Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mexikó a sztereotípiákon túl

2021. október 27. 11:54
Mi jut eszünkbe Mexikóról? Tequila, drogkartellek, amerikai filmek üldözéses jelenetei, amelyekben emberek az utolsó pillanatban csusszannak át a határon, jobb esetben piramisok és pálmafák. Kovács Tibor a sztereotípiákon túli Mexikóról mesélt a Világjáró klub estjén.

Kovács Tibor nem tartja magát hivatásos utazónak. Hobbiból járja a világot: mindig is szerette a nyelveket, ha pedig már megtanulta őket, éles helyzetben is igyekszik próbára tenni magát.

Mexikóba ugyanakkor egy másik ok is vonzotta. Korábban négy évig náluk lakott egy Magyarországon tanuló mexikói lány, Roberta, akinek a családjával is nagyon jóban lettek, így adott volt, hogy egy ponton meglátogassa őket, illetve bebarangolja az országot.

Kovács Tibor (jobbra) Roberta édesapjával TorreónbanKovács Tibor (jobbra) Roberta édesapjával Torreónban

Kovács Tibor első alkalommal két hónapot töltött az országban, ami alatt a fővárosból északra a Csendes-óceánig majd délre a Yucatán-félszigetre indulva gyakorlatilag körbecsavarogta Mexikót, majd még két alkalommal visszatért. A Világjáró klub keddi előadásán erről az első útjáról számolt be részletesebben, s mint mondta, nem nagyon tervezte meg, ahogy általában sem tervezi túl az utazásait: szállást soha nem foglal előre, ahol jól érzi magát, ott tovább marad, majd egy útikönyv, illetve a helyiek tippjei alapján, már út közben gondolja ki a következő célállomás látnivalóit.

Ehető kaktusz, udvar a ház tetején, indiánok

Az előadó szerint érdemes is egyébként a helyiek tanácsaira támaszkodni, akik rendkívül barátságosak, érdeklődve fogadják az utazót, s akik gondoskodnak arról, hogy meglássuk a Magyarországnál huszonegyszer nagyobb terű országot. Mert Mexikó jóval több annál, mint amit a filmekben vagy a szállodasorokban, netán a déli félszigeten barangolva láthatunk.

Teotihuacan piramisaiTeotihuacan piramisai

Az ország elsősorban is rendkívül sokszínű – szó szerint is. A házakat, de még a templomokat is nagyon gyakran élénk színekkel festik meg, s ugyanez az élénkség köszön vissza a mindennapokban és az ünnepeken is. A mexikóiak például köztudottan mélyen vallásosak, a hitüket azonban sokkal felszabadultabban élik meg, mint mi: nem ritka, hogy a mise alatt gitárzene szól. De ugyanilyen pezsgés jellemzi az utcákat és a közlekedést is: szinte nem tudunk végigbuszozni úgy egy-egy szakaszon, hogy ne találkoznánk közben egy zenésszel, aki út közben kalapolja össze a menetjegy árát, a metrókban pedig az állomásokon mindent is kaphatunk az árusoknál: gombokat, kazettákat, CD-ket, kézimunkákat.

Ha már a közlekedésről esett szó, Mexikó a hátizsákos utazók paradicsoma. Mivel a trópusi éghajlat miatt a nappalok igen melegek tudnak lenni (még télen is elegendő egy póló), nagyon gyakran éjszaka indítanak távolsági buszjáratokat, amikor már nincs olyan forróság. Így a turista akár a szállás árát is meg tudja spórolni, hiszen hajnali kettőkor elindul és reggel már a célállomáson van. Persze, három nap után jól fog esni neki egy rendes ágy.

A sivatag: sokkal élettel telibb, mint a SzaharaA sivatag: sokkal élettel telibb, mint a Szahara

De nem ez az egyetlen „kifordított” megoldás az országban. Guanajuato például csodás település, melynek történelmi belvárosát az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította, s amely alatt tulajdonképpen egy második település húzódik meg. Guanajuato ugyanis annyira hegyek közé ékelődik be, hogy lehetetlen lett volna oldalirányban növelni a területét, ezért ehelyett egy kiterjedt alagútrendszert építettek a belváros alá, ahol ugyanúgy járnak az autók, a buszok, de eső esetén is ide húzódnak le az emberek és itt hallgatják az utcai muzsikusokat.

Beépíthető területből sok város is hiányt szenved, így a teraszok általában a házak tetején kapnak helyet, ahol komplett kis kerteket alakítanak ki a lakosok, s innen ugatnak le ránk a kutyák is… De a háztetőkön találhatók a víztartályok is, amelyeket a nap melegít fel a mosdáshoz, mosogatáshoz – már persze, ha épp nem téli borús napok vannak, mert olyankor marad a cicamosdás.

Nopal árus TepoztlanbanNopal árus Tepoztlanban

Bár utóbbi talán elrettentheti a turistákat, érdemes egy kicsit kilépni a komfortzónánkból, hiszen Mexikó ettől függetlenül fantasztikusan izgalmas ország. Délen például találunk még régi indiántemplomokat, s hallhatjuk a bennszülöttek nyelvét, megcsodálhatjuk Teotihuacan híres piramisait vagy fürödhetünk Cancún pálmafás partján. De érdemes végigautózni a sivatag mentén az autópályán, amely tényleg olyan végtelennek tetsző, mint egy road movie-ban.

Aztán, ha végre lakott területre érünk, próbáljunk ki egy helyi gasztronómiai különlegességet. Például a nopált, vagyis a fügekaktuszt, amit a helyiek párolva és főzelékként elkészítve is esznek. Vagy, ha véletlenül halászok közelébe tévednénk, csak menjünk oda hozzájuk és kérjünk egy darabot a frissen fogott tengeri étekből, s ne csodálkozzunk, ha mindenféle dekázás nélkül számolják az árat, mert itt így megy. De épp ettől lesz izgalmas és autentikus az élmény.

Fotók: Kovács Tibor

Bertalan Melinda
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. tegnap 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.