Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Cholnoky tudományszemléletének méltó örököse

2021. október 27. 19:10
Cholnoky Jenő munkássága 71 évvel halála után is példaszerű, a friss Cholnoky-díjas Padisák Judit pedig az általa is képviselt tudományszemléletet viszi tovább.

A tavalyi évben a koronavírus-járvány miatt csak zárt körben adhatták át a Cholnoky-díjat, idén azonban ismét ünnepélyes keretek között rántották le a leplet a díjazott személyéről a Laczkó Dezső Múzeumban.

Utóbbi már csak azért is örömteli, mert éppen tavaly volt 150 éve, hogy megszületett a nagy műveltségű tudós, Cholnoky Jenő, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Dunántúl északi része a tudomány egyik hazai fellegvárává váljon. „A tudomány minden évszázadban élen járt abban, hogy a konkrét szakmai eredmények mellett értékkel gazdagítsa a hétköznapjainkat, például azáltal, hogy ráirányította a figyelmet a saját környezetünk megismerésére. Cholnoky ebben kifejezetten élen járt, ráadásul ő még egy olyan korban dolgozott, amikor csak a saját tudására támaszkodhatott, nem segítették komoly műszerek a munkáját. Hihetetlen intuícióval végezte a dolgát, s széles területen alkotott maradandót – mondhatjuk, igazi polihisztor volt – emlékezett vissza dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora az ünnepségen.

– Cholnoky nagyon helyesen egyben látta a világot, nem pedig olyan fragmentáltan, ahogy ma szétválasztjuk a tudományágakat – noha a modern történések arra kényszerítenek bennünket, hogy ismét visszatérjünk ehhez a szemlélethez. Dr. Padisák Judit, az idei díjazott ugyanilyen holisztikus szemlélettel végzi a munkáját: bár a kutatási területe alapvetően a limnológia, soha nem volt rest a saját területén kívülre is látni, figyelembe venni más tudományterületek képviselőinek véleményét, s kutatási eredményeit is mindig megosztja a szakmai mellett a szélesebb közönséggel – méltatta a rektor a díjazottat.

Padisák Judit az ELTE-n szerzett biológus diplomát 1979-ben. Jelenleg egyetemi tanár, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottságának elnöke. Mindemellett nemzetközileg elismert limnológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Academia Europea rendes tagja. Kutatási területe a vízi ökológia, ezen belül is a fitoplankton társulások tér-idő mintázatának, s azok háttérváltozóinak elemzése hazai és más tavakon.

2002-ben az ő közreműködésével alakult meg a Pannon Egyetem Limnológia Tanszéke, melynek fejlődéséhez kiemelkedő szakmai tudásával nagymértékben hozzájárult. 2007-2020-ig a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója, az egyetem Limnológia Kutatócsoportjának vezetője. Tudományos munkássága mellett jelentős szerepet vállal a tudományos utánpótlás nevelésben. Hazai és nemzetközi szinten is jelentős limnológusok nőttek fel a szárnyai alatt.

Számottevő és rangos díjakkal rendelkezik. 1998-ban az MTA Veszprémi Területi Bizottsága „Az év kutatója” díjban részesítette, majd a hallgatók tudományos képzésében elért eredményeiért 2009-ben „Mestertanár Aranyérmet” kapott. 2010-ben Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét adta át számára.

A díjazott Porga Gyula polgármestertől vehette át a Cholnoky-dajt, aki pohárköszöntőjében felhívta rá a figyelmet, ez az egyetlen olyan veszprémi elismerés, amelyre nem a közönség terjeszti fel a jelölteket, hanem tulajdonképpen a szakma, az öttagú bíráló bizottság állapítja meg, ki érdemes a díjra. Ám a díjat maguk a díjazottak is nemesítik azzal, hogy továbbviszik a Cholnoky-örökséget.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.