Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vadászhistóriák az életszeretetről

2021. november 20. 13:22
Egy vadász – régi és új – históriáit gyűjti csokorba a Vadakat mesélek című kötet. Bodrogi Gyula írásai – miként színészi játéka is - szemlélődő, mindenkire és mindenre érzékenyen figyelő személyiségről árulkodnak. És mivel a szerző erkölcsi alapállása, hogy a ”vadnak nincs puskája”, ezért az emberekről és az állatokról szóló, Esopus-féle jellemrajzokból csakis az utóbbiak kerülhetnek ki győztesen.

A kötetet ajánló Vinkó József szerint „Bodrogi Gyula bölcs iróniával mesél vadkanvadászatról és üregizésről, baklövésről és fácánozásról, elvtársakról és úrhatnám kocavadászokról, közben felvillantja a szülei, egy-egy nagy színész portréját, elmagyarázza, mi a „vadászláz”, az „őzhívás.”

„Akár beljebb és beljebb sétálunk vele az erdő világába, akár kitekintünk onnan, egyre többet tanulunk tőle, miközben szórakozunk, mert „annyi életszeretet, olyan mély ember és állatismeret, annyi humor rejtőzik a könyvben, hogy aki belekezd, az nem tudja abbahagyni”.

A kötet Epilógusában az erdőt hetven éve járó Bodrogi a lepergő időről a következőket írja: „Öreg vadász vagyok, és nyugodtan mondhatom, hogy jó öreg vadásznak lenni, mert az öreg vadászra odafigyelnek a többi vadászok, vadászat közben és az életében is. Ha találkozik a fiatal vagy fiatalabb vadászokkal, nagy szeretettel köszöntik, kérdezik hogyléte felől, örömmel hallgatják régi és új vadásztörténetei, akkor is, ha már ötször hallották….” „No meg rossz is öreg vadásznak lenni, mert a legnagyobb szeretettel, figyelemmel, őszinte érdeklődéssel kérdezik meg az öreg vadásztól: „Ennyi idős korodban még vadászol?”… Arról nem beszélve, hogy a legkisebb árkon is átsegítik. Minden ellenkezése ellenére elveszik tőle a puskát, ha a magaslesre kell felmásznia… és még néhány megalázó helyzetet kell túlélnie…” „De amíg ki tudsz menni az erdőbe, fel tudsz mászni a magaslesre, élvezni tudod a jó levegőt, a csendet, a vadászbarátokat, addig nem vagy öreg. Csak „öreg vadász”.

Bodrogi Gyula nem mesél „vadakat”, csak önirónikus, és örökösen játszik.  Így a szavakkal is. A Honoré Daumier, francia grafikus litográfiáival illusztrált, szép kivitelű vadászhistória gyűjtemény a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft. gondozásában jelent meg.

Egyaránt érdemesülve a vadászat ellenségeinek és szerelmeseinek a figyelmére.

vehir.hu
további cikkek
Két élet egy testben, de egyik sem az igazi – könyvajánló Két élet egy testben, de egyik sem az igazi – könyvajánló Kácsor Zsolt Pokoljárás Bipoláriában című könyve idén jelent meg, s igencsak népszerű az olvasók körében. Bipoláris depressziójának története nem csupán azok számára érdekes és tanulságos, akik hozzá hasonlóan ezzel a rendkívül nehéz betegséggel élnek. A könyv mindenkinek képes valamit adni, aki nyitott szívvel szeretné megérteni egy ma élő és alkotó ember tettei, döntései mögött álló démont vagy angyalt.   2023. augusztus 11. 10:51 Zárva a könyvtár? Vigye vissza könyvét! Zárva a könyvtár? Vigye vissza könyvét! Többé nem kell a könyvtár nyitvatartásához alkalmazkodni, ha könyvet szeretnénk visszavinni az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Cholnoky lakótelepi Könyvtárába, ugyanis a péntek délelőtt – a könyvtárosok világnapján – átadott Biblioboxba bármikor elhelyezheti lejárt, vagy kiolvasott könyveit. 2023. április 14. 14:19 Megjelent a Kézi-könyv, amely bemutatja a magyar kézilabdázás történetét kézilabda Megjelent a Kézi-könyv, amely bemutatja a magyar kézilabdázás történetét A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) kiadásában, a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával megjelent a "Kézi-könyv", a magyar kézilabdázás történetét 1926-tól bemutató exkluzív kiadvány, amely fotók, statisztikák és sztorik segítségével kalauzol végig a sportág múltján a jelenig. 2022. december 7. 12:44 Akit a sors lengedező szellői sokszor és sokfelé sodortak könyv Akit a sors lengedező szellői sokszor és sokfelé sodortak Csütörtök délután a Csikász galériában bemutatták a Cholnoky-sorozat harmadik részét, Cholnoky László: Fekete szárnyak című válogatást. 2022. november 25. 13:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.