Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Pilinszky születésének századik évfordulóját beszélgetéssel ünnepelte a Pannon KultúrKlub

2021. október 3. 4:00
A Papírkutya adott helyszínt a péntek estére szervezett Pannon KultúrKlub eseményének, melyen Pilinszky János születésének századik évfordulója kapcsán ültek össze irodalomtörténészek.

Az idei évben jól elterjedt Pilinszky100 felirat egy egész éves emlékezésre hívja az olvasókat, vagyis az ország különböző pontjain különböző formákban emlékeznek a költőről. Veszprémben a Pannon KultúrKlub, vagyis az EKF2023 és a Pannon Egyetem közös projektjének negyedik állomásán Szávai Dorottya irodalomtörténész segítségével tudhattunk meg többet Pilinszkyről oly annyira, hogy vendégei között olyan is volt, aki személyesen is ismerte „Jancsi bácsit”.

Szávai DorottyaSzávai Dorottya

A beszélgetésre igen nagy volt az érdeklődés, a kultúrbisztró zsúfoltságig megtelt, nem véletlen, hiszen olyan vendégek elevenítették meg a múlt század Baumgarten-díjas szerzőjét, mint Radnóti Sándor esztéta, irodalomtörténész, G. István László, műfordító költő, egyetemi docens, és Szmecskó Gábor doktorandusz. Külön érdekesség, hogy Szmecskó Gábor jelenleg Szávai Dorottya doktorandusz hallgatója, míg Szávainak anno Radnóti Sándor volt a vezetője. A nevekből is kiderül, három generációt képviselve közelítettek a Pilinszky életműhöz. 

G. István LászlóG. István László

G. István László OKTV-zett Pilinszkyből, ez volt ez első komolyabb találkozása a költő munkásságával, de rögtön meghatározóvá vált. Amikor ő maga is köteteket kezdett kiadni, észrevette, írásait áthatja Pilinszky hangja, de mint mondja, ez csupán az első négy kötetnél igaz, mára már nem feltétlen Pilinszky ihletettségűek írásai. Kiderült, doktori dolgozatát is Pilinszky kapcsán indította, hiszen a szótag-időtartam-lüktetés szimmetriáival foglalkozott, ez a téma pedig Pilinszky Négysorosa kapcsán merült fel ötletként.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Radnóti Sándor tizenötéves korában az angol tanárától kapott egy Pilinszky kötetet, az akkor megjelent Rekviemet, mely kötet különösen nagy szenzációnak számított, hiszen akkor már egészen hosszú ideje nem jelent meg újabb műve. Elkezdtem olvasni és hihetetlenül megrendültem, fogalmazott Radnóti, később úgy vélekedett Pilinszkyről, nagyon nagy költő, ugyanakkor egy húrú. Mire a magyartanára a következőt mondta: "Lehet, hogy egy húrú, de azon a húron nagyon édesen peng.”

Radnóti SándorRadnóti Sándor

Radnóti Sándor egyébként egy kétrészes könyvet írt Pilinszkyről, sikerült is eljuttatni a költőhöz, mint mondja, zavarban voltak az első közeledésnél, végül Radnóti megmutatta Pilinszkynek a kéziratot, később viszonylag szoros ismeretség, sőt barátság fűzte őket össze.

Szmecskó Gábor doktorandusz koránál fogva nem találkozhatott személyesen Pilinszkyvel, de mint mondja, még a gimnáziumban sem foglalkozott munkáival, mert akkor főként filozófiát olvasott. Végül rátalált Pilinszkyre, azóta azt vizsgálja, hogy az irodalom, a teológia és a filozófia metszetében, hogyan lehet rátekinteni a Pilinszky életműre.

Szmecskó GáborSzmecskó Gábor

Arról, hogy ma a Pilinszky újraolvasásban mennyire van jelen az a Pilinszky kultusz, amely annak idején erősen meghatározta a korszellemet szintén szó esett a centenárium kapcsán, G. István László elmondta, egy színházi konferencia is lesz novemberben, ami egy olyan vonulata a Pilinszky életműnek, amely eddig kevés figyelmet kapott. A filológusok nemrég találtak új, eddig nem látott Pilinszky jegyzeteket Székesfehérváron, ezzel is bővül tehát a Pilinszky recepció.

Érdekes, hogy aktualitása a világjárvány kapcsán is nemrég fókuszba került, mivel a kilátástalanság, az idegenség érzése Pilinszky műveiben is hangsúlyos. Juhász Anna irodalmár ennek kapcsán egy korábbi interjúban a következőket mondta a költőről:

Pilinszky János mestere volt annak, hogy teljesen egyedi módon, őszintén, mélységében és összetettségében legyen képes megragadni – és írásaiban visszaadni – az emberi élet törékenységét. Elég rápillantani egy korabeli Pilinszky-portréra, fényképre, a fotókon visszaköszönő férfialakról sugárzik mind a testi, mind a lelki törékenység. Ez a fajta finomság és érzékenység érhető tetten a verseiben is: a költő hangja az olvasó lelkéig hatol.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.