2021. december 1.
//
Elza névnap

Napirend előtt: ösztöndíjakat adtak át

2021. október 28. 8:08
A V-Busz, útfejlesztések és a részönkormányzatok sorsa is téma volt napirend előtt az októberi közgyűlésen.

A jelenlévők az ülés kezdetén egyperces néma felállásal emlékeztek meg a napokban elhunyt Kádár Tibor festőművészről.

Átadták a felsőoktatási ösztöndíjakat. A kétszázezer forintos ösztöndíjra olyan veszprémi fiatalok pályázhattak, akik idén kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat. Összesen nyolc elsőéves hallgatót díjaztak, közülük hárman helyben, a Pannon Egyetemen tanulnak. A díjazott fiatalok: Gazdig Olivér, Naszer Júlia Ráhel, Várszegi Ráchel, Gerstmár Veronika, Csomai Sára, Domokos Anna, Szilas Lilla és Hartmann Domonkos Péter. 

Interpellációjában azt kérdezte Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P), hogy miért nem működik a kádártai és gyulafirátóti településrészi önkormányzat? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, van szándék a részönkormányzatok felállításában, egyelőre azonban nem sikerült megállapodni azok összetételében. 

Szintén Gerstmár Ferenc volt az, aki a V-Busszal kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket. Lesz-e jobb kapcsolódás a vasút kiszolgálására, elvárható-e a menetrend pontos tartása, fejleszthető-e az utastájékoztatás, növelhető-e a jegykiadó automaták száma, tartható-e a jegyek és bérletek jelenlegi ára? A polgármester rámutatott: hosszú utat járt be a cég megalakulása óta, január elsején a legmodernebb járművekből álló új buszflotta érkezik, ami májusban öt elektromos busszal bővül majd. Január elsejétől a magyar városok között Veszprémben lesz a legfiatalabb buszflotta. Hozzátette: egyetért abban, hogy folyamatosan bővíteni kell a szolgáltatásokat is. Öt buszmegállóban dinamikus utastájékoztató eszközöket helyeznek ki, 15 megállóban készpénzmentes automatákat helyeznek el. A menetrendet érintően szükség van finomhangolásra, ezen már dolgoznak, a vasútállomás kiszolgálásával kapcsolatban a menetrendet a vonatok érkezéséhez igazítják, azok beérkezése után 8-12 perccel indulnak a buszok. A jegyárakban nem várható változás. 

Csík Richárd (Fidesz-KDNP) a Modern Városok Program keretében az Egyetemvárosban várható fejlesztésekről érdeklődött. A polgármester emlékeztetett: ötmilliárd forintos útfelújítási programba kezdett az önkormányzat a kormány jóvoltából. Az Egyetemi vársorészben a Zrínyi utcában és a József Attila utcában nagyfelületű útfelújítást terveznek, elindult a közbeszerzés, várhatóan 2022-ben a kivitelezés is megkezdődhet. A Kemecse utcai parkoló tervezése még ellőttünk álló feladat, de várhatóan 2023 elejére elkészülhet a parkoló. 

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, mi lesz a sorsa a méltatlanul elhanyagolt Szél utcai zsidó temetőnek és környékének? Porga Gyula elmondta: a Magyarországi Zsidó Kulturális Egyesülettel közösen az Európa Kulturális Fővárosa program keretében helyreállítanák a síremlékeket, rendbe tennék a növényzetet.

Szintén Halmay Gábor volt az, aki felszólalásában a Sintér-árok rendbetételéről és a Tethys-alagút kialakításáról számolt be és megköszönte azok munkáját, akik részt vettek ebben a feladatban. Az alagútról itt és itt írtunk részletesebben. 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) a CLLD akcióterv keretében a mozgáskorlátozottak számára készített útvonaltervező applikációról számolt be. A navigációhoz elengedhetetlen egyfelől az adatgyűjtés, másfelől pedig az útvonaltervezéshez szükséges szoftver. A startup vállalkozás 2021 nyarán felmérte a veszprémi járda infrastruktúrát, Második lépésként pedig rögzítették ezeket az adatokat a szoftverben, amely a felmért területeken a végfelhasználók számára akadálymentes járda-navigációt biztosít. Ez a navigációs és adatgyűjtő applikáció mozgáskorlátozott emberek részére a weben és okostelefonon is elérhető (iOS és android), és az adatokat a felhasználók folyamatosan naprakészen tartják. Szintén a pályázat keretében a fiatalok érzékenyítését, bevonását és egy közszolgálati applikáció fejlesztését is megvalósítják.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást
Az Országgyűlés elrendelte a gyermekvédelmi tárgyú népszavazást
Az Országgyűlés kedden elrendelte a kormány által a gyermekvédelmi törvény elfogadása után kezdeményezett népszavazást.
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a szigorúbb állatvédelmi törvénymódosítást
Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a fideszes képviselők, köztük Ovádi Péter által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását.
A hulladék reinkarnációja
A hulladék reinkarnációja
Arra nincs tudományos magyarázat, és talán soha nem is lesz, hogy létezik-e az ember lelkének újjászületése egy másik testben, viszont a hulladékok esetében már más a helyzet. Mindenesetre a szelektálható papír, üveg és műanyag esetében csak azután indul az igazi körforgás, ha megfelelően a kijelölt tárolóba kerültek. A veszprémi hulladékválogatóban megnéztük, hány gép és hány ember munkája kell ahhoz, hogy a műanyag flakon egyszer még hasonló funkciójában visszatérjen a háztartásunkba, azaz reinkarnálódjon a maga módján.
Kezdődik a madáretetési szezon!
Kezdődik a madáretetési szezon!
A 132. országos énekesmadár-etetési szezon kezdetére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely arra is emlékezteti a lakosságot, hogy a vízimadarakat nem szabad etetni, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja - olvasható az egyesület hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Elindult a TÁJTÉKA kutatása a Balaton-felvidéken
Mit jelent az intelligens tájhasználat a régióban, hogyan lehet fenntartható életmódot folytatni itt?