2022. január 26.
//
Vanda névnap

Oxfordban tarolt a lovassys diák

2021. október 19. 14:46
Eduline
Egy 18 éves lovassys diák szerezte meg az első helyet az oxfordi St. Hugh’s College esszéversenyén.

Az Eduline oktatási portál beszámolója szerint Csákány Olivér, a Lovassy László Gimnázium végzős tanulója nyerte a Mary Renault-díjat az oxfordi St. Hugh’s College által 16-18 éves fiataloknak kiírt hagyományos esszéversenyen. A verseny témája Mary Renault írónő regényeihez kapcsolódva a klasszikus antikvitás kultúrája és annak fogadtatása.

„Választanom kellett az antik világból egy témát, ami lehetett politikai, történelmi, filozófiai vagy irodalmi, és annak a recepcióját kellett vizsgálni” – nyilatkozta az Eduline-nak Olivér. Választott témája Theokritosz 19-20. századi fogadtatása a viktoriánus kor uráni költészetben, főként Edward Cracroft Lefroy „Echoes from Theocritus” című szonettciklusában.

A Mary Renault-esszéversenyre a világ bármely pontjáról lehet jelentkezni, az angol és nem angol anyanyelvű indulók ugyanabban a mezőnyben indulnak.  Olivér az angol mellett a gimiben németet és franciát is tanult, de van nyelvvizsgája latinból, most pedig oroszt tanul, felsőfokú nyelvvizsgára készül.

vehir.hu

További cikkek

A jövőjükre készülnek az iparis diákok
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
Pályaorientációs napot tartottak az Ipari Technikumban hétfőn.
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
2021-ben megújult a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézménye a EFOP 4.1.2-17 pályázat keretében. Az elkészült beruházásról Dudás Zsolt intézményvezetőt kérdeztük.
Korszerű körülmények között folytatódhat az oktatás Csetényben
Korszerű körülmények között folytatódhat az oktatás Csetényben
Teljes átalakuláson esett át a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola az EFOP 4.1.2 pályázat keretében. A megvalósult beruházásról Galambos Szilvia intézményvezetőt kérdeztük.
Rácz Zsófia: a kormány támogatja a külföldi elitegyetemeken való tanulást
Rácz Zsófia: a kormány támogatja a külföldi elitegyetemeken való tanulást
A fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Lovassy gimnáziumban beszélt a Nemzeti Tehetség Központ Stipendium Peregrinum ösztöndíj-projektről.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.