Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
24°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
24°C

Emlékmenet a Pannon Egyetemen

2021. október 23. 4:00
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a Pannon Egyetem azon helyszínein, amelyek történelmi szerepet játszottak az ’56-os események során.

Felföldi Gábor, az intézmény kulturális referense ismertette a már nem is annyira rendhagyó, ugyanakkor egyedi megemlékezési forma okát: „Már több éve emlékmenet keretében hajtunk fejet a Veszprémi Vegyipari Egyetem ’56-os hősei előtt, hiszen három helyszínnek is jelentős, történelmi szerepe volt, adott tehát, hogy a megemlékezők a különféle helyszíneken közös menet során helyezzék el a koszorúkat.”

Az első állomás a Pannon Egyetem A épületének bejáratánál volt, ahol egy tábla emlékeztet az 1956. október huszonhatodikán megalakult Veszprém Megyei Forradalmi Tanácsra, melynek vezetője Lóránd Imre újságíró volt. A forradalom egyik mártírja Brusznyai Árpád, akinek története jól ismert, koncepciós perben halálra ítélték, végül 1958. januárjában kivégezték. Az ő emlékükre Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora helyezte el a koszorút.

A Veszprémi Vegyipari Egyetemről közel száz embert – köztük oktatókat és hallgatókat egyaránt – deportáltak. Emlékükre Varga Ákos, az Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke helyezett el koszorút.

A B épület előtt a már jól ismert örökmécsesnél Navracsics Tibor, a Pannon Egyetem kuratóriumi elnöke, valamint Gaál Zoltán kuratóriumi tag koszorúzott a szabadságvágy fellángolásának napjára és hőseire emlékezve.

Végül a C épületben, a forradalmi események alatt működő Szabad Veszprém Rádió helyszínén zárult az emlékmenet, ahol tíz napon keresztül tudósítottak főként a pesti történésekről. Gelencsér András ünnepi beszédben is kifejezte a hősök iránti tiszteletét.

Felföldi Gábor egy kuriózumnak mondható, különleges verset osztott meg a megemlékezőkkel: 1956-ban a pesti fiatalok a veszprémi egyetemistáknak írt levelét ismertette.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Mécsesgyújtással emlékezett Brusznyai Árpádra születésének századik évfordulóján a Védegylet Veszprémért Egyesület a Megyeház téren. 2024. június 28. 16:22 A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.