2021. október 16.
//
Gál névnap

Kerámiára álmodott balatoni hangulatok

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nyílt retrospektív kiállítása Bokros Júlia keramikusművésznek a Művészetek Házában.

Hosszas és alapos tervezés után, szeptember 25-én nyitott meg Bokros Júlia Balatoni színek című kiállítása, épp egy nappal 90. születésnapja után. Kilián László, a Művészetek Háza igazgatója elárulta, külön igyekezetük volt arra, hogy a megnyitó közel essen a kerek évfordulóhoz, jobb kiállítóteret a Magtárnál pedig nem is találhattak volna. Bokros Júlia művészete mintha csak a kínai őselemeket tükrözné vissza: a földet, amely ezúttal az agyagnak felel meg – s amely a Magtár építőköveiben ott van –, a vizet, amellyel az agyagot megmunkáljuk, a tüzet, amivel kiégetjük, a fát, amennyiben például egy mintázófát hívunk segítségül az alkotásnál, s a fémet, hiszen az igazi mázakban is megtalálható előbbi.

Balassa Dániel, Szigliget polgármestere szerint ugyanakkor a keramikusművész munkáiban ott van a balatoni táj szépsége is. Bokros Júlia 1989 óta él Szigligeten, „Julika nénit pedig mindig is egy életvidám, tetterős légkört sugárzó művészként ismertem, aki műveiben át tudja adni azt a szépséget, amit a szigligeti és a balatoni táj magába foglal, amely folyamatos inspirációt nyújt számára. Öröm, hogy elmondhatjuk, köztünk él ilyen kiváló művek alkotója” – fogalmazott a polgármester, aki egy Magyarország miniszterelnöke által aláírt üdvözlőlappal és virággal köszöntötte a szépkorú művészt.

Bokros Júlia a kerek évfordulón túl is ünnepelhet: éppen 55 éve, 1966-ban kezdte meg pályafutását. Zay Balázs művészettörténész, az alkotó régi barátja szerint egyébként ő soha nem akart művész lenni: eredetileg újságíró volt, s csak a Szolnoki Művésztelepen alkotó festőművész férje, Bokros László unszolására kezdett el kerámiákkal foglalkozni. Miután megtanulta a szükséges technikákat, kezdetben engóbos kerámiákat készített, majd saját elképzelése alapján bütyküs kerámiák gyártásába fogott.

Bokros Júlia munkái közöttBokros Júlia munkái között

Férje ötlete volt az is, hogy felélesszék az egykori Zsolnay-féle eozintechnikát, amelyet aztán több kísérletezés alapján a saját ízlésére alakított: míg az eredeti Zsolnayk rendszerint erősen díszített, szecessziós stílusú, folyamatos színátmenetű kerámiák voltak, Bokros Júlia munkái moderáltan modernnek, színűk pedig pozitív értelemben esetleges. Finomak, légiesek, s a különleges technikának köszönhetően nincs két egyforma alkotás köztük.

Bokros Júlia munkásságával szépen beilleszkedik a kor kiemelkedő keramikusai, Janáky Viktor vagy éppen Garányi József mellé, szobrai, kisplasztikái, asztali készletei, vázái, edényei és egyéb használati tárgyai pedig számos országba eljutottak.

A kiállítás megtekinthető október 31-ig.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

Műalkotások és lomok közös kontextusban
Műalkotások és lomok közös kontextusban
Andrási Gábor művészettörténész beszélgetett Vörösváry Ákos műgyűjtővel, az Első Magyar Látványtár megalapítójával csütörtök délután a Kunsztban.
Az ország legnagyobb szamizdat-gyűjteménye jöhet létre Veszprémben
Az ország legnagyobb szamizdat-gyűjteménye jöhet létre Veszprémben
A Laczkó Dezső Múzeum a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával új projektet indított „Szamizdat – Erjedés a felszín alatt” címmel. A projekt célja a rendszerváltás történetét és korszakát bemutató kiállítás anyagának gyűjtése és feldolgozása, ezzel az ország egyik legfontosabb ilyen jellegű irategyüttese jön létre.
Elhunyt Gombor József, festőművész
Elhunyt Gombor József, festőművész
Életének 60. évében elhunyt Gombor József, festőművész, akinek egyedi, szürreális képeiért az egész országban sokan rajongtak.
A 230 millió évvel ezelőtti veszprémi őstenger élővilága elevenedik meg a Sintér-árok új alagútfestményén
A 230 millió évvel ezelőtti veszprémi őstenger élővilága elevenedik meg a Sintér-árok új alagútfestményén
Kavicsfogú álteknősöket, cápákat és más tengeri ősállatokat is ábrázol a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület kezdeményezésére megalkotott óriásfestmény.
Bemutatták Máté P. Gábor nagyjátékfilmjét
Bemutatták Máté P. Gábor nagyjátékfilmjét
Egy kilencvenperces nagyjátékfilm rendezőjeként mutatta meg új oldalát Máté P. Gábor, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, aki A Szerenád címmel rendezett mozifilmet.