Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Veszprémi médiumok mutatkoztak be a jövő sajtósainak

2021. október 21. 4:00
A Pannon Egyetem Társadalomtudományi Intézete múlthét csütörtökre szervezett beszélgetést a Pannon Köztérben, első sorban a leendő kommunikációs szakembereket megszólítva.

Érdeklődő fiatalok lepték el a Pannon Egyetem E épületében újonnan kialakított Pannon KözTér helyiségét, hogy meghallgassák a helyi médiumok bemutatkozását, megismerkedjenek a sajtós élet izgalmaival, érdekességeivel, s kiderüljön, jól haladnak-e afelé, hogy a jövő sajtósaivá váljanak. A rendezvényért András Ferenc, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója felelt, akinek lendületes, rutinos moderátori stílusa gördülékennyé, családiassá formálta az eseményt.

András FerencAndrás Ferenc

Első megszólaló vendégként a 2023 podcast adássorozat felelősét, Gellért Gábort hívták meg. Gellért Gábor rádiós munkássága több mint húszéves múltra tekint vissza. Hozzájárult többek között az Est FM, a Radiocafé és a Neo FM sikereihez. A rádiózás műfaján túl az újságírásról is hiteles szakamberektől hallhattunk, így Hajas Bálinttól, portálunk, a Vehir.hu főszerkesztőjétől, valamint Bertalan Melindától, az Ecoport Magazin felelős szerkesztőjétől. A három vendég a sajtós élet mibenlétéről, a pálya kezdeti sikereiről, kudarcairól, valamint saját területük mindennapjairól beszéltek.

Gellért Gábor szakmai múltjának történeteit hallgatva, és azokon okulva megállapítható, sohase tétovázzunk belevágni kitűzött céljaink megvalósításába.

Tanulságos beszámolói mind amellett szóltak, hogy legyen a kezdet bármennyire nehéz, ha az akarat, a kellő szorgalom s persze némi tehetség a tarsolyunkban van, akkor hiába a kezdeti kudarc, az interjú előtti zavar és tétovaság – idővel rutint szerezhetünk, szakmai utunk sikerrel formálható.

Gellért Gábor ma már felszabadultan mesélt pályakezdő leblokkolásáról, a Sinkó Lászlóval készített interjúról, amelyen hajdan maga a művész segítette túllendülni egy bátorító gesztussal, így némileg neki is köszönhető, hogy mostanra a rádiózás egyik meghatározó alakjává vált.

Gellért GáborGellért Gábor

Hajas Bálint – aki amellett, hogy portálunk főszerkesztője, a Méz Rádió ügyvezetője is – a médiában való siker egyik alappilléreként a szókincs fontosságát hangsúlyozta. Meglátása szerint a közléskényszer az újságírás természetes velejárója, mi több, a tartalom forrása. Bálint mindig is tudta, hogy újságíró szeretne lenni, s bár az élet többfelé sodorta, végül terveinek és gyerekkori elképzeléseinek megfelelően visszatalált az íráshoz.

Beszélt munkamódszeréről, miszerint egy interjúkészítés során nem baj, ha más a papírra jegyzetelt és a véglegesre megírt szöveg gondolatainak sorrendje. Nem megmásítás, hanem érthetőbbé alakítás, a lényeg középpontba emelése az az eljárás, amikor a beszélt szöveget átlátható, világos, írott szöveggé építjük.

András Ferenc kérdésére, hogy kereshetik-e a fiatal és fejlődni vágyó írópalánták a főszerkesztőt, ha szakmabeli segítség kell, Bálint egyértelmű igennel felelt.

Hajas Bálint és Bertalan MelindaHajas Bálint és Bertalan Melinda

Bertalan Melinda, az Ecoport Magazin felelős szerkesztője, és a Vehir.hu újságírója a sajtós életformát mutatta be, méghozzá személyes történetein keresztül. Melindához főként a magazinos stílus áll közel, cikkei általában hosszabbak, annak ellenére, hogy más írók manapság – főként a befogadhatóság érdekében – inkább a rövid írások mellett teszik le voksukat. Hisz abban, hogy a hosszú magazinos cikkeknek igenis van létjogosultságuk, különösen a személyes, történetmesélős írásokat preferálja. Melinda világához nagyon közel áll az utazás. Azon túl, hogy olykor saját élményeit is megírja, szeret olyan emberekkel interjút készíteni, akik különleges utakról, inspiratív, gyakran kockázatos vállalásokról tudnak beszámolni.

Azt est a közvetlen hangulatnak köszönhetően végül interaktívvá vált, és egyértelműen sikeresnek bizonyult: az érdeklődő fiatalok elérhetőségcserével biztosították be maguknak a vendégektől várt jövőbeni segítséget.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. 2024. március 19. 14:38 Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban Kabóca Bábszínház Szokatlan és izgalmas gyerekprogram indul a városban A Kabóca Bábszínház fennállásának egyik fontos mérföldkövéhez érkezett decemberben, amikor új helyre költöztek a Deák Ferenc utcába, a vár lábához. Most már igazán otthonosan mozognak az új épületben, amit a közönségükkel együtt szeretnének felavatni márciusban.   2024. március 5. 21:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.