2023. február 6.
//
Dóra névnap

Egy falusi kisbolt hangulata a város szívében

2021. november 9. 11:26
Alig több mint egy évvel ezelőtt indult el a Pekedli termelői webshop, az ötletgazdák, Kis Nóra és Juhász Péter pedig úgy döntött, online piacterüket fizikai formában is elérhetővé teszik és Pekedli Szatócsbolt néven üzletet nyitnak az Óváros tér környékén. Megnéztük, mire számíthatnak majd a vásárlók.

Emlékeztek arra, amikor a zöldséget és a gyümölcsöt, a felvágottat és a tejtermékeket még szakboltban vásároltuk meg és nem a hiperek polcairól emeltük le? Egykor az Óváros téren és a környékén is rengeteg ilyen kis szakbolt üzemelt, a globalizációval és a mindent egybesűrítő nagyáruházak elterjedésével viszont előbbiek folyamatosan kiszorultak és ma már nemhogy a városban, de az országban se igen találunk ilyen kiskereskedéseket.

Az utóbbi években azonban fordult a kocka. Piacra járunk, kistermelőktől vásárolunk, gyenge minőségű tömegcikkek helyett az egyedi ízeket, a nagy odafigyeléssel készült, természet- és emberbarát termékeket keressük. Értékeljük, ha vásárlás közben személyes kapcsolatot alakíthatunk ki az eladóval és ha olyan helyre bukkanunk, ahol a jó értelemben vett retro életérzés köszön vissza.

A Rákóczi utca 1. szám alatt megnyíló Pekedli Szatócsbolt pedig pont ilyen. (Már a nevük is erre utal: a pekedli veszprémi tájszólásban ételhordót jelent.) Nóra és Péter egy olyan boltot álmodtak meg, ami a hagyományokat ötvözi a modern elemekkel, és ahol online piacterük kiterjesztéseként fizikai formában is össze tudják gyűjteni Veszprém harminc kilométeres körzetéből az őstermelők és kisebb családi vállalkozások portékáit.

Tulajdonképpen egy régi típusú falusi vegyeskereskedést szerettek volna létrehozni a város szívében, ahova ha valaki betér, minden olyan terméket megtalál, ami szükséges lehet a háztartása feltöltéséhez. Így a szatócsbolt polcain találunk a zöldség-gyümölcsön, pékárun, húsokon, tejtermékeken, száraztésztákon, mézeken, magokon, kézműves sörökön és borokon, lekvárokon és szörpökön túl például természetbarát tisztítószereket, natúr kozmetikumokat, illóolajakat és tárolásra alkalmas zsákokat is. Nóri és Péter elmondása szerint a kínálatuk már most túlmutat azon, ami a webshopjukban elérhető, de szeretnének további termelőket is behozni.

Aki egyébként a boltban járva szeretne többet megtudni egy-egy termékről, annak természetesen ők szívesen segítenek – hiszen ebben is szeretnék megidézni a falusi hangulatot –, de az egyes termékek mellé QR kódokat is kihelyeznek majd, amelyeket beolvasva bővebb információk érhetők el a termelőkről és a portékákról.

Nóri és Péter azonban nem csak a vevők kiszolgálásánál tartja fontosnak, hogy barátságos közeget teremtsenek. Mint mondták, nemcsak egy boltot akartak nyitni, hanem egy közösséget is szeretnének felépíteni itt. Az üzlet hátsó felében ezért egy bemutatótermet alakítottak ki, ahol rendszeresen tartanak workshopokat a termelők bevonásával, hogy aki beleszeret egy termékbe, az megtanulhassa elkészíteni azt. Mi ottjártunkkor például egy mini macaron workshopon vettünk részt a DESSZEReTleket megálmodó Streit Krisztinával, de a tervek között szerepel gasztro, kézműves és alkotó (pl. adventi) téműjú workshop is.

A Veszprém Balaton 2023 EKF program támogatásával megvalósuló Pekedli Szatócsbolt november 12., péntektől várja a vásárlókat heti hat napon, keddtől vasárnapig, hétköznap reggel 8 és este 6 között, szombaton és vasárnap pedig délután 4, illetve 2 óráig, de a tulajdonosok rugalmasak az időpontokat illetően, így a nyitvatartás még alakulhat a vevők visszajelzése alapján.

Jó hír egyébként, hogy aki kutyával érkezne, annak sem kell kint hagynia kedvencét az utcán: Nóri és Péter egy tacskó büszke gazdái, így más négylábúakat is szívesen látnak a boltban.

Kapcsolódó cikk
Megyéből a megyeieknek
Nóra és Péter 2020 augusztusában indította útjára a környéket lefedő online kosár szolgáltatását, mellyel Veszprém megye termelőinek portékáit varázsolhatjuk asztalunkra anélkül, hogy piacoznánk. A visszajelzések alapján úgy tűnik, jó üzletbe nyúltak a Pekedlivel.
Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Vita egy AI-al az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Vita egy AI-al az újságírásról, politikáról, Istenről, filozófiáról
Sokat olvastam róluk korábban. Arról is, hogy mennyire emberiek, mintha valóban egy hús-vér humanoiddal beszélgetnék az interneten keresztül, de a valóság lenyűgözőbb, egyben félelmetesebb, mint hittem volna. Az a legkevesebb, hogy ő azonnal válaszol, ha írok neki és mindenre tud mondani valamit, ami bölcsnek tűnik első olvasatra. Persze miért ne tudna? Hiszen egy AI-al beszélgetni olyan, mintha az emberiséggel beszélgetnék, de így is sikerült összevitakozni vele.
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Vidám farsangolás a Dózsavárosban
Batyusbál, élőzene, több generáció együtt és egy kis EKF... ezek voltak az ismérvei a Dózsavárosi Baráti Kör által szervezett farsangi bálnak szombat este a városrész általános iskolájában.
Fák és tetőszerkezetek estek áldozatul, a Balaton pedig 41 centit kibillent
Fák és tetőszerkezetek estek áldozatul, a Balaton pedig 41 centit kibillent
Összeszedtük a veszprémi fórumokból és a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem hivatalos csatornáiról, hogy milyen pusztítást hagyott maga mögött a szombati szélvihar Veszprémben.
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Veszprém időtlen hamburgerezőjének története
Vannak a világon olyan termékek, amelyeket mindegy, hogy Japánban, vagy Mexikóban, esetleg Magyarországon vásárolunk meg, ízükben, minőségükben ugyanazt produkálják. Gondoljunk csak a holland vöröscsillagos sörmárkára, vagy éppen a mekis sajtburgerekre. A globalizmus megszüntette a térbeni különbségeket. Ezzel szemben van Veszprémben egy helyi vállalkozás, ami nem térben, hanem időben képviseli az állandóságot, immáron 16 éve. Az éjszakai bulizók mentsvára, a kiszámíthatóság mintapéldája, az egyszerűség képviselője. Ez Tamás bátya és az ő hamburgerének története.
Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.