2022. január 25.
//
Pál névnap

Katonásan küzdöttek a fiatalok

A Magyar Honvédség és a társadalmi kapcsolatainak erősítése, a honvédelmi nevelés, valamint a sport és egészséges életmód népszerűsítése érdekében hagyományosan megrendezi az Országos Haditorna Versenyt fiatalok bevonásával. A Veszprém megyei döntőt kedden tartották a megyeszékhelyen, amelyet a várpalotai PSZC Faller Technikum diákjai nyertek meg.

A Haditorna versenyt több célból hívták életre, ezek között szerepel a honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, és a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése, a fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése, valamint lehetőséget nyújtani a tanulóknak a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységek kipróbálására, felkészültségük összemérésére.

A versenysorozat minden év szeptember és október hónapjaiban kezdődik a megyei fordulókkal, amelyeket az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei irodái vezényelnek.

Az Országos Haditorna Verseny tulajdonképpen a honvédelmi nevelés egyik eszköze, ahol a fiatalok érzelmi, szellemi és fizikai szinten, játékos formában készülhetnek fel a haza védelmére.

A versenyszámok közt olyan feladatok is szerepeltek, mint a fegyveres váltófutás, a légpuska-lövészet, a kézigránát-célbadobás, a mátrixfutás, az elsősegély-nyújtási ismeretek, a figyelési és távbecslési feladatok teljesítése, valamint akadálypálya leküzdése.

A Veszprém megyei döntőt, amit a Schönherz-pályán rendeztek meg végül a várpalotai PSZC Faller Technikum diákjai nyerték meg a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium és a Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium versenyzői előtt, így ők szerepelhetnek az országos döntőben. Legjobb veszprémi intézményként a Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium végzett, ők hatodikak lettek a 12 fős mezőnyben.

vehir.hu

További cikkek

Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Sok fiatal számára fontos, hogy független legyen a szüleitől, de főiskolásként vagy ötödévesként ez nem mindig könnyű feladat. Ha valaki a katonai hivatás mellett dönt, már a tanulmányai alatt is fizetést kap – ez igaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) megvalósuló tisztképzésre és az Acélkocka Altisztképzési Rendszerre is.
Nem csak a harctérre toboroznak katonákat
Nem csak a harctérre toboroznak katonákat
Főleg műszaki területről várnak új tagokat a seregbe, de számos másik szakterületet képviselő személy számára is kínál lehetőségeket és képzéseket a Magyar Honvédség. Hétfőn a veszprémi toborzó központban mutatták be a lehetőségeket az illetékesek.
Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a katonák
Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a katonák
A hagyományokhoz hűen idén is megemlékezett az elhunyt bajtársakról a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ.
A nép mellé álltak a katonai szervezetek
A nép mellé álltak a katonai szervezetek
Ünnepi állománygyűléssel emlékezett 1956 októberének eseményeire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ pénteken az Agórában.
Nagyszabású hadgyakorlat zajlik a környéken
Nagyszabású hadgyakorlat zajlik a környéken
A Breakthrough 2021 elnevezésű katonai gyakorlatra a magyar honvédségi vezérkar mellett Orbán Viktor, miniszterelnök és Benkő Tibor, honvédelmi miniszter is ellátogatott. Csütörtökön a kormány pedig kihelyezett kormányülést tartott a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren, ahol az egyetlen napirendi pont a magyar haderő-fejlesztés áttekintése volt.