Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Húsz éve ápolják német örökségüket

2021. október 18. 11:20
Fennállásának húsz éves jubileumát ünnepelte vasárnap a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és Dalkör.

– Húsz évig összetartani egy személyes kapcsolatot is nehéz, nemhogy egy közösséget. Nagyon sok cél kell hozzá, közös élmény, céltudatosság és olyan emberek közössége, akik szeretik egymást. Nagyon örülök annak, hogy a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és Dalkör eljutott idáig – mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő a jubileumi ünnepségen. – Az egyesületnek azonban nemcsak múltja van, hanem nagyon szép jelene és jövője: a gyulafirátóti iskola tanulóinak több mint ötven százaléka a német nemzetiségi tagozatot választja. Ebből is látszik, mennyire fontos a német nemzetiségi kultúra fenntartása.

Veszprém környékén egyébként messzire visszanyúló múltja van a német kultúrának, a gyulafirátótiak ma is őrzik örökségüket, s igyekeznek azt a fiatalokkal is megismertetni, átadni nekik a hagyományokat. Vasárnap ezt egy jó hangulatú ünnepség keretében tették meg, ahol bemutatkoztak a helyi, valamint a vendégül látott hárskúti és úrkúti tánccsoportok és kórusok, a Balatonalmádiból érkezett Navratyil Duó és a Gyulaffy László Nyelvoktató Általános Iskola 4. osztályos német nemzetiségű tanulói.

 

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok A Bátrak Ligája keretein belül mérkőztek meg a fiatalok Szerdán a Március 15. úti Sportcsarnok küzdő fiataloktól zengett, akik a Honvédelmi Sportszövetség által életre hívott Bátrak Ligáján vetélkedtek. Az eseményen több általános iskola mintegy száz tanulója versengett. 2024. április 24. 22:37 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. ma 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.