Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Napirend előtt: ösztöndíjakat adtak át

2021. október 28. 9:08
A V-Busz, útfejlesztések és a részönkormányzatok sorsa is téma volt napirend előtt az októberi közgyűlésen.

A jelenlévők az ülés kezdetén egyperces néma felállásal emlékeztek meg a napokban elhunyt Kádár Tibor festőművészről.

Átadták a felsőoktatási ösztöndíjakat. A kétszázezer forintos ösztöndíjra olyan veszprémi fiatalok pályázhattak, akik idén kezdik meg felsőoktatási tanulmányaikat. Összesen nyolc elsőéves hallgatót díjaztak, közülük hárman helyben, a Pannon Egyetemen tanulnak. A díjazott fiatalok: Gazdig Olivér, Naszer Júlia Ráhel, Várszegi Ráchel, Gerstmár Veronika, Csomai Sára, Domokos Anna, Szilas Lilla és Hartmann Domonkos Péter. 

Interpellációjában azt kérdezte Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P), hogy miért nem működik a kádártai és gyulafirátóti településrészi önkormányzat? Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, van szándék a részönkormányzatok felállításában, egyelőre azonban nem sikerült megállapodni azok összetételében. 

Szintén Gerstmár Ferenc volt az, aki a V-Busszal kapcsolatban fogalmazott meg kérdéseket. Lesz-e jobb kapcsolódás a vasút kiszolgálására, elvárható-e a menetrend pontos tartása, fejleszthető-e az utastájékoztatás, növelhető-e a jegykiadó automaták száma, tartható-e a jegyek és bérletek jelenlegi ára? A polgármester rámutatott: hosszú utat járt be a cég megalakulása óta, január elsején a legmodernebb járművekből álló új buszflotta érkezik, ami májusban öt elektromos busszal bővül majd. Január elsejétől a magyar városok között Veszprémben lesz a legfiatalabb buszflotta. Hozzátette: egyetért abban, hogy folyamatosan bővíteni kell a szolgáltatásokat is. Öt buszmegállóban dinamikus utastájékoztató eszközöket helyeznek ki, 15 megállóban készpénzmentes automatákat helyeznek el. A menetrendet érintően szükség van finomhangolásra, ezen már dolgoznak, a vasútállomás kiszolgálásával kapcsolatban a menetrendet a vonatok érkezéséhez igazítják, azok beérkezése után 8-12 perccel indulnak a buszok. A jegyárakban nem várható változás. 

Csík Richárd (Fidesz-KDNP) a Modern Városok Program keretében az Egyetemvárosban várható fejlesztésekről érdeklődött. A polgármester emlékeztetett: ötmilliárd forintos útfelújítási programba kezdett az önkormányzat a kormány jóvoltából. Az Egyetemi vársorészben a Zrínyi utcában és a József Attila utcában nagyfelületű útfelújítást terveznek, elindult a közbeszerzés, várhatóan 2022-ben a kivitelezés is megkezdődhet. A Kemecse utcai parkoló tervezése még ellőttünk álló feladat, de várhatóan 2023 elejére elkészülhet a parkoló. 

Halmay Gábor (Fidesz-KDNP) azt kérdezte, mi lesz a sorsa a méltatlanul elhanyagolt Szél utcai zsidó temetőnek és környékének? Porga Gyula elmondta: a Magyarországi Zsidó Kulturális Egyesülettel közösen az Európa Kulturális Fővárosa program keretében helyreállítanák a síremlékeket, rendbe tennék a növényzetet.

Szintén Halmay Gábor volt az, aki felszólalásában a Sintér-árok rendbetételéről és a Tethys-alagút kialakításáról számolt be és megköszönte azok munkáját, akik részt vettek ebben a feladatban. Az alagútról itt és itt írtunk részletesebben. 

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) a CLLD akcióterv keretében a mozgáskorlátozottak számára készített útvonaltervező applikációról számolt be. A navigációhoz elengedhetetlen egyfelől az adatgyűjtés, másfelől pedig az útvonaltervezéshez szükséges szoftver. A startup vállalkozás 2021 nyarán felmérte a veszprémi járda infrastruktúrát, Második lépésként pedig rögzítették ezeket az adatokat a szoftverben, amely a felmért területeken a végfelhasználók számára akadálymentes járda-navigációt biztosít. Ez a navigációs és adatgyűjtő applikáció mozgáskorlátozott emberek részére a weben és okostelefonon is elérhető (iOS és android), és az adatokat a felhasználók folyamatosan naprakészen tartják. Szintén a pályázat keretében a fiatalok érzékenyítését, bevonását és egy közszolgálati applikáció fejlesztését is megvalósítják.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.