Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emlékmenet a Pannon Egyetemen

2021. október 23. 4:00
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a Pannon Egyetem azon helyszínein, amelyek történelmi szerepet játszottak az ’56-os események során.

Felföldi Gábor, az intézmény kulturális referense ismertette a már nem is annyira rendhagyó, ugyanakkor egyedi megemlékezési forma okát: „Már több éve emlékmenet keretében hajtunk fejet a Veszprémi Vegyipari Egyetem ’56-os hősei előtt, hiszen három helyszínnek is jelentős, történelmi szerepe volt, adott tehát, hogy a megemlékezők a különféle helyszíneken közös menet során helyezzék el a koszorúkat.”

Az első állomás a Pannon Egyetem A épületének bejáratánál volt, ahol egy tábla emlékeztet az 1956. október huszonhatodikán megalakult Veszprém Megyei Forradalmi Tanácsra, melynek vezetője Lóránd Imre újságíró volt. A forradalom egyik mártírja Brusznyai Árpád, akinek története jól ismert, koncepciós perben halálra ítélték, végül 1958. januárjában kivégezték. Az ő emlékükre Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora helyezte el a koszorút.

A Veszprémi Vegyipari Egyetemről közel száz embert – köztük oktatókat és hallgatókat egyaránt – deportáltak. Emlékükre Varga Ákos, az Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke helyezett el koszorút.

A B épület előtt a már jól ismert örökmécsesnél Navracsics Tibor, a Pannon Egyetem kuratóriumi elnöke, valamint Gaál Zoltán kuratóriumi tag koszorúzott a szabadságvágy fellángolásának napjára és hőseire emlékezve.

Végül a C épületben, a forradalmi események alatt működő Szabad Veszprém Rádió helyszínén zárult az emlékmenet, ahol tíz napon keresztül tudósítottak főként a pesti történésekről. Gelencsér András ünnepi beszédben is kifejezte a hősök iránti tiszteletét.

Felföldi Gábor egy kuriózumnak mondható, különleges verset osztott meg a megemlékezőkkel: 1956-ban a pesti fiatalok a veszprémi egyetemistáknak írt levelét ismertette.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Brusznyai Árpádra emlékeztek Brusznyai Árpád Brusznyai Árpádra emlékeztek Dr. Brusznyai Árpád halálának 65. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak hétfő este. 2023. január 10. 8:45 A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban 1956 A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban December 6-án hagyományos jelleggel megtartották az 1956-os veszprémi néma nőtüntetésre való megemlékezést az Óváros téren. Az ünnepségen elhangzott: Veszprém első vidéki városként csatlakozott a tüntetéshez, ahol a felejtés ellen, az élet nevében emelték fel a hangjukat az elődök. 2022. december 7. 11:03 Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról. 2022. november 5. 12:00 Porga: a veszprémiek békét akarnak 1956 Porga: a veszprémiek békét akarnak A Megyeház téren emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira és hőseire Veszprémben vasárnap este. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet. 2022. október 23. 20:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.