Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Gála, táncház, előadások a német nemzetiségi napok programjában

2021. október 19. 13:41
Négynapos programsorozatot rendezett a hétvégén a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub.

A programsorozat első elemeként szombat délután nemzetiségi gálát rendeztek az Agórában. A gálán a város nemzetiségi csoportjai léptek fel: az unokáktól a nagyszülőkig minden korcsoport képviseltette magát. Színpadra lépett az Egry úti óvoda, a Hriszto Botev iskola tánccsoportja, a Dózsa iskola tánccsoportja, a Gyulaffy László általános iskola tánccsoportja, a Lovassy nemzetiségi kamarakórusa, Burger Dóra, a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Dalkör, a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Tánccsoport, Cziráki Bálint és a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub Énekkara, vendégként bemutatkozott a Herendi „Vergißmeinnicht” Tánccsoport. A gálaműsor után táncházba invitálták az érdeklődőket. 

(Fotó: Kovács Bálint / vehir)(Fotó: Kovács Bálint / vehir)

A vasárnap az egyházi programok jegyében telt: délelőtt három kórus részvételével egyházzenei koncertet adtak a Szent László templomban, ahol a koncert után német nyelvű szentmisét mutattak be. 

A programsorozat hétfő délután Szilágyi-Kósa Anikó előadásával folytatódott a Német Házban. Az érdeklődők a Veszprém megyei kálváriák jellegzetességeivel ismerkedhettek meg. A középkorban azért kezdtek el kálváriákat építeni szerte Nyugat-Európában, hogy azok is megélhessék a keresztút misztériumát, akik zarándokként nem juthattak el a jeruzsálemi Via Dolorosára, arra az útra, amelyen a hagyomány szerint Jézus vitte a keresztjét a Golgotára. A kálváriaépítés fénykora a 18-19. századokra tehető, és a Dunántúlnak azon területein találjuk meg nagy számban őket, ahol németek élnek. 

Így van ez Veszprém megyében is: a 45 feltárt kálvária közül harminc német településen található.  Elsőként a városokban – Sümegen, Pápán, Veszprémben – alakítottak ki keresztutakat a 18. század első felében, aztán a század közepétől az egészen kis falvakban is kálváriákat létesítettek jellemzően a lakott területen kívül, magaslaton, esetleg korábban a kereszténységhez kötődő helyszíneken (a betelepülő németek még megtalálhatták a középkori települések, templomok, temetők maradványait, így tudhatták, melyek voltak az egykor felszentelt területek). 

Stáció a barnagi kálvárián (fotó: barnag.com)Stáció a barnagi kálvárián (fotó: barnag.com)

A kálváriák elsősorban az egyéni áhítat helyszínei voltak, ahová leginkább a húsvéti hétvégén, gyakran hajnalban, némán jártak ki imádkozni a hívek. A keresztutak már csak azért is fontosak voltak az emberek számára, mert jellemzően nem egyházi segítséggel, hanem önerőből építették és tartották fenn őket, gyakran egy-egy család “fogadott örökbe” egy stációt, amit aztán generációról generációra ők gondoztak. 

A német nemzetiségi napok programsorozata még nem ért véget: cikkünk megjelenése napján, kedden 17 órától Lovassy Klára tart előadást a Thököly utcai Német Házban arról, hogyan változott a németség élete Magyarországon. Az előadás nyitott, várnak minden, a magyarországi németek kultúrája iránt érdeklődőt. 
 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.