2022. január 22.
//
Vince névnap

Télen is az egészségért!

2021. december 7. 15:35
Beköszöntött a tél, az időszak, amikor szívesebben maradunk bekuckózva a súlyos takaró alatt, felhúzott lábakkal a forró tea és valami könnyed film melegében. Lépjünk ki a melegből, hogy aztán újra megérkezhessünk. Menjünk be a szobába, és fogjuk meg annak a kezét, aki bent vár bennünket…

A téli időszak gyakran mozgásszegényebbé válik, hiszen a hideg betorlaszol bennünket a négy fal közé, a sportos napok száma visszaszorul, és a hosszú sötét esték az étkezéstől válnak még szebbé. Nem könnyű felrázni magunkat, miközben legszívesebben átaludnánk a telet, mégis, több odafigyeléssel ez az évszak is aktív lehet, akárcsak a nyár.

Az év vége felé közeledve már elengedtük újévi fogadalmainkat, és várjuk, hogy újra megfogadjuk: idén majd többet mozgunk. A lelki és mentális egészség mellett a testi egészséget sem szabad elhanyagolni, főként egy ilyen „háborús” időszakban, amikor a vitaminkészleteink kiürülnek, és a járvány hullámai sepernek végig az utcákon…

A téli kondibérlet, vagy a bátrabbaknak a kinti edzés is kifejezetten jó hatással lehet a szervezetre, pláne akkor, ha rendszeres a választott mozgásforma. Néha csak egy kis figyelmeztetés, egy kis ébresztő kell, hogy rájöjjünk, az év utolsó hónapjában sem kellene elhanyagolni egészségünket.

A testi egészség mellett legalább olyan fontos a lelki is. Kutatások is alátámasztják, hogy az évszakokhoz megfelelő rítusok bevezetése jótékony hatással van a szervezetre, legyen az az esti teázás, vagy a filmnézés, versolvasás. Az egészséges évkezdés is fontos, de az év utolsó hónapjában is rengeteget tehetünk a következő év sikeres kezdéséhez! Figyeljünk tehát lelki, mentális és testi egészségünkre is. 

Szabó Eszter

További cikkek

Legyen az Instagram a mentális egészség platformja!
Legyen az Instagram a mentális egészség platformja!
Bár a közösségi médiát előszeretettel szokás ekézni, ha okosan választjuk meg, mit vagy kit követünk rajta keresztül, sokat adhat a személyes fejlődésünkhöz és a lelki egyensúlyunk megtalálásához.
Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Nem beszélni angol, ezért üvölteni
Egy átlagos veszprémi kereskedelemben dolgozó személy reméljük, hogy nem átlagos megoldása a külföldiekkel való kommunikációs problémák áthidalására. Véleménycikk.
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Visszatér Veszprémbe A dzsungel könyve
Régi klasszikust varázsol a Hangvilla színpadára a Pannon Várszínház.
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Forrest Gump létezik, és valóban körbefutotta Amerikát ötször
Tizenkét évvel az ikonikus film megjelenése után Forrest Gump kilépett a képzelet világából és életre kelt: Rob Pope 422 napot és 15621 mérföldet futott, hogy végül hazatérjen.
Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen
Sötétben, trágyával etetett gombák, de legalább nem fáznak télen
Mennyire okos dolog kizárólag a piacra bízni, hogy megoldja a magas rezsiárakat? Jelenleg Európában Magyarországon a legolcsóbbak a rezsiárak, köszönhetően a sötétben, trágyával etetett gombáknak. Véleménycikk a rezsicsökkentés vs. liberális gazdaságpolitika témakörében.