkban mutatjuk, milyen volt ez az időutazás.

A város, amit a reformkor épített

Sokáig csak fürdőhelyként jegyezték, később a magyar értelmiség első számú találkozási pontja lett Balatonfüred. Az országos kezdeményezés prototípusát itt hívták életre, miközben a reformkori értelmiség folyamatosan formálta a várost. Vagy fordítva: Balatonfüred formálta a reformkor nagyjait?

A kereslet és kínálat hamar megtalálja egymást. Tekinthetünk rá úgy, mint egy öngerjesztő folyamatra, amely az innováció táptalaja és mozgatja a gazdaságot. De értelmezhető-e ugyanez egy város fejlődéstörténetében is? A reformkori Balatonfüreden pontosan egy ilyen folyamat ment végbe.

Na, de kezdjük az elején, amikor Füred még csak egy közkedvelt fürdőhely volt a maga gyógyvizeivel. Már a XVII. század végén mutatkoztak jelei annak, hogy Füred a vidéki magyar városok közül kiemelkedik népszerűségével. Ekkor még kizárólag a fürdőhelyekre koncentráltak, hogy kiszolgálja a magyar elitréteg luxussal szemben támasztott igényeit.

Az 1800-as évek első felében az európai korszellemmel haladva, a magyar értelmiség körében is elindultak az ellenzéki reformgondolatok. Elkezdődött a Széchenyi, Kisfaludy, Kossuth és még számos történelmi alak nevével fémjelzett korszak.

A politikai hangulat változáson ment keresztül, az elit kulturális igénye azonban nem. Ennek okán továbbra is népszerű maradt Füred, ahová egész évben szívesen látogattak el a kor nagyjai, miközben hozták magukkal a reformkori gondolataikat.

Balatonfüred ekkoriban egyfajta bizalmi funkciót is betöltött. Távol volt a fővárostól, ahol a császárság besúgói minden összejövetelen, bálon jelen voltak, a Balaton partján viszont üdülésbe ágyazott szellemi építkezés zajlott.

Ez az idilli állapot azonban nem volt kulturálisan kielégítő, nem volt színház a városban. Sőt, akkoriban nem létezett állandó kőszínház Magyarországon sem. Elsőként Kisfaludy Sándorban fogalmazódott meg az elképzelés: építsenek Füreden egy kőszínházat. Kisfaludy inkább a nemesség konzervatív részéhez tartozott, Béccsel szemben viszont ő is szívesen fogalmazott meg kritikát. A színház kiválóan alkalmas a kultúrán keresztül az üzenetek közvetítésére, párbeszédet kezdeményez, vitákat generál. Társadalmi összefogással végül rekordidő alatt megépült a színház és 1831. július 2-án megnyitotta kapuit. Innentől kezdve a füredi teátrum lett az a hely, ahol a magyar értelmiség nagy nyilvánosság előtt megfogalmazhatta reformgondolatait. Ezzel egyetemben megjelentek Füreden is a császári udvar poloskái, viszont addigra egy olyan szintű beágyazódása volt a magyar értelmiségnek, hogy funkciójában továbbra is a reformmozgalom egyik központja maradt a város.

Az intézmény virágkora 1837-ig állt fent, ekkor nyílt meg Pest-Budán a központi színház. Ekkortájban már kijöttek a füredi teátrum hiányosságai, a gyors tervezés és építkezés miatti konstrukciós hibák.

A színház lejtmenete azonban nem vonta magával Füred hanyatlását is. Sőt, a negyvenes évektől az elit már nem csak időszakos üdülővárosként tekintett Füredre. Kossuth volt az, aki éles kritikát fogalmazott meg, a Balatont egyenesen „megátkozott holttengernek” nevezte. Hatalmas kiaknázatlan lehetőséget látott benne, minthogy „…egyetlenegy hajó sem libeg, kivévén talán a füredi séta ladikot, vagy egy nyomorult halászcsónakot.” Elkezdődött a balatoni gőzhajózás megvalósítása, amelyben Kossuth legnagyobb politikai ellenfelében, Széchenyiben talált társra. 1847 májusában el is indult az első menetrend szerinti járat, amelyet aztán továbbiak követtek. A Balaton központja ezzel továbbra is Füred volt.

A szabadságharcot követően átrendeződött a magyar társadalom, de Füred megtartotta kulturális és gazdasági jelentőségét az addigra gyökeret vert hagyományaival, úttörő fejlesztéseivel. Nem állítjuk, hogy a magyar reformkor Füred nélkül másképpen zajlott volna, de történelmi kérdésekben a „volnának” nincs is létjogosultsága. Viszont az tagadhatatlan, hogy Füred meghatározó volt a magyar reformkori szellem fejlődésében, és Füred mai identitásának is ekkor szabtak irányt.

Az eredeti cikk az Ecoport magazin 2019/III. számában jelent meg.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.