2022. január 29.
//
Adél névnap

Tavaly volt a legkevesebb bűncselekmény Veszprémben 2010 óta

A Veszprémi Rendőrkapitányság, a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetői is beszámoltak szervezetük elmúlt éves működéséről és eredményeiről a szeptemberi közgyűlésen csütörtökön.

A rendőrség beszámolójából kiderült, hogy a Veszprém területén elkövetett bűncselekményeket tekintve tavaly az elmúlt 11 év legalacsonyabb számát regisztrálták, negyedével csökkent a bűncselekmények száma 2019-hez képest. Szintén jelentősen, 38,3 %-kal csökkent a kiemelt bűncselekmények száma, ami hosszabb időtávot tekintve is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Ezen belül a testi sértések száma 42,2, a súlyos testi sértések száma 55,5, a garázdaságok száma 20%-kal csökkent. A kábítószer-terjesztés negyedére – 16-ról 4-re – csökkent 2019-hez képest. A lopások száma szintén az elmúlt 11 év legalacsonyabb értékét mutatja, az előző évhez képest 52,6% a visszaesés. Gépkocsi-lopás miatt tavaly nem indult eljárás, gépkocsi-feltörések miatt négy alkalommal. Jelentősen, 80,5%-kal csökkent a lakásbetörések száma, a rongálások terén azonban 37,5%-os emelkedés figyelhető meg. A zaklatások száma csaknem felére csökkent, ahogy a csalások számában is jelentős, 40%-os csökkenés történt. Az unokázós csalók mellett megjelentek a bírósági végrehajtókra, közszolgáltatókra, bankra hivatkozó elkövetők is. Erősnek nevezhető a rendőrség nyomozáseredményességi mutatója, az ügyek 81,6%-ában jártak sikerrel, ami a nagyobb számban előforduló bűncselekmények (lopás, rongálás, garázdaság, testi sértés) terén elért hatékony nyomozásnak köszönhető. 

Rausz István veszprémi rendőrkapitányRausz István veszprémi rendőrkapitány

A beszámoló szerint a rendőrkapitányság a közbiztonság növelése érdekében törekedett arra, hogy minél nagyobb létszámban és minél hosszabb időtartamban legyenek jelen rendőrök a közterületeken. 

A koronavírus megjelenése miatt kibővült a rendőrség feladatköre, nekik kellett ellenőrizniük a karantén alá vont személyeket, ami a járvány erősödésével egyre nagyobb számú ellenőrzést jelentett. Emellett a rendőrség ellenőrizte a járványügyi szabályok – maszkviselés, kijárási korlátozás, sportrendezvényekre, üzletekre vonatkozó előírások – betartását is. Tapasztalataik szerint megyénkben a lakosság többsége jogkövető volt. 

Ez sajnos nem mondható el az utakról, a közlekedési morál kirívóan rossz, sok ittas vezetőt, gyorshajtót kapcsolnak le  – hívta fel a figyelmet Rausz István rendőrkapitány. Ezzel együtt tavaly 5%-kal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek és 7,43 százalékkal a megsérült személyek száma a 2019-hez képest. Csökkent a halálos és a súlyos sérüléssel járó balesetek száma is. Közlekedési balesetben a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2020-ban 4 személy vesztette életét,  53-an súlyosan, 167-en könnyebben sérültek. Veszprém közigazgatási területén egyetlen halálos baleset történt. A beszámolóban megjegyezték, hogy az adatok javulása elsősorban a kijárási korlátozások miatt jelentősen csökkent forgalomnak tudható be.

Fotó: MTIFotó: MTI

A napirend tárgyalása során Pálinkás Roland (Fidesz-KDNP) frakcióvezető méltatta a rendőrség munkáját, akikre a pandémia példa nélküli plusz terhet rótt. 

Katanics Sándor (Függetlenek-Szakszervezet-DK) frakcióvezető az Aréna parkolásával kapcsolatban jegyezte meg, hogy az egyébként is terhelt 82-es úton gyakran szabálytalan módon parkolók helyzetét kezelni kell, mert az áldatlan állapotok balesetveszélyes helyzeteket teremtenek. A képviselő köszönetet mondott a pandémia alatt tanúsított fellépésért. Rausz István rendőrkapitány elmondta: a nagy rendezvényeken az országban sehol nem lehet gátat szabni a szabálytalan parkolásnak – erős példa erre a Művészetek Völgye Kapolcson. Ebben az ügyben szigorúbb bírságolással tudnak fellépni.

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-DK) elmondta, hogy a rendőrségnek egy üzemi balesetnek is feladata van, Veszprém megyében is történtek halálos és súlyos balesetek. Rausz István rendőrkapitány jelezte, hogy a megelőzésben, munkabiztonság ellenőrzésében nincs hatásköre a rendőrségnek, ők már csak a balesetek bekövetkezte után tudnak eljárni. 

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) kezdeményezésére a közgyűlés határozatban köszönetet mondott a rendőrségnek munkájáért.

Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) is megosztotta tapasztalatait arról, hogy a rendőrök udvariasan jártak el a pandémia idején; úgy álltak helyt, hogy közben az állományuk nem nőtt.

Rausz István veszprémi rendőrkapitányRausz István veszprémi rendőrkapitány

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta: választókörzetében sok a szűk, családi házas utca, ezek lakói gyakran panaszkodnak a forgalom és a nagy sebességgel közlekedő autósok miatt. Hogyan lehetne a belterületi, szűk utcákban érvényt szerezni a közlekedés szabályainak és mit lehet kezdeni a járdán, zöldterületen parkolókkal? Rausz István rendőrkapitány rámutatott: az elmúlt harminc évben megduplázódott a gépkocsik száma, míg a város területe, az utcák szélessége, a parkolóhelyek száma nem változott jelentősen. Erre a rendőrség nem tud választ adni, az emberek közlekedni fognak, mindegy, milyen táblát tesznek ki, nincs olyan városrész, ami kimaradna a forgalom növekedéséből. Ha lezárunk egy utcát, akkor a környező utcák válnak még terheltebbé. A parkolási gondokat nem a rendőrség fogja megoldani, ahhoz több parkolóhelyre lenne szükség. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte: a rendőrség sokat tud tenni a közbiztonság érdekében, de ha a lakosság nem partner ebben, akkor nagy változások nem lesznek. Ha ilyen tempóban nő a gépjármű-forgalom, az előbb-utóbb agyon fog nyomni minket. A város is sokat tehet ennek visszafogására, de ennél több kell, hogy az emberek is belássák: nem kell feltétlenül mindenhova autóval járni. 
 

 

Nőtt a riasztások száma a katasztrófavédelemnél

Beszámolt tevékenységéről a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége is. 

Az általuk közölt statisztikák szerint tavaly az irányításuk alá tartozó hivatásos tűzoltó-parancsnokságok területén 1.581 riasztás érkezett. A beavatkozást igénylő tűzoltói beavatkozások száma 937, téves jelzések száma 472, kiérkezés előtt felszámolt esetek száma 141, utólagos jelzések száma 24, míg szándékosan megtévesztő jelzések száma 7 volt. A riasztások száma a korábbi évhez viszonyítva 10 %-kal emelkedett. Ez az emelkedés a szándékosan megtévesztő jelzések számának kivételével minden területen megfigyelhető. A téves jelzések magas számát, 95%-át, a létesítményekben üzemelő beépített tűzjelző berendezések téves jelzései okozták.  29 esetben kellett kéménytűznél beavatkozni, ami az előző évhez (25) képest 16%-os emelkedést jelent. A szén-monoxiddal kapcsolatos esetek száma 16 volt, ahol 6 esetben összesen 13 fő került kórházi megfigyelésre, haláleset nem történt. 

A Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beszámolójából kiderült az is, hogy Veszprém közigazgatási területén 238 tűzeset és 246 műszaki mentés történt. 
 

Söge
Domján Attila

További cikkek

Napirend előtt: egy fecske ne csináljon ingyen buszozást!
Napirend előtt: egy fecske ne csináljon ingyen buszozást!
A V-Busz vezérigazgatójának jogköreiről, a fecskék védelméről és gyümölcsfák telepítéséről volt szó napirend előtt a képviselő-testület csütörtöki ülésén.
Kik működtetik majd az Európa Kulturális Fővárosa program zászlóshajóit?
Kik működtetik majd az Európa Kulturális Fővárosa program zászlóshajóit?
Eldőlt, mely cégek bérelhetik és üzemeltethetik elkészültük után a régi gyerekkórházat és a Ruttner-házat. Csütörtökön idén először ülésezett a képviselő-testület.
Napirend előtt: veszprémi kilakoltatásokról, késlekedő játszótérről kérdeztek
Napirend előtt: veszprémi kilakoltatásokról, késlekedő játszótérről kérdeztek
A gyulafirátóti játszótérről, a közösségi közlekedés vonzóbbá tételéről és a munkavállalók érdekképviseletéről is szó volt az önkormányzat decemberi közgyűlésén napirend előtt.
Erdei iskola, bútorgyár, várfalsétány – ez történt az év utolsó közgyűlésén
Erdei iskola, bútorgyár, várfalsétány – ez történt az év utolsó közgyűlésén
Erdei iskola az eplényi vasútállomásnál, kemping a Balaton Bútorgyár területén, rezsicsökkentett áram – ezek a témák is felmerültek a képviselő-testület utolsó idei ülésén.
Napirend előtt: utak, bázis, repülőtér
Napirend előtt: utak, bázis, repülőtér
A Gyulafirátót mellett épülő katonai bázis, a Kádártánál tervezett utak, a szentkirályszabadjai repülőtér és a közösségi tervezés kiterjesztése volt téma a közgyűlés novemberi ülésén napirend előtt.