2023. január 30.
//
Martina névnap

Napirend előtt: ösztöndíjakat adtak át

2021. október 28. 9:08
A V-Busz, útfejlesztések és a részönkormányzatok sorsa is téma volt napirend előtt az októberi közgyűlésen.

A jelenlévők az ülés kezdetén egyperces néma felállásal emlékeztek meg a napokban elhunyt Kádár Tibor festőművészről.

Átadták a felsőoktatási ösztöndíjakat. A kétszázezer forintos ösztöndíjra olyan veszprémi fiatalok pályázhattak, akik idén kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat. Összesen nyolc elsőéves hallgatót díjaztak, közülük hárman helyben, a Pannon Egyetemen tanulnak. A díjazott fiatalok: Gazdig Olivér, Naszer Júlia Ráhel, Várszegi Ráchel, Gerstmár Veronika, Csomai Sára, Domokos Anna, Szilas Lilla és Hartmann Domonkos Péter. 

Interpellációjában azt kérdezte Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P), hogy miért nem működik a kádártai és gyulafirátóti településrészi önkormányzat? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, van szándék a részönkormányzatok felállításában, egyelőre azonban nem sikerült megállapodni azok összetételében. 

Szintén Gerstmár Ferenc volt az, aki a V-Busszal kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket. Lesz-e jobb kapcsolódás a vasút kiszolgálására, elvárható-e a menetrend pontos tartása, fejleszthető-e az utastájékoztatás, növelhető-e a jegykiadó automaták száma, tartható-e a jegyek és bérletek jelenlegi ára? A polgármester rámutatott: hosszú utat járt be a cég megalakulása óta, január elsején a legmodernebb járművekből álló új buszflotta érkezik, ami májusban öt elektromos busszal bővül majd. Január elsejétől a magyar városok között Veszprémben lesz a legfiatalabb buszflotta. Hozzátette: egyetért abban, hogy folyamatosan bővíteni kell a szolgáltatásokat is. Öt buszmegállóban dinamikus utastájékoztató eszközöket helyeznek ki, 15 megállóban készpénzmentes automatákat helyeznek el. A menetrendet érintően szükség van finomhangolásra, ezen már dolgoznak, a vasútállomás kiszolgálásával kapcsolatban a menetrendet a vonatok érkezéséhez igazítják, azok beérkezése után 8-12 perccel indulnak a buszok. A jegyárakban nem várható változás. 

Csík Richárd (Fidesz-KDNP) a Modern Városok Program keretében az Egyetemvárosban várható fejlesztésekről érdeklődött. A polgármester emlékeztetett: ötmilliárd forintos útfelújítási programba kezdett az önkormányzat a kormány jóvoltából. Az Egyetemi vársorészben a Zrínyi utcában és a József Attila utcában nagyfelületű útfelújítást terveznek, elindult a közbeszerzés, várhatóan 2022-ben a kivitelezés is megkezdődhet. A Kemecse utcai parkoló tervezése még ellőttünk álló feladat, de várhatóan 2023 elejére elkészülhet a parkoló. 

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, mi lesz a sorsa a méltatlanul elhanyagolt Szél utcai zsidó temetőnek és környékének? Porga Gyula elmondta: a Magyarországi Zsidó Kulturális Egyesülettel közösen az Európa Kulturális Fővárosa program keretében helyreállítanák a síremlékeket, rendbe tennék a növényzetet.

Szintén Halmay Gábor volt az, aki felszólalásában a Sintér-árok rendbetételéről és a Tethys-alagút kialakításáról számolt be és megköszönte azok munkáját, akik részt vettek ebben a feladatban. Az alagútról itt és itt írtunk részletesebben. 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) a CLLD akcióterv keretében a mozgáskorlátozottak számára készített útvonaltervező applikációról számolt be. A navigációhoz elengedhetetlen egyfelől az adatgyűjtés, másfelől pedig az útvonaltervezéshez szükséges szoftver. A startup vállalkozás 2021 nyarán felmérte a veszprémi járda infrastruktúrát, Második lépésként pedig rögzítették ezeket az adatokat a szoftverben, amely a felmért területeken a végfelhasználók számára akadálymentes járda-navigációt biztosít. Ez a navigációs és adatgyűjtő applikáció mozgáskorlátozott emberek részére a weben és okostelefonon is elérhető (iOS és android), és az adatokat a felhasználók folyamatosan naprakészen tartják. Szintén a pályázat keretében a fiatalok érzékenyítését, bevonását és egy közszolgálati applikáció fejlesztését is megvalósítják.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
Visszatér Erzsébet királyné és új szobrok is költöznek a ligetbe
A közgyűlés csütörtökön döntött az Erzsébet-ligetben elhelyezendő szobrokról. A műalkotásokat a jelenleg zajló felújítást követően helyezik majd el a közparkban.