2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

A nép mellé álltak a katonai szervezetek

Ünnepi állománygyűléssel emlékezett 1956 októberének eseményeire a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ pénteken az Agórában.

Az ünnepi beszédet Szász Róbert, az MH LVIK Hadműveleti Központ központparancsnoka mondta. Megjegyezte: ahhoz a generációhoz tartozik, aki még nem élt az 1956-os események idején, és arról sem az iskolában, sem a nyilvánosságról nem is lehetett hallani. Joggal merülhet fel a kérdés, miért kellene ’56-tal foglalkoznia, hiszen az időben távol van már az ő életétől. A válasz: azért kell emlékeznünk, hogy másokat is emlékeztetni tudjunk; a nemzeti emlékezet a legerősebb fegyver a terror megismétlődése ellen.

1956 az emberi méltóság helyreállításának forradalma volt – hangsúlyozta. A békésen induló tüntetés a kommunista vezetés agresszív válasza, a sortűz után torkollott fegyveres ellenállásba. A katonai szervezetek a nép mellé álltak, nem vettek részt a felkelők ellen irányuló akciókban, passzív ellenállásukkal a kormányellenes erőket támogatták. 

1956. október 23-án Veszprém is forradalmi események helyszíne volt. Az egyetemisták a színházban rendeztek gyűlést, ahol húsz pontban foglalták össze követeléseiket. A tüntetőkhöz a helyi pártszervezetek nagy része is csatlakozott, megalakult a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács, melynek elnökévé november 1-jén választották meg Brusznyai Árpádot, aki ellenezte a fegyveres felkelést, a békés megoldást kereste. 

November 4. után a szovjetek megindították a támadást, országszerte elfoglalták a stratégiai fontosságú katonai létesítményeket. Veszprémben is kemény harcok voltak, de november 6-án estére felszámolták a fegyveres ellenállást a városban. A megtorlás azonban csak ezután következett. Bár Brusznyai konfliktusokat vállalva óvta az emberi életeket, végül mégis halálra ítélték és kivégezték. 

Hajtsunk fejet a mártírok és hősök előtt, akik egy jobb életért, a szabadságért, a függetlenségért, tulajdonképpen értünk, a mi jövőnkért is küzdöttek! – zárta gondolatait Szász Róbert. 
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Csak mindent megbocsájtva lehet előre menni
Csak mindent megbocsájtva lehet előre menni
Az 1956-os veszprémi néma nőtüntetés 65. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a Városi Nyilvánosságért Alapítvány hétfő este az Óváros vendéglő falán elhelyezett táblánál, ahol Hegedűs Barbara alpolgármester mondott ünnepi beszédet.
Amikor a virág és a némaság erősebb volt, mint a fegyverek
Amikor a virág és a némaság erősebb volt, mint a fegyverek
Minden évben megemlékezünk hősies tettükről, hogy mekkora bátorság volt az 1956-os forradalom leverése után kimenni az utcára és felemelt fejjel tüntetni, mégis csak akkor érthetjük meg igazán, ha személyesen halljuk a résztvevők beszámolóját. Hoffmann Lászlóné Kelemen Anna a veszprémi néma nőtüntetés egyik legfiatalabb résztvevője volt, helytállása pedig 65 év elteltével is lenyűgöző.
Az ’56-os deportáltakra emlékeztek
Az ’56-os deportáltakra emlékeztek
Az egykori Várbörtön falán elhelyezett tábla előtt tisztelegtek, koszorúztak, melyet az 1956-ban elhurcoltak emlékére állítottak egykor.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.