Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatkozott a Művészetek Háza új igazgatója

2021. november 15. 22:56
November 15-től Grászli Bernadett vette át az intézmény vezetését. Az új igazgató a Művészetek Háza infrastrukturális és tartalmi megújítása mellett a jelenlegi munkatársakkal való közös munkáról is beszélt a sajtónak hétfői hivatalos bemutatkozásán.

Tizenöt év után távozott a veszprémi Művészetek Háza éléről Hegyeshalmi László korábbi igazgató a nyáron, akitől a posztot átmenetileg Kilián László irodalmi referens vette át, november közepétől azonban már Grászli Bernadett igazgatja az intézményt a következő ötéves ciklusban.

Grászli Bernadettnek nem idegen a szerepkör: 2009-től kezdve a győri Városi Művészeti Múzeumot vezette, majd a Xantus János Múzeummal való összeolvadása után a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója lett, ahol 2020-ig dolgozott. Mint mondta, a két intézmény, a győri és a veszprémi sokban hasonlít egymásra: mindkettőt a rendszerváltozás utáni években hozták létre a városi önkormányzatok annak érdekében, hogy a megyei intézményektől független, sok tekintetben haladóbb szemléletű kortárs városi galériaként szolgáljanak. Utóbbi a mai napig képes volt megőrizni eredeti identitását és a kortárs képzőművészetet, valamint az irodalmat közvetíteni a helyi közönség számára, azonban még ismertebbé kell tenni az intézményt a jövőben a régióban.

Az igazgató ezt a Művészetek Háza tereinek részben infrastrukturális, részben pedig tartalmi megújításával kívánja elérni. Grászli Bernadett szerint első körben fontos lenne, hogy a Várba látogatókat olyan kiállításokkal és rendezvényekkel szólítsák meg, amelyek egy éves program részét képezik és minden hónapban újdonságként szolgálhatnak. Így például a Magyar Kultúra Hetéhez kapcsolódóan lehetne tartani irodalmi esteket, áprilisban kreatív képzőművészeti foglalkozások indulnának, októberben pedig design héten lehetne részt venni.

A rendezvények tervezésébe az intézményvezető a helyi közösséget is szeretné bevonni, emellett az új típusú programok szervezésében a kollégákra is számít. Az intézmény jelenlegi csapatára építve szeretnék dolgozni, az általuk képviselt területeken már elindított tevékenységeket pedig továbbfejleszteni – mondta el. A Csend Napokat továbbgondolva például olyan rekreációs és művészetterápiás foglalkozások indulhatnának el, amelyek segítenek az énidő tartalmas eltöltésében, a mentális egészség megőrzésében, valamint az egész életen át tartó tanulás részét képezhetik.

Grászli Bernadett az ELTE Művészettörténeti Intézetében végzett művészettörténeti tanulmányokat, s úgy látja, a területre érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a jövőben, egyrészt edukációs jellegű művészettörténeti kiállításokkal és előadássorozattal, másrészt a szépkorúaknak szóló és interaktív foglalkozásokkal, ahol lehetséges lenne akár bizonyos művészeti technikákat is kipróbálni.

– A helyi és környékbeli kortárs építészettel eddig kevesebbet foglalkozott az intézmény, a Tegulárium azonban fontos bázisa lehetne a régi és új típusú építészet megismertetésének, a művészet életre keltésének, ahogy arra korábban is láttunk már példát a látássérülteknek tartott foglalkozásokon. Ugyanígy érdemes lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a kortárs iparművészetre és dizájnra. Terveink között szerepel például üvegművészek bemutatása, illetve egy kétévente megtartott biennálé létrehozása is, ahol a magyar és nemzetközi ékszertervezők seregszemléjére kerülne sor – ismertette terveit az igazgató.

Előbbit a páratlan években rendeznék meg, míg a páros években a megújult Tavaszi Tárlat térne vissza, de a tervek között szerepel fotóművészeti kiállítások szervezése és még több irodalmi program, a volt Várkert Étterem EKF támogatással megújuló tereiben pedig egy médialabor kap majd helyet.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő szerint magas szintű szakmai munka veszi kezdetét a Művészetek Házában, a tervek megvalósulásához az önkormányzat részéről pedig minden támogatást meg fognak adni.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.