2021. november 30.
//
András, Andor névnap

Paloznakon zajlott az első Hangzó Csipke fesztivál

2021. október 20. 13:25
A veszprémi Gizella Nőikar 2021. augusztus 28-án 15 órától Paloznakon életre hívta a Hangzó Csipke rendezvényt Borbásné Gazdag Gabriella karnagy, projektmenedzser, szakmai vezető irányításával.

A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Nőikara által benyújtott „Hangzó Csipke” projekt támogatást nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Kulturális-Művészeti projektek támogatása” című pályázatán. A veszprémi Gizella Nőikar így 2021. augusztus 28-án 15 órától Paloznakon életre hívta a Hangzó Csipke rendezvényt Borbásné Gazdag Gabriella karnagy, projektmenedzser, szakmai vezető irányításával. A rendezvényen 8 művészeti csoport vett részt, 200 résztvevő követte figyelemmel az eseményeket és 5 önkéntes segítette a szervezők munkáját. Az időjárás végig borongós volt, azonban eső végül nem esett, így minden tervezett szabadtéri program megvalósult. A Hangzó Csipke EKF-projekt 2021. szeptember 30-i dátummal sikeresen lezárult.

Fotó: Csarmasz KornélFotó: Csarmasz Kornél

A rendezvényen a Gizella Nőikar mellett közreműködött a Zamárdi Nőikar, a veszprémi Orlando Énekegyüttes, a barnagi Semper Reformanda Énekegyüttes, továbbá a Szentgáli Banda Népzenei Együttes műsora színesítette a programot Hajdu Péter „Sáti” és Hajdu Viktória néptáncpedagógusok bemutatójával egybekötve, melyet táncház követett. A Szent József Házban a Mencshelyi és a Balatonendrédi Csipkekör, valamint a Paloznaki Hímzőkör kiállítása várta az érdeklődőket, a Nyitott Műhelyben pedig a vertcsipke készítésével lehetett ismerkedni. Erdei T. Lilla MMA ösztöndíjas etnográfus vetített képes előadása a kiállítótérben volt hallható a balaton-felvidéki csipkékről. A gyermekes családoknak kézműves foglalkozás keretében, Kondicsné Bató Edit okleveles viseletkészítő szakember közreműködésével papírlegyező készítésére volt lehetőségük csipkeminták felhasználásával, illetve keszkenőjükre hímezhették saját monogramjukat. A rendezvény a látogatók számára ingyenes volt.

Fotó: Csarmasz KornélFotó: Csarmasz Kornél

Borbásné Gazdag Gabriella projektmenedzser, karnagy így nyilatkozik a Hangzó Csipkéről: 

Első ízben megvalósult eseményünk célja rövidtávon a helyi identitás erősítése a helyi lakosság bevonásával egy olyan rendezvényen, ahol több művészeti ág találkozik, rávilágítva a népi és a klasszikus kultúra közötti kapcsolatra. Sikerült ösztönöznünk a helyieket a népi kézműves alkotások megismerésére, a helyi népdalkincs meghallgatására, elsajátítására, hogy továbbadják gyermekeiknek, unokáiknak. Kiemelt célunk volt, hogy a közönség nívós előadásoknak legyen részese és megismerje a kórus és a népi kézművesség közösségteremtő erejét. A művészeti ágak összekapcsolásával új közönséget értek el a résztvevő együttesek. Fő célunk a regionális kapcsolatok erősítése, a közösségek összekapcsolása és a lokális közösségek megerősítése önkéntesek bevonásával, kapcsolatteremtési lehetőség biztosításával, mely a visszajelzések alapján sikeresen megvalósult. Hosszú távú célunk a helyi értékek bemutatása vándorkiállítás keretében, Veszprémben és más balaton-felvidéki településen.

 

vehir.hu

További cikkek

A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
A stábbal együtt érkezett a Nagykarácsony Veszprémbe
Vasárnap este közönségtalálkozós vetítést tartottak a Balaton Moziban, Tiszeker Dániel legújabb nagyjátékfilmjét láthatták a nézők, a stábtagokkal közösen.
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.
Új kiállítás a Csikászban
Új kiállítás a Csikászban
Péntek délután nyílt meg Halász Péter Tamás SOL+ című kiállítása a Csikász Galériában. 
Elkezdődött a hetedik Pannon UniFest
Elkezdődött a hetedik Pannon UniFest
A hétnapos fesztivál szombaton ének-zenei és irodalmi megmérettetésekkel vette kezdetét, a következő napokban pedig a képzőművészeti szekciók mellett többek között színházi előadás, koncert és irodalomterápiás foglalkozás is várja a résztvevőket.