Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tavaly volt a legkevesebb bűncselekmény Veszprémben 2010 óta

2021. október 1. 13:44
A Veszprémi Rendőrkapitányság, a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetői is beszámoltak szervezetük elmúlt éves működéséről és eredményeiről a szeptemberi közgyűlésen csütörtökön.

A rendőrség beszámolójából kiderült, hogy a Veszprém területén elkövetett bűncselekményeket tekintve tavaly az elmúlt 11 év legalacsonyabb számát regisztrálták, negyedével csökkent a bűncselekmények száma 2019-hez képest. Szintén jelentősen, 38,3 %-kal csökkent a kiemelt bűncselekmények száma, ami hosszabb időtávot tekintve is folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. Ezen belül a testi sértések száma 42,2, a súlyos testi sértések száma 55,5, a garázdaságok száma 20%-kal csökkent. A kábítószer-terjesztés negyedére – 16-ról 4-re – csökkent 2019-hez képest. A lopások száma szintén az elmúlt 11 év legalacsonyabb értékét mutatja, az előző évhez képest 52,6% a visszaesés. Gépkocsi-lopás miatt tavaly nem indult eljárás, gépkocsi-feltörések miatt négy alkalommal. Jelentősen, 80,5%-kal csökkent a lakásbetörések száma, a rongálások terén azonban 37,5%-os emelkedés figyelhető meg. A zaklatások száma csaknem felére csökkent, ahogy a csalások számában is jelentős, 40%-os csökkenés történt. Az unokázós csalók mellett megjelentek a bírósági végrehajtókra, közszolgáltatókra, bankra hivatkozó elkövetők is. Erősnek nevezhető a rendőrség nyomozáseredményességi mutatója, az ügyek 81,6%-ában jártak sikerrel, ami a nagyobb számban előforduló bűncselekmények (lopás, rongálás, garázdaság, testi sértés) terén elért hatékony nyomozásnak köszönhető. 

Rausz István veszprémi rendőrkapitányRausz István veszprémi rendőrkapitány

A beszámoló szerint a rendőrkapitányság a közbiztonság növelése érdekében törekedett arra, hogy minél nagyobb létszámban és minél hosszabb időtartamban legyenek jelen rendőrök a közterületeken. 

A koronavírus megjelenése miatt kibővült a rendőrség feladatköre, nekik kellett ellenőrizniük a karantén alá vont személyeket, ami a járvány erősödésével egyre nagyobb számú ellenőrzést jelentett. Emellett a rendőrség ellenőrizte a járványügyi szabályok – maszkviselés, kijárási korlátozás, sportrendezvényekre, üzletekre vonatkozó előírások – betartását is. Tapasztalataik szerint megyénkben a lakosság többsége jogkövető volt. 

Ez sajnos nem mondható el az utakról, a közlekedési morál kirívóan rossz, sok ittas vezetőt, gyorshajtót kapcsolnak le  – hívta fel a figyelmet Rausz István rendőrkapitány. Ezzel együtt tavaly 5%-kal csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek és 7,43 százalékkal a megsérült személyek száma a 2019-hez képest. Csökkent a halálos és a súlyos sérüléssel járó balesetek száma is. Közlekedési balesetben a Veszprémi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2020-ban 4 személy vesztette életét,  53-an súlyosan, 167-en könnyebben sérültek. Veszprém közigazgatási területén egyetlen halálos baleset történt. A beszámolóban megjegyezték, hogy az adatok javulása elsősorban a kijárási korlátozások miatt jelentősen csökkent forgalomnak tudható be.

Fotó: MTIFotó: MTI

A napirend tárgyalása során Pálinkás Roland (Fidesz-KDNP) frakcióvezető méltatta a rendőrség munkáját, akikre a pandémia példa nélküli plusz terhet rótt. 

Katanics Sándor (Függetlenek-Szakszervezet-DK) frakcióvezető az Aréna parkolásával kapcsolatban jegyezte meg, hogy az egyébként is terhelt 82-es úton gyakran szabálytalan módon parkolók helyzetét kezelni kell, mert az áldatlan állapotok balesetveszélyes helyzeteket teremtenek. A képviselő köszönetet mondott a pandémia alatt tanúsított fellépésért. Rausz István rendőrkapitány elmondta: a nagy rendezvényeken az országban sehol nem lehet gátat szabni a szabálytalan parkolásnak – erős példa erre a Művészetek Völgye Kapolcson. Ebben az ügyben szigorúbb bírságolással tudnak fellépni.

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-DK) elmondta, hogy a rendőrségnek egy üzemi balesetnek is feladata van, Veszprém megyében is történtek halálos és súlyos balesetek. Rausz István rendőrkapitány jelezte, hogy a megelőzésben, munkabiztonság ellenőrzésében nincs hatásköre a rendőrségnek, ők már csak a balesetek bekövetkezte után tudnak eljárni. 

Hartmann Ferenc (MSZP-LMP-P) kezdeményezésére a közgyűlés határozatban köszönetet mondott a rendőrségnek munkájáért.

Stigelmaier Józsefné (Fidesz-KDNP) is megosztotta tapasztalatait arról, hogy a rendőrök udvariasan jártak el a pandémia idején; úgy álltak helyt, hogy közben az állományuk nem nőtt.

Rausz István veszprémi rendőrkapitányRausz István veszprémi rendőrkapitány

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta: választókörzetében sok a szűk, családi házas utca, ezek lakói gyakran panaszkodnak a forgalom és a nagy sebességgel közlekedő autósok miatt. Hogyan lehetne a belterületi, szűk utcákban érvényt szerezni a közlekedés szabályainak és mit lehet kezdeni a járdán, zöldterületen parkolókkal? Rausz István rendőrkapitány rámutatott: az elmúlt harminc évben megduplázódott a gépkocsik száma, míg a város területe, az utcák szélessége, a parkolóhelyek száma nem változott jelentősen. Erre a rendőrség nem tud választ adni, az emberek közlekedni fognak, mindegy, milyen táblát tesznek ki, nincs olyan városrész, ami kimaradna a forgalom növekedéséből. Ha lezárunk egy utcát, akkor a környező utcák válnak még terheltebbé. A parkolási gondokat nem a rendőrség fogja megoldani, ahhoz több parkolóhelyre lenne szükség. 

Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte: a rendőrség sokat tud tenni a közbiztonság érdekében, de ha a lakosság nem partner ebben, akkor nagy változások nem lesznek. Ha ilyen tempóban nő a gépjármű-forgalom, az előbb-utóbb agyon fog nyomni minket. A város is sokat tehet ennek visszafogására, de ennél több kell, hogy az emberek is belássák: nem kell feltétlenül mindenhova autóval járni. 
 

 

Nőtt a riasztások száma a katasztrófavédelemnél

Beszámolt tevékenységéről a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége is. 

Az általuk közölt statisztikák szerint tavaly az irányításuk alá tartozó hivatásos tűzoltó-parancsnokságok területén 1.581 riasztás érkezett. A beavatkozást igénylő tűzoltói beavatkozások száma 937, téves jelzések száma 472, kiérkezés előtt felszámolt esetek száma 141, utólagos jelzések száma 24, míg szándékosan megtévesztő jelzések száma 7 volt. A riasztások száma a korábbi évhez viszonyítva 10 %-kal emelkedett. Ez az emelkedés a szándékosan megtévesztő jelzések számának kivételével minden területen megfigyelhető. A téves jelzések magas számát, 95%-át, a létesítményekben üzemelő beépített tűzjelző berendezések téves jelzései okozták.  29 esetben kellett kéménytűznél beavatkozni, ami az előző évhez (25) képest 16%-os emelkedést jelent. A szén-monoxiddal kapcsolatos esetek száma 16 volt, ahol 6 esetben összesen 13 fő került kórházi megfigyelésre, haláleset nem történt. 

A Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beszámolójából kiderült az is, hogy Veszprém közigazgatási területén 238 tűzeset és 246 műszaki mentés történt. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.