2022. január 26.
//
Vanda névnap

Emlékmenet a Pannon Egyetemen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a Pannon Egyetem azon helyszínein, amelyek történelmi szerepet játszottak az ’56-os események során.

Felföldi Gábor, az intézmény kulturális referense ismertette a már nem is annyira rendhagyó, ugyanakkor egyedi megemlékezési forma okát: „Már több éve emlékmenet keretében hajtunk fejet a Veszprémi Vegyipari Egyetem ’56-os hősei előtt, hiszen három helyszínnek is jelentős, történelmi szerepe volt, adott tehát, hogy a megemlékezők a különféle helyszíneken közös menet során helyezzék el a koszorúkat.”

Az első állomás a Pannon Egyetem A épületének bejáratánál volt, ahol egy tábla emlékeztet az 1956. október huszonhatodikán megalakult Veszprém Megyei Forradalmi Tanácsra, melynek vezetője Lóránd Imre újságíró volt. A forradalom egyik mártírja Brusznyai Árpád, akinek története jól ismert, koncepciós perben halálra ítélték, végül 1958. januárjában kivégezték. Az ő emlékükre Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora helyezte el a koszorút.

A Veszprémi Vegyipari Egyetemről közel száz embert – köztük oktatókat és hallgatókat egyaránt – deportáltak. Emlékükre Varga Ákos, az Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke helyezett el koszorút.

A B épület előtt a már jól ismert örökmécsesnél Navracsics Tibor, a Pannon Egyetem kuratóriumi elnöke, valamint Gaál Zoltán kuratóriumi tag koszorúzott a szabadságvágy fellángolásának napjára és hőseire emlékezve.

Végül a C épületben, a forradalmi események alatt működő Szabad Veszprém Rádió helyszínén zárult az emlékmenet, ahol tíz napon keresztül tudósítottak főként a pesti történésekről. Gelencsér András ünnepi beszédben is kifejezte a hősök iránti tiszteletét.

Felföldi Gábor egy kuriózumnak mondható, különleges verset osztott meg a megemlékezőkkel: 1956-ban a pesti fiatalok a veszprémi egyetemistáknak írt levelét ismertette.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Csak mindent megbocsájtva lehet előre menni
Csak mindent megbocsájtva lehet előre menni
Az 1956-os veszprémi néma nőtüntetés 65. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a Városi Nyilvánosságért Alapítvány hétfő este az Óváros vendéglő falán elhelyezett táblánál, ahol Hegedűs Barbara alpolgármester mondott ünnepi beszédet.
Amikor a virág és a némaság erősebb volt, mint a fegyverek
Amikor a virág és a némaság erősebb volt, mint a fegyverek
Minden évben megemlékezünk hősies tettükről, hogy mekkora bátorság volt az 1956-os forradalom leverése után kimenni az utcára és felemelt fejjel tüntetni, mégis csak akkor érthetjük meg igazán, ha személyesen halljuk a résztvevők beszámolóját. Hoffmann Lászlóné Kelemen Anna a veszprémi néma nőtüntetés egyik legfiatalabb résztvevője volt, helytállása pedig 65 év elteltével is lenyűgöző.
Az ’56-os deportáltakra emlékeztek
Az ’56-os deportáltakra emlékeztek
Az egykori Várbörtön falán elhelyezett tábla előtt tisztelegtek, koszorúztak, melyet az 1956-ban elhurcoltak emlékére állítottak egykor.
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.