Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Paloznakon zajlott az első Hangzó Csipke fesztivál

2021. október 20. 14:25
A veszprémi Gizella Nőikar 2021. augusztus 28-án 15 órától Paloznakon életre hívta a Hangzó Csipke rendezvényt Borbásné Gazdag Gabriella karnagy, projektmenedzser, szakmai vezető irányításával.

A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Nőikara által benyújtott „Hangzó Csipke” projekt támogatást nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Kulturális-Művészeti projektek támogatása” című pályázatán. A veszprémi Gizella Nőikar így 2021. augusztus 28-án 15 órától Paloznakon életre hívta a Hangzó Csipke rendezvényt Borbásné Gazdag Gabriella karnagy, projektmenedzser, szakmai vezető irányításával. A rendezvényen 8 művészeti csoport vett részt, 200 résztvevő követte figyelemmel az eseményeket és 5 önkéntes segítette a szervezők munkáját. Az időjárás végig borongós volt, azonban eső végül nem esett, így minden tervezett szabadtéri program megvalósult. A Hangzó Csipke EKF-projekt 2021. szeptember 30-i dátummal sikeresen lezárult.

Fotó: Csarmasz KornélFotó: Csarmasz Kornél

A rendezvényen a Gizella Nőikar mellett közreműködött a Zamárdi Nőikar, a veszprémi Orlando Énekegyüttes, a barnagi Semper Reformanda Énekegyüttes, továbbá a Szentgáli Banda Népzenei Együttes műsora színesítette a programot Hajdu Péter „Sáti” és Hajdu Viktória néptáncpedagógusok bemutatójával egybekötve, melyet táncház követett. A Szent József Házban a Mencshelyi és a Balatonendrédi Csipkekör, valamint a Paloznaki Hímzőkör kiállítása várta az érdeklődőket, a Nyitott Műhelyben pedig a vertcsipke készítésével lehetett ismerkedni. Erdei T. Lilla MMA ösztöndíjas etnográfus vetített képes előadása a kiállítótérben volt hallható a balaton-felvidéki csipkékről. A gyermekes családoknak kézműves foglalkozás keretében, Kondicsné Bató Edit okleveles viseletkészítő szakember közreműködésével papírlegyező készítésére volt lehetőségük csipkeminták felhasználásával, illetve keszkenőjükre hímezhették saját monogramjukat. A rendezvény a látogatók számára ingyenes volt.

Fotó: Csarmasz KornélFotó: Csarmasz Kornél

Borbásné Gazdag Gabriella projektmenedzser, karnagy így nyilatkozik a Hangzó Csipkéről: 

Első ízben megvalósult eseményünk célja rövidtávon a helyi identitás erősítése a helyi lakosság bevonásával egy olyan rendezvényen, ahol több művészeti ág találkozik, rávilágítva a népi és a klasszikus kultúra közötti kapcsolatra. Sikerült ösztönöznünk a helyieket a népi kézműves alkotások megismerésére, a helyi népdalkincs meghallgatására, elsajátítására, hogy továbbadják gyermekeiknek, unokáiknak. Kiemelt célunk volt, hogy a közönség nívós előadásoknak legyen részese és megismerje a kórus és a népi kézművesség közösségteremtő erejét. A művészeti ágak összekapcsolásával új közönséget értek el a résztvevő együttesek. Fő célunk a regionális kapcsolatok erősítése, a közösségek összekapcsolása és a lokális közösségek megerősítése önkéntesek bevonásával, kapcsolatteremtési lehetőség biztosításával, mely a visszajelzések alapján sikeresen megvalósult. Hosszú távú célunk a helyi értékek bemutatása vándorkiállítás keretében, Veszprémben és más balaton-felvidéki településen.

 

vehir.hu
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.