Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csillagainkban a gyászunk

2021. november 29. 4:00
Korábban már írtam róla, hogy a csillagos égbolt kulturális örökségünk, amit szépen lassan tönkreteszünk azzal, hogy kényszeresen minden kavicsot díszkivilágítunk. A kultúra életünk minden területét átszövi, a csillagos égbolt a gyász feldolgozásában is segítségünkre lehet – nem véletlen, hogy az ember ősidők óta az ég felé fordítja tekintetét, ha veszteség éri.
Kapcsolódó cikk
Mintha ágyúval lőnénk a budai várat
Az emberiség egészen magas fokon űzi a természeti és történelmi örökségének pusztítását, néha egészen ártalmatlannak tűnő módokon.

A XX. század populáris kultúrájában a halálon túli létezés és a csillagos égbolt kapcsolódása visszatérő motívum. Az Oroszlánkirályban (1994) Mufasa így beszél az időkről, amikor ő már nem lesz: “A múlt idők nagy királyai a csillagok szemével néznek le rád. Emlékezz rá, a nagy királyok odafentről figyelnek téged! És köztük leszek én is.” A történet egy későbbi pontján aztán Simba valóban meglátja halott apját a csillagok között. 

Egy másik példa a Sztevanovity Dusán által jegyzett A padlás (1988), amit ezekben a hetekben játszott ezredik alkalommal a Vígszínház. A félig mese, félig musical az elmúlásról, a halálon túli létezésről mereng, a szerző szerint “fényév távolság”-ban, egy “múlt-bolygón” várnak ránk az “örökre szépek”.

Antoine de Saint-Exupéry örökre a szívünkbe írta A kis herceget (1943), aki így búcsúzott utolsó perceiben: “Neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak (…) Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked, olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak!”

Antoine de Saint-Exupéry rajzaAntoine de Saint-Exupéry rajza

De korántsem modern agyszülemény az elhunytakat a csillagok között keresni: a görög eredetű csillagképekhez fűződő történetek rendre úgy végződnek, hogy az istenek a szereplőket haláluk után felemelik a csillagok közé – kit jutalomból, kit büntetésül. Ahogy a székely monda is az égre irányítja a figyelmünket: onnan tér majd vissza Csaba királyfi seregével, ha a népének segítségre van szüksége, a Tejutat is a szellemlovak patái taposták ki. 

Gyászterápia időutazással

“Ott van a múltunk egy távoli tájon / s az elveszett éveket el lehet érni újra” – állítja A padlás, és Dusánnak tulajdonképpen igaza van. Bár az emberek ritkán gondolnak ebbe bele, valahányszor az éjszakai égboltra pillantunk, időutazáson veszünk részt. A csillagok olyan távol vannak tőlünk, hogy a fényük több éven át utazik, míg ideér hozzánk. Ha például a következő derült estén ránézünk a téli ég legfényesebb csillagára, a 8,6 fényév távolságban lévő Siriusra, nem a jelent látjuk, hanem a csillag 2013-as állapotát. 

A csillagok fizikailag láthatóvá teszik a múltat, és ez kapaszkodót adhat a gyászban. Itt egy konkrét példa: amikor százévesen elmegy egy szerettem, keresek egy csillagot, ami ekkora távolságban – száz fényévre – található tőlünk. A Cassiopeia W alakjának egyik csúcsa, a Ruchbah épp ilyen. Erre a csillagra pillantva most 1921 egy tűhegynyi részletét látom, és vice versa: ha létezne élet a Ruchbahnál, akik élő közvetítést néznének a Földről, most épp 1921-et figyelhetnék.  A szerettem, akit most vesztettem el, a Ruchbahnál élők számára még csak most születik meg. Ha egy év múlva felnézek rá, azt gondolhatom: onnan nézve még csak most teszi meg az első lépéseit. Tizenegynéhány év múlva erre a csillagra pillantva eszembe juthat: onnan nézve még csak most éli át az első szerelmet. 

Ez így talán túl tárgyilagosnak és gyakorlatiasnak tűnik, de érzelmileg nagy töltést adhat, ha találunk egy csillagot, amire mindig felnézhetünk; ha a halál idején a születésre is emlékezünk; ha a nélküle töltött években az ő életének éveit ünnepeljük. A csillagok ablakot nyitnak a múltba, velünk maradnak egész életünkben, és ki tudja, talán sok-sok év múlva valaki majd ránk gondolva pillant fel fényév távolságba.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket, és szeretnék bejárni Európát, kedd déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre - tájékoztatott a MÁV-START. ma 9:11 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. tegnap 19:20 Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot iráni drón- és rakétatámadás Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot Iránból több száz drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka óta. A légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. 2024. április 14. 10:36 Gyümölcsöt terem a plébánia kertje Gyümölcsöt terem a plébánia kertje A tényleges szüretre ugyan még várni kell pár évet, de az alapok már adottak hozzá. 2024. április 13. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.