2021. december 9.
//
Natália névnap

Kerámiára álmodott balatoni hangulatok

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nyílt retrospektív kiállítása Bokros Júlia keramikusművésznek a Művészetek Házában.

Hosszas és alapos tervezés után, szeptember 25-én nyitott meg Bokros Júlia Balatoni színek című kiállítása, épp egy nappal 90. születésnapja után. Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója elárulta, külön igyekezetük volt arra, hogy a megnyitó közel essen a kerek évfordulóhoz, jobb kiállítóteret a Magtárnál pedig nem is találhattak volna. Bokros Júlia művészete mintha csak a kínai őselemeket tükrözné vissza: a földet, amely ezúttal az agyagnak felel meg – s amely a Magtár építőköveiben ott van –, a vizet, amellyel az agyagot megmunkáljuk, a tüzet, amivel kiégetjük, a fát, amennyiben például egy mintázófát hívunk segítségül az alkotásnál, s a fémet, hiszen az igazi mázakban is megtalálható előbbi.

Balassa Dániel, Szigliget polgármestere szerint ugyanakkor a keramikusművész munkáiban ott van a balatoni táj szépsége is. Bokros Júlia 1989 óta él Szigligeten, „Julika nénit pedig mindig is egy életvidám, tetterős légkört sugárzó művészként ismertem, aki műveiben át tudja adni azt a szépséget, amit a szigligeti és a balatoni táj magába foglal, amely folyamatos inspirációt nyújt számára. Öröm, hogy elmondhatjuk, köztünk él ilyen kiváló művek alkotója” – fogalmazott a polgármester, aki egy Magyarország miniszterelnöke által aláírt üdvözlőlappal és virággal köszöntötte a szépkorú művészt.

Bokros Júlia a kerek évfordulón túl is ünnepelhet: éppen 55 éve, 1966-ban kezdte meg pályafutását. Zay Balázs művészettörténész, az alkotó régi barátja szerint egyébként ő soha nem akart művész lenni: eredetileg újságíró volt, s csak a Szolnoki Művésztelepen alkotó festőművész férje, Bokros László unszolására kezdett el kerámiákkal foglalkozni. Miután megtanulta a szükséges technikákat, kezdetben engóbos kerámiákat készített, majd saját elképzelése alapján bütyküs kerámiák gyártásába fogott.

Bokros Júlia munkái közöttBokros Júlia munkái között

Férje ötlete volt az is, hogy felélesszék az egykori Zsolnay-féle eozintechnikát, amelyet aztán több kísérletezés alapján a saját ízlésére alakított: míg az eredeti Zsolnayk rendszerint erősen díszített, szecessziós stílusú, folyamatos színátmenetű kerámiák voltak, Bokros Júlia munkái moderáltan modernnek, színűk pedig pozitív értelemben esetleges. Finomak, légiesek, s a különleges technikának köszönhetően nincs két egyforma alkotás köztük.

Bokros Júlia munkásságával szépen beilleszkedik a kor kiemelkedő keramikusai, Janáky Viktor vagy éppen Garányi József mellé, szobrai, kisplasztikái, asztali készletei, vázái, edényei és egyéb használati tárgyai pedig számos országba eljutottak.

A kiállítás megtekinthető október 31-ig.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ünnepélyesen felavatta a Lech Kaczyński-emléktáblát, a Hangvilla előtti zöldterületen található Magyar-Lengyel Barátság Parkban.
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Szombaton a Március 15. utcai sportcsarnokban rendezték a VeszprémSztár tehetségkutató táncos előválogatóját. A közel 200 indulóból végül 12 egyéni és páros versenyző jutott a december 11-ei döntőbe.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.