Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Bemutatták Európa Kulturális Fővárosa színházi programját

2021. október 20. 13:57
Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott a Veszprém-Balaton 2023 a Kunszt dizájnbolt- és kávézóban, melyen a jövő évi és a 2023-as főbb színházi eseményekről számoltak be.

Varga Richárd, az EKF2023 kulturális projektmenedzsere ismertette a jelenlévő – főként – színházi vezetőknek, hogy hogyan néz ki az elkövetkezendő időszak, ami a színházat illeti, de előtte a Kabóca Bábszínház művészei lepték meg a közönséget egy kis bemutatóval, miközben a sajtótájékoztató alatt kiderült, cél, hogy a bábszínház a gyerekeken túl a felnőtt korosztályt is megszólítsa.

Számos rendhagyó megmozdulás, új műfaj, hiánypótló projekt közelít a közönséghez, többféle célcsoportot megfogalmazva. A legfőbb célkitűzés, hogy a sokszínű palettából mindenki találjon olyan színházi projektet, előadást, amely számára új, ugyanakkor befogadható.

Éppen ezért számos, mondhatni extrém műfaj is megjelenik majd, miközben az EKF elsősorban a helyi színházi intézményeket kívánja támogatni.

További cél a fentarthatóság, vagyis hogy az újonnan megjelenő műfajok, projektek ne csupán egyszeri látványosságok legyenek.

A Kabóca Bábszínház művészeiA Kabóca Bábszínház művészei

Az egyik – hiánypótló – projekt a Pannon Színitanoda, vagyis a Paszta, melyet Komáromi Sándor, a Pannon Egyetem dráma- és színházismeret szakjának mesteroktatója, a Teleszterion Kulturális Egyesület vezetője és a Soproni Színitanoda alapítója koordinál. Három korcsoportban indulnak a tanoda foglalkozásai, kurzusai: általános iskola alsótagozat, általános iskola felsőtagozat és középiskolai korcsoport.

További – szintén már létező és működő – kezdeményezés a Veszprémi Petőfi Színház a háttérmunkákat bemutató középiskolai korosztályt megszólító Ifiakadémiája. Szintén az Oberfrank Pál vezette társulat egyik már nagy sikerrel bejáratott fesztiválja a Lélektől lélekig Fesztivál, melyet az EKF2023 kommunikációs oldalról támogat. A Rátonyi Róbert Operettfesztivál az eddigiekben a Színházkertbe, illetve a Kossuth Lajos utcára vitte ki a műfaj legnevesebb hazai előadóit. A Veszprémi Petőfi Színház a 2023-as évben egy lényegesen nagyobb szabású programot tervez: A fesztivál gyakorlatilag Veszprém egészét helyszínként kezelné, a Színházkert mellett a Vár, a Kolostorok és kertek és a megyeszékhely utcái is megtelnének az operett műfaja köré épülő programokkal.

Varga RichárdVarga Richárd

A Pannon Várszínház Mágikus Hetes című előadássorozata a zsenik másságára, illetve a fogyatékkal élő kiválasztottakra fókuszál. Olyan előadásokat láthatunk a program keretében, mint az Amadeus, a Hamlet, vagy éppen a Bűn és bűnhődés. A Vándorfi László vezette társulatnál maradva:

A Pannon Várszínház 2021-ben meghívásos pályázatot ír ki, a kortárs magyar irodalom jeles képviselőit megszólítva, Petőfi Sándor Karaffa című drámatöredékének befejezésére.

A pályázatot 2022-ben bírálja el a szakmai zsűri, és a 2023-as évben mutatja be a színház a nyertes művet. A beérkezett pályaművek a Kalligram Kiadó gondozásában egy drámakötetben jelennének meg.

Rendhagyónak mondható műfaj, a börtönszínház is előtérbe kerül, Madách Imre Az ember tragédiája című darabjának előadását a veszprémi börtön színjátszói állítják színpadra.

Nem csupán a kulturális főváros cím miatt lesz különleges a 2023-as év, de néhány nagyobb évforduló külön irodalmi és színházi tematikát ad majd az évnek: A színházi koncepció kiemelten kezeli a 2023-as Petőfi bicentenáriumot. Ennek megfelelően a helyi színházi élet szereplői Petőfi élete és munkássága köré szerveződő előadásokkal is készülnek. A produkciók egyik fontos célja, hogy jobban megismertessék Petőfit.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! Petőfi Színház VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! 2024. április 19-20-21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődő közönséget a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, lelkeket feltöltő, aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. 2024. április 10. 11:22 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.