2022. január 19.
//
Sára névnap

Gulyás István: ütőképesek leszünk januárban

Gulyás István szövetségi kapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott ütőképes lesz januárban, a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

"Azt gondolom, ha addig nem történik sérülés, és mindenki egészséges lesz, akkor nyugodtan várhatjuk az Európa-bajnokságot és ütőképesek lehetünk" - mondta az MTI-nek a szakvezető. Hozzátette, az együtt töltött időre építik az optimizmusukat, hiszen a mostani keret jelentős része már két éve együtt van, azóta zajlik a csapatépítés.

A jelenlegi szakmai stáb irányításával a tavalyi Európa-bajnokságon remek teljesítménnyel kilencedik, az idei világbajnokságon pedig ötödik lett a magyar csapat, amely később megnyerte az Eurokupát a horvátok, a spanyolok és a szlovákok előtt.

Bízom benne, hogy a védekezésünk stabil lesz, illetve mögötte a kapusteljesítmény is, ahogyan eddig. Most már támadásban is elég sok variációs lehetőségünk van. Reménykedem, hogy minden poszton, illetve a játék minden elemében fel tudjuk venni a versenyt az ellenfeleinkkel.

Gulyás István: Jó a hangulat, a játékosok szorgalmasan végzik a feladatukat (archív fotók)Gulyás István: Jó a hangulat, a játékosok szorgalmasan végzik a feladatukat (archív fotók)

A keret október 7-9. után hétfőtől szombatig ismét Budaörsön edzőtáborozik, és pénteken nyilvános, szombaton pedig zárt kapus felkészülési meccset játszik Bosznia-Hercegovinával, Érden. Gulyás István szerint az októberihez képest a mostani összetartás teljesen más, hiszen ezúttal a rendelkezésükre állnak a külföldön szereplő kézilabdázók is.

Élesben tudunk gyakorolni, és elővenni azokat a dolgokat, amelyeket legutóbb a világbajnokságon csináltunk. Azokat próbálgatjuk, azokat gyakoroljuk, illetve megpróbálunk egy-két újdonságot belecsempészni támadásban és védekezésben is. Jó a hangulat, a játékosok szorgalmasan végzik a feladatukat.

A válogatott spanyol másodedzője, José María Rodríguez Vaquero - sportági becenevén Chema - februárban úgy fogalmazott, talán forgathatták volna jobban a csapatot a januári, egyiptomi világbajnokságon, használhattak volna több játékost, mert biztosan felnőttek volna a feladathoz. Hozzátette, többet kellett volna pihentetniük Lékai Mátét, Bánhidi Bencét vagy Mikler Rolandot, de legközelebb erre is jobban figyelnek majd, hiszen az a céljuk, hogy a keret minden tagja szerepet kapjon, és hozzá tudjon tenni valami pluszt a csapat teljesítményéhez.

Ennek kapcsán Gulyás István felidézte, azon a tornán Ligetvári Patrik nem volt velük, Topic Petar pedig kevesebb lehetőséget kapott, de most úgy látják, mindketten szintet léptek, tehát nyugodtabban küldik majd pályára őket.

A mostani keret tagjai közül néhányan nem kézilabdáztak jó formában a közelmúltban a klubcsapatukban, a Tatabánya például a bajnokságban és az Európa-ligában is váratlanul nagy különbségű vereségeket szenvedett. A szövetségi kapitány erről azt mondta, az a céljuk, hogy a játékosok hagyják otthon a problémáikat, és a december 16-án kezdődő közvetlen felkészülés során ez már elvárás is lesz feléjük.

A tatabányaiak az új edzővel bizonyára új impulzusokat fognak kapni. Az biztos, hogy nem felejtettek el kézilabdázni, tehát a fejükben kell rendet tenni egy kicsit. Biztatjuk és támogatjuk, próbáljuk lekapcsolni őket a klubéletről, nem hozzuk elő azokat a dolgokat, amik zavarják őket.

A részben hazai rendezésű Európa-bajnokság kapcsán Gulyás megjegyezte, amikor külföldön volt az aktuális torna, a legnagyobb problémát a közösségi média jelentette, tehát ilyen szempontból mindegy, hogy Telkiben vannak az edzőtáborban, vagy Kairóban a szállodában.

"Jóval nagyobb lesz a médiaérdeklődés, ezt kell majd kordában tartanunk, hogy mindenki a feladatára összpontosíthasson" - vélekedett.

A 24 csapatos Eb-n január 13. és 30. között 65 mérkőzést játszanak Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Kassán és Pozsonyban. A magyar válogatott a B csoportban 13-án 20.30-tól Hollandiával, 16-án 18 órától Portugáliával, majd 18-án 18 órától Izlanddal találkozik a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban. Mind a hat négycsapatos csoportból az első két helyezett jut a középdöntőbe, onnan pedig az első kettő kerül az elődöntőbe.

Az egyik középdöntő-csoportnak Pozsony, a másiknak Budapest ad otthont, majd az elődöntőket, a bronzmérkőzést és a finálét a magyar fővárosban rendezik.

A magyar csapat december közepétől gyakorol majd ismét együtt, a kontinenstorna rajtja előtt január 6-án Fehéroroszországgal játszik edzőmérkőzést Tatabányán, két nappal később pedig Bahrein lesz az ellenfele.

vehir.hu
Tál Dominik
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda Eurokupa 6. 2021. május 1. 14:10 Veszprém Aréna Magyarország Horvátország 26-22
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29

További cikkek

Lékai: nem a támadásokon múlt, inkább a védekezésen
Lékai: nem a támadásokon múlt, inkább a védekezésen
Lékai Máté szerint nem a támadásokon, inkább a védekezésen múlt, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott nem tudta legyőzni Izland csapatát kedden, és így nem jutott tovább a csoportkörből a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon.
Kikapott Izlandtól és kiesett a magyar válogatott
Kikapott Izlandtól és kiesett a magyar válogatott
A magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott tovább a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportköréből, miután 31-30-ra kikapott Izlandtól a harmadik, utolsó fordulóban, kedden a budapesti MVM Dome-ban.
Gulyás István: letisztultabban kézilabdáztunk
Gulyás István: letisztultabban kézilabdáztunk
Gulyás István szövetségi kapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott letisztultabban játszott vasárnap Portugália 31-30-as legyőzése során a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában.
Máthé a legértékesebb góljának tartja a győztes találatot
Máthé a legértékesebb góljának tartja a győztes találatot
Máthé Dominik az eddigi legértékesebb góljának tartja azt a találatot, amellyel a magyar férfi kézilabda-válogatott 31-30-ra legyőzte Portugáliát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, vasárnap.
A magyar válogatott hatalmas csatában verte Portugáliát
A magyar válogatott hatalmas csatában verte Portugáliát
A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-30-ra legyőzte Portugáliát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában, vasárnap a budapesti MVM Dome-ban.