Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Művészeti célra gyűjtik a hulladékot a balatoni fesztiválokon

2021. december 10. 15:01
A HybridCycle a Tiszta Balaton, tiszta művészet! fenntarthatóság fókuszú, művészeti célú programsorozatának kiegészítéseként több népszerű balatoni fesztiválon vette fel a harcot 2021 nyarán a rendezvényeken felhalmozódó, jellemző hulladéktípusokkal. Azonban itt nem csak egyszerű szemetesek kihelyezéséről volt szó és nem is egy hagyományos közösségi akcióról.

Veszprém és a Balaton térsége kedvelt turisztikai célpontnak számít, a nyári kikapcsolódást pedig tovább színesítik a környékbeli fesztiválok, zenés programok és gasztronómiai rendezvények, amelyek sokszínű zenei repertoárral, a Balaton-felvidék legfinomabb ízeivel és egyedi kézműves portékákkal várják a látogatókat. A sok látványosság és kellemes hangulatot ígérő program mellett, azonban a globális szinten gondot jelentő problémák ebben az esetben is számos környezetvédelmi kérdést vethetnek fel. Már kisgyerekként megtanulhattuk a fogyasztói társadalmunk egyik alaptételeként, hogy ahol sok ember van, ott mindenből jóval több lesz. Vagyis sok fesztiválozónak értelemszerűen magasabb a fogyasztása és ezáltal a hulladéktermelés is könnyedén megsokszorozódik. Viszont ez természetesen nem indok arra, hogy ezentúl otthon töltsük minden szabadidőnket és többé ne szervezzünk csoportos programokat.

Ahogy a hétköznapokban is, úgy a fesztiválokon is számít az egyén hozzáállása. Nincs olyan, hogy egy emberként a megfelelő szemlélet és a jó cselekedet túl kicsi és értékét veszti. A környezetvédelmi és fenntarthatósággal kapcsolatos törekvésekre minden esetben igaz, hogy bármilyen kis lépés, amit megteszünk ma, azért holnap mindannyian hálásak lehetünk.  

Ennek a szemléletváltásnak lehet az első lépcsője a szelektív hulladékgyűjtés, amivel bárki segítheti bolygónk egészségének megőrzését. A tömegrendezvényeken megpróbálhatjuk csökkenteni az általunk termelt szemét mennyiségét, viszont az elkerülhetetlenül keletkező hulladékokat sem mindegy, hogy milyen formában gyűjtjük. A megfelelő gyűjtési szokások kialakításában segít kiegészítő programjával a HybridCycle. A rendezvényekhez illeszkedő, speciális gyűjtők kihelyezésével a gyűjtés technikai feltételei adottak, ám ha a motiváció tűnik kevésnek a HybridCycle programja ebben is újdonságot jelent, hiszen a visszagyűjtött hulladékot művészeti célra hasznosítják újra, így a fesztiválszemét műalkotásként, designtermékként és kézműves foglalkozások alapanyagaként kap új életet.

A nyári gyűjtési program az északi part egyik festői szépségű falujában, Paloznakon indult, ahol 9. alkalommal rendezték meg a Paloznaki Jazzpikniket. A rendezvény egy kis Tájház udvari dzsemboriból vált három napos, négy színpados, negyven koncertes rendezvénnyé. Az alapötletet a jó borok és a jó zene kapcsolata adta az ötletgazdáknak. A rendezvényen a legjobb hazai és nemzetközi előadók mellett kiemelten fontos a minőségi gasztronómia, a helyi termelők jelenléte és a fenntarthatóságra való odafigyelés, ezért a szervezők is örömmel fogadták a HybridCycle speciális gyűjtőit, amelyekben az ízletes balatoni borok parafadugóit.

A 30. alkalommal megrendezett Művészetek Völgye fesztiválon a zene mellett a kézműves alkotások kerülnek évről évre fókuszba a kapolcsi utcákon tekergő vásár sorait bejárva. A jubileumi fesztiválon egy komplexebb gyűjtéssel készült a HybridCycle, így július 23. és augusztus 1. között óriás gyűjtőszigetek PET és alumínium tárolóiba dobhatták a már nem használt hulladékot a faluba látogatók.
Ahogy a nyár is még sok programot ígér, úgy a gyűjtőakciók is folytatódnak. Jelenleg a Balatonfüredi Borheteken ismét a gasztronómia kerül fókuszba. A Tagore sétányos a borosgazdák faházaiba augusztus 6. és augusztus 29. között olyan borászok költöztek be, akik rendelkeznek füredi szőlőterülettel és megfelelő pontszámot értek el a városi borversenyen. Az első helyet idén is az év füredi borásza foglalja el, aki ezúttal Kálmán József (Arias Borászat). 

A Paloznaki Jazzpiknikhez hasonlóan a Borhetek programjain is művészeti célra gyűjtik a parafadugókat, hulladékot. A kitelepülő huszonnégy borászat örömmel fogadta a a lehetőséget, hiszen a borászat világában is egyre népszerűbbek a fenntarthatósági törekvések.

A fesztiválokhoz kapcsolódó közösségi hulladékgyűjtési program 2021-ben Veszprémben zárul, a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, ahol a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt-vel együttműködve kerülnek ki az utcára a szelektív hulladékgyűjtő edények. 

Az elmúlt időszakban a visszagyűjtött hulladékból olyan alkotások készülhettek, amelyek vagy nagyméretű köztéri installációként vagy önálló műalkotások formájában hirdették a környezetvédelem fontos üzeneteit és a megfelelő hulladékgazdálkodás jelentőségét. A HybridCycle kiemelt célja felhívni a figyelmet a művészet eszközeivel a fenntarthatóság legsürgetőbb kérdéseire.

Fotók: Kovács Bálint

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.