2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Amikor a kínálat megelőzi a keresletet – új trükközés terjed a cégek között

2021. október 15. 11:18
Képzeljék el, hogy egy nagybevásárlásnál már a kasszánál állnak, az eladó pedig, miután lecsipogtatta az összes terméket, még megfog egy rágót és beüti az árát a terméknek. Holott önök nem akartak rágót venni, pláne nem kifizetni az árát. Valami hasonlóval próbálkozik egy bejegyzett vállalkozás itthon, csak rágó helyett reklámmegjelenéseket kínál és nem néhányszáz forint értékben, hanem súlyos százezrekről küld díjbekérőt a gyanútlan cégeknek, ami akár büntető jogi kategóriába is beleférhet.

Portálunk egyik partnervállalkozása kereste meg szerkesztőségünket egy közelmúltban történt, a gazdasági világban szürreálisnak mondható esettel, ahol, mint kiderült, súlyos százezres nagyságrendben forogtak kockán pénzek és csak a könyvelők szemfülességén múlott, hogy egy sohasem igényelt szolgáltatásra nem fizettek ki több, mint félmillió forintot.

Az említett partnerünk postai úton kapott egy levelet egy bizonyos Szakmai Cégadatkezelő Kft-től. A levél egy díjbekérőt tartalmazott partnercégünk adataival kitöltve, mint megrendelő fél, összesen 488.600 Ft + ÁFA összegről. (Ez 27%-os ÁFA-val összesen 620.522 Ft-ot jelentett.)

A tétel megnevezésénél ennyi szerepelt: Hirdetési szolgáltatás szerződés szerint.

A díjbekérőt kiállító Szakmai Cégadatkezelő Kft. nem bízta a véletlenre, egy egyoldalas és általuk aláírt szolgáltatási szerződést is csatoltak a levélben, ebben szabályos módon szerepeltek az állítólagos megrendelő és a szolgáltató cég adatai, valamint egy egysoros megnevezés, miszerint a 488.600 Ft + ÁFA annak a díja, hogy partnercégünk nevesítve lehet a www.szakmaicegadatkezelo.hu portálon.

Utánanéztünk a nevesített honlapnak, amely valóban létezik és egyfajta online kisokos funkciót tölt be, azaz tevékenységek szerint lehet böngészni rajta a különböző vállalkozások között.

A portált üzemeltető Szakmai Cégadatkezelő Kft. pedig egy 2021-ben létrehozott vállalkozás, székhelye egy Budapest XIV. kerületi társasházba van bejegyezve, fő tevékenységének pedig reklámügynöki tevékenységeket jelöltek meg.

Tehát a vállalkozás valóban létezik, saját adószámmal és bankszámlaszámmal rendelkezik, valamint nyilvános az ügyvezető személye is. Ez ebben a formában semmilyen csalásra nem utal, viszont a díjbekérő és a szerződés kéretlen elküldése már felvet bizonyos jogi kérdéseket. Főleg úgy, hogy korábban partnercégünk és a Szakmai Cégadatkezelő Kft. között semmilyen kapcsolat nem állt fenn: nem voltak korábbi megrendelések, pénzügyi tranzakciók, de még csak egy e-mailváltás sem történt a két gazdasági társaság között.

Az eset kapcsán kikértük dr. Herczeg Attila, ügyvéd jogi véleményét is, aki mindenekelőtt a „szerződés” törvényi definíciójának tisztázásával kezdte:

A szerződés a felek kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata, amelyből kötelezettség keletkezik a szolgáltatás teljesítésére és jogosultság a szolgáltatás követelésére.

A fentiekből is látható, hogy

a szerződés létrejöttéhez mindegyik fél kölcsönös és egybehangzó jognyilatkozata szükséges, nem elég, hogy az egyik fél szerződést kíván kötni.

A felek között egy szerződés három módon jöhet létre: szóban, írásban vagy ráutaló magatartással.

Mint a mostani példa is mutatja, ebben az esetben az egyik fél részéről semmilyen nyilatkozat, de még ráutaló magatartás sem történt a szolgáltatás igénybevételére, mégis kapott egy díjbekérőt.

Dr. Herczeg Attila hozzátette, amennyiben az egyik fél a másik félnek küld egy díjbekérőt, anélkül, hogy a felek egymással korábban megegyeztek volna, az nem jelent semmilyen kötelezettséget a másik fél részére.

Így tehát semmilyen jogi következménnyel nem jár, ha nem fizeti ki a cég a díjbekérőben szereplő összeget.

Ugyanakkor, ha feltételezzük, hogy egy cég könyvelése nem olyan alapos, hogy utánanézzen minden egyes bejövő számla és díjbekérő eredetének, könnyen kifizethetnek egy olyan szolgáltatást is, amelyre korábban semmilyen igénye és szüksége nem volt a vállalkozásnak.

Az ügyvéd véleménye szerint megállapítható, hogy

a cég egyértelműen szándékosan rosszhiszemű magatartást folytat, amely akár felvetheti a büntető jogi kategóriát is.

Tehát ma már jogilag szabályosan működő és látszólag a könyvelési szabályoknak megfelelő vállalkozások is trükközhetnek olyan formában, hogy kihasználva egy-egy adminisztratív figyelmetlenséget, pénzt tudjanak szerezni egy olyan szolgáltatás biztosításával, amelyre a gyanútlan vállalkozásoknak sohasem volt szüksége és nem is igényelték azt.

vehir.hu

További cikkek

Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást
Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást
Az Országgyűlés kedden elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást.
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők, köztük Ovádi Péter által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.
Kezdődik a madáretetési szezon!
Kezdődik a madáretetési szezon!
A 132. országos énekesmadár-etetési szezon kezdetére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely arra is emlékezteti a lakosságot, hogy a vízimadarakat nem szabad etetni, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja - olvasható az egyesület hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Mit jelent az intelligens tájhasználat a régióban, hogyan lehet fenntartható életmódot folytatni itt?
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen. Sótonyi Péter bejelentette: az Egyetem a 2021-es nagy érdeklődésre tekintettel 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.