Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Kerámiára álmodott balatoni hangulatok

2021. szeptember 28. 10:29
Kilencvenedik születésnapja alkalmából nyílt retrospektív kiállítása Bokros Júlia keramikusművésznek a Művészetek Házában.

Hosszas és alapos tervezés után, szeptember 25-én nyitott meg Bokros Júlia Balatoni színek című kiállítása, épp egy nappal 90. születésnapja után. Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója elárulta, külön igyekezetük volt arra, hogy a megnyitó közel essen a kerek évfordulóhoz, jobb kiállítóteret a Magtárnál pedig nem is találhattak volna. Bokros Júlia művészete mintha csak a kínai őselemeket tükrözné vissza: a földet, amely ezúttal az agyagnak felel meg – s amely a Magtár építőköveiben ott van –, a vizet, amellyel az agyagot megmunkáljuk, a tüzet, amivel kiégetjük, a fát, amennyiben például egy mintázófát hívunk segítségül az alkotásnál, s a fémet, hiszen az igazi mázakban is megtalálható előbbi.

Balassa Dániel, Szigliget polgármestere szerint ugyanakkor a keramikusművész munkáiban ott van a balatoni táj szépsége is. Bokros Júlia 1989 óta él Szigligeten, „Julika nénit pedig mindig is egy életvidám, tetterős légkört sugárzó művészként ismertem, aki műveiben át tudja adni azt a szépséget, amit a szigligeti és a balatoni táj magába foglal, amely folyamatos inspirációt nyújt számára. Öröm, hogy elmondhatjuk, köztünk él ilyen kiváló művek alkotója” – fogalmazott a polgármester, aki egy Magyarország miniszterelnöke által aláírt üdvözlőlappal és virággal köszöntötte a szépkorú művészt.

Bokros Júlia a kerek évfordulón túl is ünnepelhet: éppen 55 éve, 1966-ban kezdte meg pályafutását. Zay Balázs művészettörténész, az alkotó régi barátja szerint egyébként ő soha nem akart művész lenni: eredetileg újságíró volt, s csak a Szolnoki Művésztelepen alkotó festőművész férje, Bokros László unszolására kezdett el kerámiákkal foglalkozni. Miután megtanulta a szükséges technikákat, kezdetben engóbos kerámiákat készített, majd saját elképzelése alapján bütyküs kerámiák gyártásába fogott.

Bokros Júlia munkái közöttBokros Júlia munkái között

Férje ötlete volt az is, hogy felélesszék az egykori Zsolnay-féle eozintechnikát, amelyet aztán több kísérletezés alapján a saját ízlésére alakított: míg az eredeti Zsolnayk rendszerint erősen díszített, szecessziós stílusú, folyamatos színátmenetű kerámiák voltak, Bokros Júlia munkái moderáltan modernnek, színűk pedig pozitív értelemben esetleges. Finomak, légiesek, s a különleges technikának köszönhetően nincs két egyforma alkotás köztük.

Bokros Júlia munkásságával szépen beilleszkedik a kor kiemelkedő keramikusai, Janáky Viktor vagy éppen Garányi József mellé, szobrai, kisplasztikái, asztali készletei, vázái, edényei és egyéb használati tárgyai pedig számos országba eljutottak.

A kiállítás megtekinthető október 31-ig.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.