2022. január 24.
//
Timót névnap

Átadták a felújított debreceni Főnix Csarnokot

2021. október 20. 18:47
MTI
A teljesen felújított debreceni Főnix Csarnok a jövőben a Főnix Aréna nevet viseli - közölte a város polgármestere szerdán, az intézmény avatóünnepségén.

Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta, a felújítás 2,5 milliárd forintba került, a költségeket a magyar állam és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) állta. 

A korszerűsítés elsődleges célja az volt, hogy a csarnok megfeleljen az Európai és a Nemzetközi Kézilabda Szövetség előírásainak, valamint biztonságosabb legyen, miközben fenntarthatóbban üzemeltethető - tette hozzá Papp László jelezve, hogy egyebek mellett lefestették a külső homlokzatot, új színvilágot, burkolatot kapott a belső tér, korszerűsítették a gépészeti és informatikai rendszereket, a belső világítást, és kiépítették a nemzetközi előírásoknak megfelelő, a nézőteret is megfigyelő kamerarendszert.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke jelezte, jövő januárban rendezik meg a férfi kézilabda Európa-bajnokságot, a magyar-szlovák rendezésű torna egyik helyszíne a Főnix Aréna lesz.

Fotó: MKSZFotó: MKSZ

A csarnoknak az EHF (Európai Kézilabda Szövetség) előírásainak megfelelő felújításához a szövetség 600 millió forinttal járult hozzá TAO-pénzből - mondta az elnök. Felsorolása szerint január 13-án, 15-én és 17-én a dán, a szlovén, az északmacedón és a montenegrói csapat lép majd pályára Debrecenben a kontinenstorna csoportkörében, a többi összecsapást Budapesten, Szegeden, illetve Pozsonyban és Kassán rendezik.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke hozzátette, a felújított Főnix Arénában november 18-22. között rövidpályás gyorskorcsolya világkupaversenyt rendeznek. A felújítás során nem csak a kézilabdások szempontjait érvényesítették, hanem felfrissítették a csarnok jégkészítő képességét is, amelyhez a szövetségük is hozzájárult. A debreceni olimpiai kvalifikációs vk-versenyen a teljes magyar férfi és női csapat ott lesz - mondta a MOKSZ elnöke.

Juhász Roland vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elismeréssel szólt arról, hogy az állami vagyon értékét növelő beruházást a tervezettnél egy héttel korábban, kiváló minőségben adták át. Dicsérte a csarnok felújításáért is felelős állami tulajdonú Beruházási Ügynökséget, amely évente 150-200 közbeszerzést bonyolít le, ami komoly szervezést igényel. A Főnix Aréna a sportrendezvények mellett kulturális programoknak is helyet adó multifunkciós intézmény - fűzte hozzá.

Bardóczy Gábor, a jövő januári férfi kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa azt a célt fogalmazta meg, hogy Magyarország önállóan is képes legyen bármilyen nemzetközi sportesemény megrendezésére. Utalt arra, hogy ennek az állomásai a szegedi, a tatabányai és a debreceni sportcsarnokok építése, illetve felújítása. Szavai szerint a beruházások nyomán XXI. századi közösségi terek jöttek létre.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda NB I alapszakasz, 2021/2022 21. 2022. április 10. 18:00 Veszprém, Március 15. utcai sportcsarnok Fejér-B.Á.L. Veszprém Dabas

További cikkek

Női kézilabda Eb-selejtező: Tatabányán és Santanderben játszanak a magyarok
Női kézilabda Eb-selejtező: Tatabányán és Santanderben játszanak a magyarok
Tatabányán és Santanderben rendezik a magyar-spanyol mérkőzéseket márciusban a női kézilabda Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik, illetve negyedik fordulójában.
Gulyás István: csődöt mondtunk, kudarcot vallottunk
Gulyás István: csődöt mondtunk, kudarcot vallottunk
Gulyás István szövetségi kapitány szerint csődöt mondtak és kudarcot vallottak, mivel a magyar férfi kézilabda-válogatott a csoportkörből sem jutott tovább a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.
Büszke a játékosaira, hiszen évekig tisztességgel dolgoztak
Büszke a játékosaira, hiszen évekig tisztességgel dolgoztak
Miután a magyar férfi kézilabda-válogatott a csoportkörben búcsúzott a részben hazai rendezési Európa-bajnokságtól, Gulyás István szövetségi kapitány azt nyilatkozta lapunknak, férfias küzdelemben maradtak alul, ezért a játékosaira egytől egyig nagyon büszke.
SEHA-liga: a címvédő Veszprém ismét a negyeddöntőben kezd
SEHA-liga: a címvédő Veszprém ismét a negyeddöntőben kezd
A címvédő Telekom Veszprém a mostani idényben is csak a negyeddöntőben csatlakozik a férfi kézilabda SEHA-liga mezőnyéhez.
Az EHF elnöke sajnálja a magyarok kiesését
Az EHF elnöke sajnálja a magyarok kiesését
Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke úgy fogalmazott, kár, hogy a magyar válogatott nem maradt versenyben a magyar-szlovák közös rendezésű férfi Európa-bajnokságon.