2022. augusztus 8.
//
László névnap

Katonásan küzdöttek a fiatalok

A Magyar Honvédség és a társadalmi kapcsolatainak erősítése, a honvédelmi nevelés, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése érdekében hagyományosan megrendezi az Országos Haditorna Versenyt fiatalok bevonásával. A Veszprém megyei döntőt kedden tartották a megyeszékhelyen, amelyet a várpalotai PSZC Faller Technikum diákjai nyertek meg.

A Haditorna versenyt több célból hívták életre, ezek között szerepel a honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, és a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése, a fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése, valamint lehetőséget nyújtani a tanulóknak a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységek kipróbálására, felkészültségük összemérésére.

A versenysorozat minden év szeptember és október hónapjaiban kezdődik a megyei fordulókkal, amelyeket az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei irodái vezényelnek.

Az Országos Haditorna Verseny tulajdonképpen a honvédelmi nevelés egyik eszköze, ahol a fiatalok érzelmi, szellemi és fizikai szinten, játékos formában készülhetnek fel a haza védelmére.

A versenyszámok közt olyan feladatok is szerepeltek, mint a fegyveres váltófutás, a légpuska-lövészet, a kézigránát-célbadobás, a mátrixfutás, az elsősegély-nyújtási ismeretek, a figyelési és távbecslési feladatok teljesítése, valamint akadálypálya leküzdése.

A Veszprém megyei döntőt, amit a Schönherz-pályán rendeztek meg végül a várpalotai PSZC Faller Technikum diákjai nyerték meg a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium és a Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium versenyzői előtt, így ők szerepelhetnek az országos döntőben. Legjobb veszprémi intézményként a Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium végzett, ők hatodikak lettek a 12 fős mezőnyben.

vehir.hu

További cikkek

Önkéntesként a haza védelmében
Önkéntesként a haza védelmében
Nem csupán egyféle katonai pálya létezik, a képességek és érdeklődés szerint számos lehetőség közül lehet választani azoknak, akik magukra húzzák az egyenruhát. A katonai hivatáshoz viszont a legegyszerűbb belépő az önkéntes katonai szolgálat. Az egykori sorkatonasággal ellentétben itt az „önkéntes” jelzőn van a hangsúly, amiről Soós Gyula alezredessel a helyi Toborzó Központ parancsnokával beszélgettünk, aki az országban legrégebb óta foglalkozik toborzással.
Ismét lehetőség nyílik az önkéntes katonai szolgálatra
Ismét lehetőség nyílik az önkéntes katonai szolgálatra
A Magyar Honvédség elsősorban azokat a fiatalokat várja az önkéntes katonai szolgálatra, akik valamilyen okból kifolyólag elhalasztják felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék kipróbálni magukat a katonai pályán.
Rugalmas szolgálat, biztos jövedelem
Rugalmas szolgálat, biztos jövedelem
Újra várják a jelentkezőket Önkéntes Katonai Szolgálatra a Magyar Honvédség toborzóirodáiban. A tavaly őszi pilot programba mintegy ötszázan kerültek be, többen azóta is a seregben szolgálnak.
Megújult a „hadsereg kapuja” Veszprémben
Megújult a „hadsereg kapuja” Veszprémben
Átadták a Magyar Honvédség veszprémi toborzóközpontjának felújított épületszárnyát, ahol az egyik termet a katonák egykori bajtársukról, Vitár Zsoltról nevezték el. Az ünnepélyes átadót csütörtök délelőtt tartották.
Hangzavar a Sziklánál
Hangzavar a Sziklánál
Pánikra semmi ok, a honvédség csütörtökön nagy hanghatással járó gyakorlatot rendez a Jókai utcában.