Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémből is csatlakoztak a 72 órás ifjúsági önkéntes akcióhoz

2021. október 7. 17:02
A hazai történelmi keresztény egyházak által szervezett megmozdulás célja, hogy felhívja a fiatalság figyelmét a közös összefogásra és a másokért való cselekvésre.

„72 óra kompromisszum nélkül, több vagy, ha adsz!” – ez a neve annak az országhatáron is túlnyúló közösségi akciónak, melyet immár tizedik éve szervez meg a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával.

Az idei felhívás keretében október 7-12 között országszerte fiatalok kisebb-nagyobb csoportjai teljesítenek közhasznú feladatokat: intézményeket és játszótereket újítanak fel, erdőt takarítanak, segítséget nyújtanak a szociális szférában dolgozóknak és kulturális műsorokat szerveznek különböző közösségeknek. Az akcióra közel 8000 fiatal regisztrált, akik nagyjából 200 projektet valósítanak meg közel 100 településen Magyarországon, Erdélyben, a Partiumban és Délvidéken. 

Veszprém megyében a közösségek összesen 480 fővel 10 projektben vesznek részt. A városból a Padányi Bíró Márton Gimnázium diákjai, a Veszprémi Érsekség és a Veszprém-Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület csatlakozott a megmozduláshoz. Ők az Alsóvárosi temetőt, az érsekség környékét, a Séd patak partját, valamint a Völgyikutat tisztítják meg- közölte csütörtök délután Jakabné Rácz Ildikó, az akció megyei koordinátora. Mint mondta, a 72 órás projekt célja, hogy megmutassák a fiataloknak az önkéntesség fontosságát, hisz „akár egy faültetéssel, vagy kerítésfestéssel is hosszú évekig tartó mosoly csalható az ott lakók arcára”.

Bázsa Botond, a belváros, az Újtelep és a Cserhát lakótelep önkormányzati képviselője elmondta, a Veszprém-Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület kezdeményezésére a VKSZ Zrt. is csatlakozott a projekthez, amely eszközökkel, virágokkal és a keletkezett hulladék elszállításával támogatja a megmozdulást.

Bázsa Botond, Jakabné Rácz Ildikó és Temesvári Balázs a 72 órás önkéntességi akció veszprémi sajtótájékoztatóján.Bázsa Botond, Jakabné Rácz Ildikó és Temesvári Balázs a 72 órás önkéntességi akció veszprémi sajtótájékoztatóján.

A közüzemi szolgáltató vezérigazgatója kifejtette, a VKSZ Zrt. örömmel csatlakozott, hisz a társaság mindig is nyitott volt az olyan közösségi megmozdulásokra, amelyek a város, a környezetszépítés és ezzel együtt az életminőség javítását célozzák. Temesvári Balázs azt mondta, egy jól élhető várost nem csak a milliárdos fejlesztések jellemzik, hanem az olyan közösségek is, amelyek felelősséget vállalnak a környezetükért. Úgy látja, azok a fiatalok, akik részt vesznek az akcióban, hozzájárulnak a VKSZ Zrt. munkájához is, hisz nagy valószínűséggel példát mutatnak kortársaiknak a környezetvédelem fontosságáról.

A háromnapos önkéntes ifjúsági programot rendszeresen megrendezik Európa több országában is, idén Ausztria, Csehország és Horvátország is megtartja az akciót.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.