Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. november 5. Imre
Veszprém
9°C
2024. november 5. Imre
Veszprém
9°C

Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket

2021. december 2. 22:45
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.

Vannak közöttünk néhányan, akik könnyebben ellenállnak az édes csábításnak, a legtöbbünknek azonban hevesebben ver a szíve a különböző nyalánkságok láttán. A legegyszerűbb megoldás ezeket lekapni a boltok polcairól, de sokkal izgalmasabb és becsesebb, ha a csokoládét, cukorkát, bonbont saját magunk készítjük el, sőt, akár meg is osztjuk mással.

A Veszprém Agóra Kis cukrász napközi programja éppen erre ad lehetőséget. A 32 alkalmas kurzus a Veszprém Az Élhető Város programsorozat újabb támogatott projektje, melynek célja, hogy a gyerekeknek tartalmas szórakozási és tanulási lehetőséget biztosítson a tanórai kereteken kívül. A napközi szervezői összesen négyféle foglalkozást álmodtak meg, melyekre 8-8 alkalommal várják a gyerekeket – tudtuk meg Fazekas Orsolya művelődésszervezőtől. A korábbi alkalmak során a sütigyár, a nyalókagyár és a mézeskalács műhely nyitotta meg kapuit a gyerekek előtt, csütörtökön pedig a csokigyár harmadik foglalkozásán vehettek részt a Deák és Báthory iskolákból érkezett diákok.

A gyerekek pedig szemmel láthatóan nagy élvezettel vetették bele magukat a bonbon készítés fázisaiba: előbb a csoki burkát készítették el, majd különböző ízesítéssel töltötték meg őket, aztán némi hűtés és az utolsó simítások után már fogyasztásra alkalmasak is voltak a bonbonok. De a várakozási idő alatt van lehetőség már kész csokikat kóstolni, kitalálós játékot játszani, megismerkedni a csoki alapját adó kakaóbabbal és a kakaóvajjal.

Fazekas Orsolya szerint ez egy olyan program, amit mindenki élvez: a gyerekek, a tanítók és a foglalkozás vezetői is, a diákok pedig úgy mennek haza az édesség készítés után, hogy azt kérdezik, mikor jöhetnek már újra.

Brányi Mária, a Veszprém Az Élhető Város akciócsoport elnöke úgy fogalmazott, már az Agóra látványkonyhájának kialakításánál is azt tartották szem előtt, hogy olyan foglalkozásoknak adhassanak ott teret, amelyek közelebb hozzák a gyerekeket a gasztronómiához és adott esetben arra sarkallják őket, hogy maguk is közreműködjenek a háztartásban. A bonbonkészítés ráadásul kiváló lehetőség az otthoni maradék csokik újragondolására és arra is, hogy a gyerekek megtanulják feltalálni magukat a konyhában és akár maguk készítsék el kreatív ajándékukat a közelgő ünnepekre. Hiszen annál értékesebb ajándék aligha akad, mint amit egy kisgyerek a két kezével készít a szerettei számára.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.