Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Három, kihívást jelentő szimulációból ismerheted meg vezetői képességeidet

2021. október 25. 11:59
Szakértők állították össze a Lounge Group szimulációs játékát, amely a járványhelyzethez hasonló szélsőséges és váratlan helyzetekben méri fel a vezetői képességeket.

Egy tavasszal indult, hosszú távú kutatáshoz kapcsolódóan állítottak össze szakemberek egy új típusú személyiségtesztet, amely a munkahelyi én jellemzőit méri fel. A kutatás során minden kitöltő megtudhatta, hogy a nyolc szakmai személyiségtípus közül melyik jellemző rá leginkább: az újító, a rendszerező, a csapatjátékos, a különc, a csupaszív, a felfedező, a logikus vagy éppen a megbízható. A Munkadinamika projekt e kategóriák alapján vizsgálja, hogy a vírushelyzet következtében milyen pszichológiai hatások érték a magyar munkavállalókat, ez alapján pedig hogyan változott a cégek élete, működése.

A változások, nehézségek egyik legfontosabb forrása pedig a vezetői kontroll, irányítás változása, elsősorban a bizonytalanságok, illetve a home office okozta új helyzet következtében. Éppen ezt a kontrollváltozást mutatja be a három különleges szimulációs „játék”, amit egy szakmai konferencián, az Internet Hungary-n mutatott be a kutatást végző Lounge Group. Több mint 60, elsősorban cégvezető és diplomás dolgozó részvételével zajlott a szimulációs kutatás.

A játékosok három izgalmas, az érzékszervek által közvetített információkat felborító kihívás során ismerhették meg, hogy miként reagálnak amikor hirtelen megváltozik a környezet, elvész a kontrol, azaz nem uralják az adott helyzetet – éppen úgy, ahogyan az a pandémia időszakában történt.

„A szimulációk egyik legfőbb eredménye, hogy az átélt reakciók – frusztráció, csalódottság, feszültség, stressz – már csak egy okozat. A valódi ok, ami ezeket kiváltotta, az a kontroll megváltozása, elveszítése volt, éppen úgy, ahogy például a járványhelyzetben érezhették magukat a cégvezetők” – mondta Hidvégi Krisztina, a Lounge Group médiaigazgatója. A bizonytalanság érzetét a tapasztalatok szerint leginkább a sikerélmény és a támogatottság érzése oldotta fel. De nagy hatással volt a helyzetkezelésre az adott résztvevő személyiségtípusa is. A nagyobb részben Felfedező típusú cégvezetők váltak leginkább feszültté egy-egy játékban, amikor megérezték az irányítás elvesztését. Az Újító személyiségűek ugyanakkor egyáltalán nem jöttek zavarba a váratlan helyzetben, míg az időbecslés legjobban a Csapatjátékosoknak sikerült.

 

A Felfedező típusba, akik leginkább a belső hangjukra hallgatnak és feszegetik saját határaikat, a résztvevők 33%-a tartozott. A Csapatjátékosok, akik igazán közösségben hatékonyak és újdonságoktól sem riadnak vissza 17%-ban, az összeszedett, megfontolt, jövőbe látó és félelmeikkel szembenéző Újítók 15%-ban voltak jelen. Az Újító személyiségtípusú játékosok kétharmada volt felsővezető.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.