2021. december 9.
//
Natália névnap

Pilinszky születésének századik évfordulóját beszélgetéssel ünnepelte a Pannon KultúrKlub

A Papírkutya adott helyszínt a péntek estére szervezett Pannon KultúrKlub eseményének, melyen Pilinszky János születésének századik évfordulója kapcsán ültek össze irodalomtörténészek.

Az idei évben jól elterjedt Pilinszky100 felirat egy egész éves emlékezésre hívja az olvasókat, vagyis az ország különböző pontjain különböző formákban emlékeznek a költőről. Veszprémben a Pannon KultúrKlub, vagyis az EKF2023 és a Pannon Egyetem közös projektjének negyedik állomásán Szávai Dorottya irodalomtörténész segítségével tudhattunk meg többet Pilinszkyről oly annyira, hogy vendégei között olyan is volt, aki személyesen is ismerte „Jancsi bácsit”.

Szávai DorottyaSzávai Dorottya

A beszélgetésre igen nagy volt az érdeklődés, a kultúrbisztró zsúfoltságig megtelt, nem véletlen, hiszen olyan vendégek elevenítették meg a múlt század Baumgarten-díjas szerzőjét, mint Radnóti Sándor esztéta, irodalomtörténész, G. István László, műfordító költő, egyetemi docens, és Szmecskó Gábor doktorandusz. Külön érdekesség, hogy Szmecskó Gábor jelenleg Szávai Dorottya doktorandusz hallgatója, míg Szávainak anno Radnóti Sándor volt a vezetője. A nevekből is kiderül, három generációt képviselve közelítettek a Pilinszky életműhöz. 

G. István LászlóG. István László

G. István László OKTV-zett Pilinszkyből, ez volt ez első komolyabb találkozása a költő munkásságával, de rögtön meghatározóvá vált. Amikor ő maga is köteteket kezdett kiadni, észrevette, írásait áthatja Pilinszky hangja, de mint mondja, ez csupán az első négy kötetnél igaz, mára már nem feltétlen Pilinszky ihletettségűek írásai. Kiderült, doktori dolgozatát is Pilinszky kapcsán indította, hiszen a szótag-időtartam-lüktetés szimmetriáival foglalkozott, ez a téma pedig Pilinszky Négysorosa kapcsán merült fel ötletként.

Alvó szegek a jéghideg homokban.
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.

Radnóti Sándor tizenötéves korában az angol tanárától kapott egy Pilinszky kötetet, az akkor megjelent Rekviemet, mely kötet különösen nagy szenzációnak számított, hiszen akkor már egészen hosszú ideje nem jelent meg újabb műve. Elkezdtem olvasni és hihetetlenül megrendültem, fogalmazott Radnóti, később úgy vélekedett Pilinszkyről, nagyon nagy költő, ugyanakkor egy húrú. Mire a magyartanára a következőt mondta: "Lehet, hogy egy húrú, de azon a húron nagyon édesen peng.”

Radnóti SándorRadnóti Sándor

Radnóti Sándor egyébként egy kétrészes könyvet írt Pilinszkyről, sikerült is eljuttatni a költőhöz, mint mondja, zavarban voltak az első közeledésnél, végül Radnóti megmutatta Pilinszkynek a kéziratot, később viszonylag szoros ismeretség, sőt barátság fűzte őket össze.

Szmecskó Gábor doktorandusz koránál fogva nem találkozhatott személyesen Pilinszkyvel, de mint mondja, még a gimnáziumban sem foglalkozott munkáival, mert akkor főként filozófiát olvasott. Végül rátalált Pilinszkyre, azóta azt vizsgálja, hogy az irodalom, a teológia és a filozófia metszetében, hogyan lehet rátekinteni a Pilinszky életműre.

Szmecskó GáborSzmecskó Gábor

Arról, hogy ma a Pilinszky újraolvasásban mennyire van jelen az a Pilinszky kultusz, amely annak idején erősen meghatározta a korszellemet szintén szó esett a centenárium kapcsán, G. István László elmondta, egy színházi konferencia is lesz novemberben, ami egy olyan vonulata a Pilinszky életműnek, amely eddig kevés figyelmet kapott. A filológusok nemrég találtak új, eddig nem látott Pilinszky jegyzeteket Székesfehérváron, ezzel is bővül tehát a Pilinszky recepció.

Érdekes, hogy aktualitása a világjárvány kapcsán is nemrég fókuszba került, mivel a kilátástalanság, az idegenség érzése Pilinszky műveiben is hangsúlyos. Juhász Anna irodalmár ennek kapcsán egy korábbi interjúban a következőket mondta a költőről:

Pilinszky János mestere volt annak, hogy teljesen egyedi módon, őszintén, mélységében és összetettségében legyen képes megragadni – és írásaiban visszaadni – az emberi élet törékenységét. Elég rápillantani egy korabeli Pilinszky-portréra, fényképre, a fotókon visszaköszönő férfialakról sugárzik mind a testi, mind a lelki törékenység. Ez a fajta finomság és érzékenység érhető tetten a verseiben is: a költő hangja az olvasó lelkéig hatol.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Emléktáblát avattak a Magyar-Lengyel Barátság Parkban
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ünnepélyesen felavatta a Lech Kaczyński-emléktáblát, a Hangvilla előtti zöldterületen található Magyar-Lengyel Barátság Parkban.
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
A bakelit és a bor szerelemgyermekeként nyílt meg Veszprém legújabb vendéglátóhelye
Bakelit és bor. Az ezek iránti szenvedély hívta életre Veszprém legújabb vendéglátóhelyét a belváros szívében, ami kívülről borbárnak tűnhet, belülről sokkal inkább életérzést sugároz. A Wine & Vinyl a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program utcakép fejlesztési programja által támogatott ötödik vállalkozás, viszont ebben az esetben országosan is egyedülálló projektről beszélhetünk.
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Kialakult a VeszprémSztár döntős mezőnye a táncosok között is
Szombaton a Március 15. utcai sportcsarnokban rendezték a VeszprémSztár tehetségkutató táncos előválogatóját. A közel 200 indulóból végül 12 egyéni és páros versenyző jutott a december 11-ei döntőbe.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.