Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagy sikerrel zárultak a design gyerekfoglalkozások a Dubniczayban

2021. október 17. 13:52
A DEMO Egyesület a VEB 2023 EKF támogatásával design tematikájú gyerekfoglalkozásokat tartott a Dubniczay-palotában helyi kulturális kötődésű témákban. Az egyes szekciókra, mint például a textiltervezés vagy a formatervezés öten jelentkezhettek, de a csapat nyitott volt a túljelentkezésre is, amennyiben a figyelem megosztását nem akadályozta. A DEMO elnökével, Berta Barnával és feleségével Berta-Szénási Pannával – négygyermekes családfőkkel - beszélgettünk a program lezárásának apropójából…

Beszéljünk egy kicsit arról, honnan jött az ötlet, hogy gyerekekkel foglalkozzatok?

Berta Barna: Gyakorlatilag teljesen véletlen, hogy annak idején gyerekekkel kezdtem foglalkozni, egy barátom megkeresett egy ötlettel, akkor még semmi közöm nem volt a gyerekekhez, de belementem a dologba. A MOMÉ-n végeztem formatervezőként, a DEMO, melynek elnöke vagyok 2007 óta létezik, mellyel egyfajta általános műveltséget adunk a gyermekeknek a design világról. A cél soha nem az, hogy volt egyetemünkre keressünk leendő tanítványt, de előfordult olyan is, hogy valakit annyira behúztunk ebbe a művészvilágba, kreatív rétegbe, hogy a későbbiekben hivatásának választotta az adott művészeti területet.

Berta-Szénási Panna: Elsősorban négygyermekes anyuka vagyok, a gyerekeimmel együtt szereztem diplomát. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza vagyok az „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskolában, kutatási területem a különböző nevelési terek megfigyeléséhez köthető. Számomra többek között azért érdekes a DEMO, mert

fontosnak tartom, hogy a gyerekek részt vegyenek az őket körülvevő terekről való gondolkodásban, sőt, kialakításában. Ilyen módon – is – látom, hogy a gyerekek miként gondolkodnak a térről.

Nem titkolt misszióm, hogy a gyerekek az iskolában is megtapasztalhassák miként formálhatjuk az épített- és tárgyi környezetünket, amely lehetőséget ad a közösségépítéshez is, hiszen az ötletelés közben egymást is megismerjük.

Beszéljünk a veszprémi foglalkozásokról! Hány alkalom volt, kik vehettek részt benne és milyen visszajelzések érkeztek?

Barna: Talán mi vagyunk a leghiteltelenebb forrás, de nagyon jól sikerültek a foglalkozások. Ezt a gyerekeken is láttuk, sőt meg is köszönték, de a szülőktől is pozitív visszajelzések jöttek. Három workshop volt – érdekes, hogy már számos helyen, például határon túl is voltunk –, Veszprémben most először sikerült hivatalosan is megvalósítani a foglalkozásokat. Szombatonként tíz és kettő óra között zajlottak a különböző „szekciók”, mint az animáció, az építészet/formatervezés, a fotózás, és a textiltervezés. A foglalkozásokat műhelymunkák előzték meg, a végén pedig kiállítottuk a gyerekek által készített alkotásokat.

Fotó: Oszkai PéterFotó: Oszkai Péter

Hogyan kell elképzelni a foglalkozást megelőző műhelymunkákat?

Panna: Összeállt egy kiváló szakmai csapat, a műhelyfoglalkozáson pedig együtt gondoltuk ki a foglalkozások tematikáját. Olyan hozzáértők álltak mellénk, mint Gopcsa Katalin művészettörténész, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, az Eötvös Károly Városi Megyei Könyvtár és több helyi iskola pedagógusa. A felsoroltak segítségével a helyi értékek mentén alakíthattuk ki a tematikát.

Barna: Így kaptuk meg témaként Verancsics Faustust, vagy az egykori kékfestő műhelyek gazdag világát, illetve a veszprémi könyvkötők és papírművesek gazdag emlékeit. A DEMO a design és egészségmodell szavakból jött létre, a szóban forgó foglalkozások alatt is próbáltuk bujtatottan, de tudatosan az egészséges életmód kialakítására nevelni a gyerekeket. Kisebb elszólások, mint a reggeli vagy a kézmosás fontossága szinte észrevétlenül formálják a gyerekek gondolkodását. Természetesen a foglalkozásvezetők is hiteles emberek, káros szenvedélyektől mentes életet élnek.

A végére egy személyesebb kérdés: a saját gyerekeitek is részt vettek a foglalkozásokon?

Panna: Lujza, Miksa és Vilma igen, de Jakab még csak kétéves. Alapvetően nyolc és tizennégy éves közötti gyerekeket szólítottunk meg, de senkit nem utasítottunk vissza, aki a hatéves gyerekét hozta, hiszen az a fontos, hogy érdekelje a dolog. Különben olykor a szülők is nagy élvezettel szálltak bele a különböző tevékenységekbe.

Borítókép: Oszkai Péter

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.