Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C

Paloznakon zajlott az első Hangzó Csipke fesztivál

2021. október 20. 14:25
A veszprémi Gizella Nőikar 2021. augusztus 28-án 15 órától Paloznakon életre hívta a Hangzó Csipke rendezvényt Borbásné Gazdag Gabriella karnagy, projektmenedzser, szakmai vezető irányításával.

A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Nőikara által benyújtott „Hangzó Csipke” projekt támogatást nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Kulturális-Művészeti projektek támogatása” című pályázatán. A veszprémi Gizella Nőikar így 2021. augusztus 28-án 15 órától Paloznakon életre hívta a Hangzó Csipke rendezvényt Borbásné Gazdag Gabriella karnagy, projektmenedzser, szakmai vezető irányításával. A rendezvényen 8 művészeti csoport vett részt, 200 résztvevő követte figyelemmel az eseményeket és 5 önkéntes segítette a szervezők munkáját. Az időjárás végig borongós volt, azonban eső végül nem esett, így minden tervezett szabadtéri program megvalósult. A Hangzó Csipke EKF-projekt 2021. szeptember 30-i dátummal sikeresen lezárult.

Fotó: Csarmasz KornélFotó: Csarmasz Kornél

A rendezvényen a Gizella Nőikar mellett közreműködött a Zamárdi Nőikar, a veszprémi Orlando Énekegyüttes, a barnagi Semper Reformanda Énekegyüttes, továbbá a Szentgáli Banda Népzenei Együttes műsora színesítette a programot Hajdu Péter „Sáti” és Hajdu Viktória néptáncpedagógusok bemutatójával egybekötve, melyet táncház követett. A Szent József Házban a Mencshelyi és a Balatonendrédi Csipkekör, valamint a Paloznaki Hímzőkör kiállítása várta az érdeklődőket, a Nyitott Műhelyben pedig a vertcsipke készítésével lehetett ismerkedni. Erdei T. Lilla MMA ösztöndíjas etnográfus vetített képes előadása a kiállítótérben volt hallható a balaton-felvidéki csipkékről. A gyermekes családoknak kézműves foglalkozás keretében, Kondicsné Bató Edit okleveles viseletkészítő szakember közreműködésével papírlegyező készítésére volt lehetőségük csipkeminták felhasználásával, illetve keszkenőjükre hímezhették saját monogramjukat. A rendezvény a látogatók számára ingyenes volt.

Fotó: Csarmasz KornélFotó: Csarmasz Kornél

Borbásné Gazdag Gabriella projektmenedzser, karnagy így nyilatkozik a Hangzó Csipkéről: 

Első ízben megvalósult eseményünk célja rövidtávon a helyi identitás erősítése a helyi lakosság bevonásával egy olyan rendezvényen, ahol több művészeti ág találkozik, rávilágítva a népi és a klasszikus kultúra közötti kapcsolatra. Sikerült ösztönöznünk a helyieket a népi kézműves alkotások megismerésére, a helyi népdalkincs meghallgatására, elsajátítására, hogy továbbadják gyermekeiknek, unokáiknak. Kiemelt célunk volt, hogy a közönség nívós előadásoknak legyen részese és megismerje a kórus és a népi kézművesség közösségteremtő erejét. A művészeti ágak összekapcsolásával új közönséget értek el a résztvevő együttesek. Fő célunk a regionális kapcsolatok erősítése, a közösségek összekapcsolása és a lokális közösségek megerősítése önkéntesek bevonásával, kapcsolatteremtési lehetőség biztosításával, mely a visszajelzések alapján sikeresen megvalósult. Hosszú távú célunk a helyi értékek bemutatása vándorkiállítás keretében, Veszprémben és más balaton-felvidéki településen.

 

vehir.hu
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. 2024. május 20. 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. 2024. május 20. 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.